• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Pasaules veselības organizācijas misiju Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.12.1999., Nr. 406/407 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14409

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par teritoriālās izpētes pabeigšanu Preiļu, Madonas un Ventspils rajonos

Vēl šajā numurā

08.12.1999., Nr. 406/407

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Pasaules veselības organizācijas misiju Rīgā

Lai iepazītos ar tabakas kontroles politiku Latvijā, kā arī lai konsultētu šīs politikas veidotājus un īstenotājus, divu dienu vizītē Rīgā atradās Pasaules veselības organizācijas (PVO) misija tabakas politikas un profilakses jautājumos — PVO Eiropas reģionālā biroja konsultantes Elizabete Asirifi un Fiona Godfrī un PVO galvenās mītnes konsultants Demitrijs Vrinidis. Aizvakar, 6.decembrī, Labklājības ministrijā (LM) misijas pārstāvji tikās ar labklājības ministru Robertu Jurdžu, labklājības ministra padomnieku Viktoru Jaksonu, labklājības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktora vietnieci un Smēķēšanas ierobežošanas valsts komisijas priekšsēdētāju Signi Vēliņu, Labklājības ministrijas Narkoloģijas centra speciālistu Jāni Caunīti un PVO Latvijas pārstāvniecības vadītāju Aigu Rūrāni.

Pasaules veselības organizācijas pārstāvji iepazīstināja labklājības ministru ar PVO konvencijas par tabakas kontroli pamatidejām, kuras sagatavošana ir uzsākta PVO, un citām iniciatīvām un pasākumiem tabakas kontroles un ierobežošanas jautājumos. Kā PVO dalībvalsts Latvija ir aicināta sniegt savus ieteikumus konvencijai un nosaukt konvencijas pamatprincipus. Konvenciju paredzēts sagatavot 2003.gadā.

Kā pastāstīja labklājības ministra preses sekretāre Ināra Baumane, jaunā tabakas kontroles pamatkonvencija ieteiks PVO dalībvalstīm starptautiski saistošus noteikumus. Arī Latvijai kā PVO dalībvalstij būs jāsamēro savas tabakas kontroles likuma normas ar jaunās konvencijas pamatnostādnēm. Tās tiks attiecinātas uz nodokļiem, kas saistīti ar tabakas importu un tirdzniecību, smēķēšanas ierobežošanu jaunatnes un sieviešu vidū, iedzīvotāju aizsardzību pret nikotīna iedarbību — t.s. pasīvo smēķēšanu, ārstēšanu no nikotība un tabakas reklāmu.

"Misijas dalībnieki iepazīstināja ar jauno PVO ES valstu iniciatīvu — aizliegt maldinošo nosaukumu "vieglās cigaretes", un iesaistīt tabakas lietošanas apkarošanas darbā nevalstiskās organizācijas," sacīja I.Baumane. "Labklājības ministrs Roberts Jurdžs uzsvēra, ka Latvijas valsts jau ir daudz darījusi ar tabakas izstrādājumu realizāciju, reklāmas ierobežošanu un lietošanu saistīto juridisko normu sakārtošanā (1996.gadā Saeimā tika pieņemts likums "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu") un ka pašlaik galvenais ir panākt šī likuma normu izpildi un korektu ar tabakas kontroli saistīto institūciju darbu. Ministrs izteica cerību, ka Latvijā, kas ir valsts, kurā dinamiski attīstās demokrātijas procesi, PVO jaunveidojamās konvencijas normas tiks strauji ieviestas. Viņš arī uzsvēra, ka liels darbs veicams likuma normu skaidrošanā tabakas ražotāju, tirgotāju un reklāmas pārraidītāju vidū. Arī iedzīvotāji ir jāizglīto par to, kā tabakas lietošanas ierobežojošās normas aizsargā viņus kā tabakas lietotājus un kā cilvēkus, kuri uzturas smēķētāju vidē."

Sabiedrības veselības politiku, tai skaitā tabakas lietošanas un kontroles politiku, mūsu valstī veido Labklājības ministrija un tās Sabiedrības veselības departaments. Valsts un pašvaldību institūciju sadarbību un pasākumus, kas likumā noteiktajā kārtībā noteikti attiecībā uz tabakas un tabakas izstrādājumu ražošanu, ievešanu realizācijai un reklāmu koordinē Smēķēšanas ierobežošanas valsts komisija.

"Valsts komisija ar valdības lēmumu tika nodibināta 1997.gada jūlijā," sacīja I.Baumane. "Tās locekļi ir Labklājības, Izglītības un zinātnes, kā arī Ekonomikas ministriju vadošie speciālisti, Akcizēto preču pārvaldes, LM Narkoloģijas centra pārstāvji, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvji. Komisiju vada LM Sabiedrības veselības departamenta direktora vietniece Signe Vēliņa."

1999.gada 14.oktobrī pieņemtie grozījumi likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" noteica jaunas, stingrākas prasības cigarešu un citu tabakas izstrādājumu marķēšanai uz iepakojuma. Līdz ar to no 2000.gada 1.maija uz cigarešu paciņu lielākajām virsmām jābūt brīdinājumiem par smēķēšanas ietekmi uz smēķētāju veselību.

"Grozījumi, iepretī iepriekš likumā noteiktajam", sacīja I.Baumane, "par vienu gadu saīsinās pārejas periodu to cigarešu izplatīšanai, kurās darvas saturs nepārsniegs 12 miligramus. Jo tieši darva saista kancerogēnās vielas un rada tabakas kaitīgo iedarbību."

Pēdējos gados Latvijā turpina pieaugt smēķētāju vīriešu skaits. Taču īpaši strauji pieaug gados jaunu smēķētāju sieviešu skaits. Pēc veselības veicināšanas centra pētījumu rezultātiem, 53 procenti vīriešu un 18,45 procenti sieviešu smēķē katru dienu, sacīja I.Baumane.

Kā liecina Latvijas statistikas pārvaldes dati, pēdējos gados pieaug tabakas izstrādājumu pārdošana un iedzīvotāju izdevumi tabakas izstrādājumu iegādei. Tabakas izstrādājumi 1998.gadā Latvijā pārdoti par 2 611 200 latiem, un vidēji valstī viens iedzīvotājs tabakas iegādei iztērējis 9,59 latus.

Armīda Priedīte, "LV" informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!