• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Paziņojot par izvirzīšanu ANO ģenerālsekretāra amatam 2006.gada 16.septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.09.2006., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/143799

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Paziņojot par lēmumu kandidēt uz ANO ģenerālsekretāra amatu 2006.gada 16.septembrī:

Vēl šajā numurā

19.09.2006., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Paziņojot par izvirzīšanu ANO ģenerālsekretāra amatam 2006.gada 16.septembrī:

02.JPG (12305 bytes)
Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga no 18. līdz 20.septembrim atrodas darba vizītē Ņujorkā, lai piedalītos ANO Ģenerālās asamblejas darbā. Šī vizīte mūsu prezidentei ir īpaša — Baltijas valstu līderi viņu nominējuši ANO ģenerālsekretāra amatam. Attēlā: Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, gatavojoties atbildīgajai vizītei
Foto: Andrejs Strokins, A.F.I.

Atsaucoties Latvijas, Igaunijas un Lietuvas valdību aicinājumam, vēlos paziņot par savu lēmumu kandidēt uz ANO ģenerālsekretāra amatu.
Šo lēmumu esmu pieņēmusi izsvērti un atbildīgi. Šobrīd ANO atrodas krustcelēs, zināmas izšķiršanās priekšā – vai tā spēs, apvienojot visu valstu pūliņus, iesaistīties 21.gadsimta reālo pasaules problēmu risināšanā un radīs tām atbilstošus darbības mehānismus, vai arī zaudēs savu īpašo lomu starptautiskajā arēnā.
Strādājot kopīgi visas cilvēces labākas dzīves vārdā, vienmēr esmu personīgi pievērsusies un gatava arī turpmāk darīt visu cilvēktiesību, demokrātijas un brīvības, tostarp dzimumu līdztiesības, stiprināšanai. 60 gadu garumā sievietes nekad nav nopietni apsvērtas kā ANO ģenerālsekretāra amata iespējamās nesējas. Atbilstoši ANO 1997.gada Ģenerālās asamblejas pieņemtajai rezolūcijai Nr.51/241 ANO ģenerālsekretāra atlases procesā jāņem vērā dzimuma līdztiesības principi.
Ar savu oficiālo lēmumu kandidēt ANO ģenerālsekretāra amatam vēlos iedrošināt sievietes visā pasaulē turpināt visus tos pūliņus un iniciatīvas, kas kliedē aizspriedumus un stereotipus, stiprina cilvēktiesības, demokrātiju un brīvību.
Pusei cilvēces līdz šim nav bijusi iespēja būt pārstāvētai ANO vadībā. Ir laiks šo cilvēces struktūrai neatbilstošo praksi mainīt. Tajā pašā laikā vēlos uzsvērt, ka mūsu Zeme nav iedalāma sieviešu un vīriešu pasaulē, mums visiem kopā ir jāsniedz palīdzīga roka cilvēcisko vērtību aizsargāšanā un pasaules uzlabošanā.
Savā laikā Centrālā un Austrumu Eiropa ar pateicību pieņēma ANO palīdzību, kas tām ļāva pēc totalitāru režīmu sabrukšanas kā neatkarīgām un demokrātiskām valstīm pilnībā atgriezties pasaules nāciju saimē. Grūtā brīdī mums sniegto palīdzību mēs augstu novērtējam.
Šobrīd vēlos paust pateicību Igaunijas un Lietuvas valstu vadītājiem un valdībām par gatavību atbalstīt manu izvirzīšanu. Tas ir apliecinājums mūsu valstu ciešajai partnerībai un līdzīgajam redzējumam par ANO reformu nepieciešamību. Mūsu valstu neatkarības atjaunošanas 15.gadā mēs vēlamies pievērst uzmanību tam, ka 20.gadsimta vēstures notikumu dēļ līdz šim neviens ANO ģenerālsekretārs nav pārstāvējis Austrumeiropas valstu grupu. Esmu pārliecināta, ka 21.gadsimtā mūsu reģions ir gatavs savā pieredzē dalīties ar valstīm, kas šobrīd saskaras ar nopietniem izaicinājumiem.
Kopš ievēlēšanas par LR Valsts prezidenti 1999.gadā esmu uzticami un aktīvi piedalījusies un atbalstījusi ANO virzītās iniciatīvas, pārstāvot Latviju starptautiskajos procesos. Esmu piedalījusies ANO Tūkstošgades galotņu sanāksmē 2000.gadā, galotņu konferencēs par rasisma un ksenofobijas izskaušanu Durbanā 2001.gadā, par ANO Bēgļu konvenciju Ženēvā 2001.gadā, Pasaules sieviešu līderu padomes aktivitātēs; ANO informācijas samitā Tunisijā 2005.gadā un citos forumos. Augstu vērtēju ANO ģenerālsekretāra Kofi Annana uzticību, nozīmējot mani par īpašo sūtni ANO reformu jautājumos. Pēdējo divu gadu laikā ir panākts vērā ņemams progress – izveidota Cilvēktiesību padome, Miera atjaunošanas komisija, tomēr pats svarīgākais vēl ir priekšā. Ir jāatjauno uzticamība ANO, jārūpējas par ANO atbilstību 21.gadsimta jaunajiem izaicinājumiem, ieskaitot cīņu ar nabadzību, nevienlīdzību, nedrošību un vardarbību. Ir fundamentāli svarīgi daudz nopietnāk pievērsties civilizāciju dialogam. Jāatjauno ANO dalībvalstu savstarpējā uzticēšanās.
Taču uzskatu, ka vissvarīgākais ir, lai atklātā un pārskatāmā procesā ANO dalībvalstīm būtu iespējas izvēlēties labāko kandidātu ģenerālsekretāra amatam. Mēs noraidām ģeogrāfisko principu kā galveno un vienīgo principu ģenerālsekretāra izvirzīšanā. Ar dziļu cieņu izturos pret kandidātiem, kas ir izvirzīti līdz šim, tomēr ANO iegūtu, ja pretendentu lokam netiktu uzliktas barjeras, kas ierobežo potenciālo pretendentu tiesības un iespējas. Ceru, ka ANO Drošības padomes un Ģenerālās asamblejas lēmums balstīsies tikai un vienīgi uz kandidātu kvalifikāciju, morālajām īpašībām un redzējumu par ANO nākotni.
Pasaule nav maza, tā nav arī liela. Tā ir visu mūsu kopīgā pasaule, kurai vajadzīga dažādu reģionu un dažāda lieluma zemju un cilvēku apņēmīga rīcība.
Vēlos pateikties visiem atbalstītājiem Latvijā un citur pasaulē.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!