• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006. gada 19. septembra noteikumi Nr. 774 "Kontaktpersonu primārās medicīniskās pārbaudes, laboratoriskās pārbaudes un medicīniskās novērošanas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.09.2006., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/144279

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.775

Kārtība, kādā 2006.gadā piešķir, administrē un uzrauga valsts atbalstu meža ilglaicīgo funkciju stabilizācijai privātos mežos

Vēl šajā numurā

26.09.2006., Nr. 153

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 774

Pieņemts: 19.09.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.774

Rīgā 2006.gada 19.septembrī (prot. Nr.48 20.§)

Kontaktpersonu primārās medicīniskās pārbaudes, laboratoriskās pārbaudes un medicīniskās novērošanas kārtība

Izdoti saskaņā ar Epidemioloģiskās drošības likuma 19.panta pirmo daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1.Noteikumi nosaka kontaktpersonu primārās medicīniskās pārbaudes, laboratoriskās pārbaudes un medicīniskās novērošanas kārtību, lai atklātu infekciozas personas un veiktu nepieciešamos ārstniecības un pretepidēmijas pasākumus.

2.Šo noteikumu izpildi kontrolē Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcija un Valsts sanitārā inspekcija.

3.Kontaktpersonu primāro medicīnisko pārbaudi, laboratorisko pārbaudi un medicīnisko novērošanu veic:

3.1.šo noteikumu pielikumā minētajām kontaktpersonām;

3.2.ja persona ir bijusi saskarē ar vidi (tai skaitā priekšmetiem), kas satur vai, iespējams, satur šo noteikumu pielikumā minēto infekcijas slimību izraisītājus, kā arī ar dzīvniekiem, kas inficēti ar pielikumā minēto infekcijas slimību izraisītājiem;

3.3.ja ir pamatotas aizdomas par bioloģisko terorismu.

II. Kontaktpersonu noteikšana, primārā medicīniskā pārbaude, laboratoriskā pārbaude un medicīniskā novērošana

4.Ārsts, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem par infekcijas slimību reģistrācijas kārtību ziņo par saslimšanu ar infekcijas slimību, nosaka arī attiecīgās kontaktpersonas, izņemot šo noteikumu 5.punktā minētos gadījumus.

5.Valsts aģentūras "Sabiedrības veselības aģentūra" filiāles epidemiologs (turpmāk – epidemiologs) kontaktpersonas nosaka šādos gadījumos:

5.1.pēc šo noteikumu 4.punktā minētā ziņojuma saņemšanas apzina personas, kas atrodas:

5.1.1.izglītības iestādē, stacionārā ārstniecības iestādē, sociālās aprūpes iestādē, bērnu aprūpes iestādē, kā arī darba vietā un citās personu uzturēšanās vietās (tai skaitā ieslodzījuma vietā, īslaicīgās aizturēšanas vietā, nelegālo imigrantu uzturēšanās nometnē, patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā, patversmē, kazarmās, viesnīcā) ārpus pacienta dzīvesvietas (turpmāk – uzturēšanās vieta);

5.1.2.infekciozā pacienta dzīvesvietā (ģimenes locekļi, citas tuvas personas), ja sākotnējais steidzamais ziņojums par pacientu saņemts no ārsta, kas nav pacienta ģimenes ārsts;

5.2.persona ir bijusi vienādos inficēšanās apstākļos vai saskarē ar vidi (tai skaitā priekšmetiem), kas satur vai, iespējams, satur šo noteikumu pielikumā minēto infekcijas slimību izraisītājus, kā arī ar dzīvniekiem, kas inficēti ar pielikumā minēto infekcijas slimību izraisītājiem;

5.3.iespējamā bioloģiskā terorisma skartajās vietās (teritorijās).

6.Ja ir apzināta kontaktpersona, ārsta vai epidemiologa pienākums ir informēt viņu par primārās medicīniskās pārbaudes, laboratoriskās pārbaudes un medicīniskās novērošanas nepieciešamību un organizēt minētās pārbaudes.

7.Kontaktpersonas primāro medicīnisko pārbaudi, laboratorisko pārbaudi un medicīnisko novērošanu dzīvesvietā nodrošina kontaktpersonas ģimenes ārsts vai šo noteikumu 9., 10., 11. un 12.punktā minētā ārstniecības persona. Ja kontaktpersona nav reģistrēta pie ģimenes ārsta vai ārsta prakse ir citā administratīvajā teritorijā, primāro medicīnisko pārbaudi un medicīnisko novērošanu nodrošina ģimenes ārsts vai šo noteikumu 9., 10., 11. un 12.punktā minētā ārstniecības persona, kas apkalpo teritoriju, kurā dzīvo (uzturas) kontaktpersona.

8.Kontaktpersonas primāro medicīnisko pārbaudi, laboratorisko pārbaudi un medicīnisko novērošanu uzturēšanās vietā nodrošina tajā strādājošā ārstniecības persona (ārsts, ārsta palīgs, māsa) (turpmāk – uzturēšanās vietas ārstniecības persona). Ja kontaktpersonas uzturēšanās vietā nav ārstniecības personas, kontaktpersonas primāro medicīnisko pārbaudi un medicīnisko novērošanu nodrošina ģimenes ārsts, kas apkalpo teritoriju, kurā atrodas uzturēšanās vieta. Ja nepieciešams, kontaktpersonu nosūta pie šo noteikumu 9., 10., 11. un 12.punktā minētā ārsta.

