• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par energoefektivitāti transporta nozarē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.2006., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/143918

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ziemeļu dimensijas jauno politiku un sadarbības pamatprincipiem

Vēl šajā numurā

20.09.2006., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par energoefektivitāti transporta nozarē

 

Enerģētikas komisārs Andris Piebalgs ceturtdien, 14.septembrī, prezentēja “Microjoule” – Francijas skolēnu konstruēto spēkratu, kas darbojas ar etilspirtu. Šis auto modelis maijā uzvarēja Eiropas “Shell” ekomaratonā, un tas ar vienu degvielas ekvivalenta litru var nobraukt 2885km. Un “Shell” ekomaratona uzvarētājs tiks sumināts nedēļu pirms 20.septembrī plānotās energoefektivitātes rīcības plāna pieņemšanas Eiropas Komisijā. “Šis projekts skaidri ilustrē, cik nozīmīga loma var būt transportam, lai sasniegtu rīcības plāna galveno mērķi – līdz 2020.gadam visā Eiropā panākt enerģijas ietaupījumus 20% apmērā,” teica komisārs A.Piebalgs.

“Microjoule” konstruējuši Francijas Lažolivrī liceja skolēni no Sensabastjēnas pie Luāras. Auto darbojas ar etilspirtu, tā masa ir 30kg, tas ir 3m garš, 0,7m plats un 0,5m augsts. Tas uzvarēja Eiropas “Shell” 2006.gada ekomaratonā, kurā spēkrati sacenšas par to, lai nobrauktu pēc iespējas tālāk ar iespējami mazāku degvielas patēriņu. Sacensībās, kas 2006.gada 19.maijā notika Nogaro pilsētā Francijas dienvidos, “Microjoule” vidējais rezultāts bija 2885km ar vienu litru degvielas ekvivalenta.

Energoefektivitāte transporta nozarē būs viens no jautājumiem, kas ietverti Energoefektivitātes rīcības plānā, ar ko Eiropas Komisija plāno nākt klajā 20.septembrī. Šajā rīcības plānā ir ietverti politikas aspekti un praktiskie pasākumi, kuru rezultātā var realizēt Eiropas Savienībā esošo enerģijas ietaupījumu potenciālu. Šis potenciāls tiek lēsts vairāk nekā 20% apmērā no ikgadējā primārās enerģijas patēriņa. Plānā būs ierosināti saskanīgi un izmaksu ziņā izdevīgi pasākumi, kas īstenojami turpmāko sešu gadu laikā. To mērķis ir panākt paliekošas pārmaiņas tirgū, institūcijās, tehnoloģijās un ieradumos, lai tādējādi ievērojami palielinātu energoefektivitāti.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!