• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par otrās paaudzes Šengenas informācijas sistēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2006., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/144024

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par topošo ES metālrūpniecības politiku

Vēl šajā numurā

21.09.2006., Nr. 151

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par otrās paaudzes Šengenas informācijas sistēmu

 

Atsaucoties uz izskanējušo informāciju par Šengenas līguma zonas paplašināšanos, Eiropas Komisijas pārstāvniecība informē, ka lēmumu par jaunu ES dalībvalstu pievienošanās termiņiem Šengenas līgumam pieņem ES dalībvalstis un tas ir Tieslietu un iekšlietu padomes kompetencē.

Diemžēl tehniskie sagatavošanās darbi Šengenas līguma paplašināšanai atpaliek no sākotnēji paredzētā grafika, jo aizkavējusies otrās paaudzes Šengenas informācijas sistēmas (SIS II) izbūve Strasbūrā, Francijā. Dalībvalstis, arī Latvija, tika laikus informēta un apsprieda situāciju SIS II ieviešanā ES Tieslietu un iekšlietu padomes sanāksmē jau šovasar, 24.jūlijā. Eiropas Komisijas un dalībvalstu eksperti ir kopīgi izstrādājuši un vienojušies par priekšlikumiem jaunajam SIS II izstrādes grafikam. Lēmums par darba grafika pārskatīšanu jāpieņem dalībvalstu ministriem ES Tieslietu un iekšlietu padomes sanāksmē 5.oktobrī.

Jauno dalībvalstu pilnvērtīga iekļaušanās Šengenas līguma zonā ir Eiropas Komisijas prioritāte, un EK cieši sadarbojas ar dalībvalstu ekspertiem, lai palīdzētu dalībvalstīm sagatavoties iekšējo robežu atcelšanai iespējami īsākā laika posmā. Jaunās paaudzes Šengenas informācijas sistēma ir viens no ļoti svarīgiem elementiem, kas ļaus izveidot tādu ES ārējo robežu uzraudzību, kura maksimāli palīdz novērst draudus pilsoņu drošībai/dzīvībai ES dalībvalstīs. Operatīvas un kvalitatīvas informācijas apmaiņa uz ES ārējām robežām, kuru paredz jaunās paaudzes SIS, tieši ietekmēs jauno un veco dalībvalstu pilsoņu drošību un pārvietošanās brīvību. SIS II gatavība ir viens no elementiem plašākā izvērtēšanas procesā pirms iekšējo robežu atcelšanas ar jaunajām dalībvalstīm.

Šengenas līgums nosaka ES iekšējo robežu likvidēšanu, lai personas varētu brīvi pārvietoties, kopēju vīzu režīmu un stingrāku augsti profesionālu ārējās robežas sargāšanu, izmantojot Šengenas informācijas sistēmu. Šengenas līgums stājās spēkā 1995.gada 26.martā – sākotnēji starp piecām ES dalībvalstīm.

Šobrīd Šengenas sistēma darbojas 13 no 15 ES dalībvalstīm. Lielbritānija un Īrija nav iestājušās Šengenas sistēmā, saglabājot savu ārējo robežkontroli. Savukārt Norvēģija un Islande, kas nav iestājušās Eiropas Savienībā, Šengenas noteikumus piemēro pilnībā, pamatojoties uz īpašu nolīgumu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!