9.Ādas lipīgās slimības gadījumā kontaktpersonu primāro medicīnisko pārbaudi, laboratorisko pārbaudi un medicīnisko novērošanu nodrošina dermatovenerologs, ģimenes ārsts vai uzturēšanās vietas ārstniecības persona.

10.Cilvēka imūndeficīta vīrusa (HIV) infekcijas gadījumā kontaktpersonu primāro medicīnisko pārbaudi, laboratorisko pārbaudi un medicīnisko novērošanu nodrošina ārstniecības persona (tai skaitā ģimenes ārsts, infektologs vai uzturēšanās vietas ārstniecības persona).

11.Seksuāli transmisīvās infekcijas gadījumā kontaktpersonu primāro medicīnisko pārbaudi, laboratorisko pārbaudi un medicīnisko novērošanu nodrošina dermatovenerologs, ginekologs vai urologs.

12.Tuberkulozes gadījumā kontaktpersonu primāro medicīnisko pārbaudi, laboratorisko pārbaudi un medicīnisko novērošanu nodrošina ftiziopneimonologs sadarbībā ar ģimenes ārstu vai uzturēšanās vietas ārstniecības personu.

13.Ja ir apzināta šo noteikumu 5.punktā minētā kontaktpersona, epidemiologs 24stundu laikā informē ģimenes ārstu, kas apkalpo teritoriju, kurā atrodas kontaktpersonas dzīvesvieta vai uzturēšanās vieta. Ģimenes ārstam sniegto informāciju dokumentē (pierakstot arī datumu, laiku un ārstniecības personas vārdu un uzvārdu, kura pieņēma informāciju).

14.Ja šo noteikumu 9., 11. un 12.punktā minēto infekcijas slimību gadījumi ir saistīti ar uzturēšanās vietu, dermatovenerologs, ginekologs vai urologs un ftiziopneimonologs informē attiecīgās teritorijas (uzturēšanās vietā vai kontaktpersonas dzīvesvietā) ārstniecības personu vai ģimenes ārstu par nepieciešamību noteikt kontaktpersonas un veikt primāro medicīnisko pārbaudi un medicīnisko novērošanu.

15.Kontaktpersonas primāro medicīnisko pārbaudi veic vismaz reizi medicīniskās novērošanas sākumā, bet ne vēlāk par diviem maksimālajiem novērošanas periodiem. Medicīniskās novērošanas ilgumu nosaka, ņemot vērā pēdējo saskari ar infekcijas avotu vai infekcijas pārnešanas faktoru.

16.Bīstamas infekcijas gadījumā kontaktpersonas primāro medicīnisko pārbaudi medicīniskās novērošanās laikā veic vismaz reizi dienā, ja šo noteikumu pielikumā nav minēts cits pārbaudes biežums.

17.Uzturēšanās vietā kontaktpersonas primāro medicīnisko pārbaudi medicīniskās novērošanas laikā veic vismaz reizi dienā, ja ir šādas infekcijas slimības un sindromi:

17.1. akūtas zarnu slimības, izņemot neinfekciozas etioloģijas slimības;

17.2. b tipa Haemophilus influenzae infekcija;

17.3. botulisms;

17.4. difterija un difterijas izraisītāju nēsāšana;

17.5. dzeltenais drudzis;

17.6. encefalīti;

17.7. enterohemorāģiskās Escherichia coli ierosinātā ešerihioze;

17.8. epidēmiskais parotīts;

17.9. ērču encefalīts;

17.10. garais klepus;

17.11. hantavīrusu infekcija;

17.12. hemolītiski urēmiskais sindroms;

17.13. ienāši un melioidoze;

17.14. jersinioze;

17.15. kampilobakterioze;

17.16. leģionāru slimība;

17.17. leptospiroze;

17.18. listerioze;

17.19. masalas;

17.20. masaliņas;

17.21. meningīti;

17.22. meningokoku infekcija;

17.23. mutes un nagu sērga;

17.24. ornitoze (psitakoze);

17.25. Rietumnīlas drudzis;

17.26. Q drudzis un citas riketsiozes;

17.27. salmoneloze un tās izraisītāju nēsāšana;

17.28. skarlatīna;

17.29. šigelozes un to izraisītāju nēsāšana;

17.30. trihineloze;

17.31. trombocitāri hemorāģiskā purpura;

17.32. tularēmija;

17.33.vēdertīfs un paratīfi, tai skaitā vēdertīfa un paratīfu izraisītāju nēsāšana;

17.34.vējbakas;

17.35. vīrushepatīti:

17.35.1.Ahepatīts;

17.35.2.E hepatīts.

18.Veicot primāro medicīnisko pārbaudi, ģimenes ārsts vai cita ārstniecības persona informē kontaktpersonu par attiecīgās infekcijas slimības pazīmēm, kurām parādoties nepieciešams nekavējoties informēt ģimenes ārstu vai citu ārstniecības personu.

III. Parauga laboratoriskā pārbaude

19. Parauga ņemšanu un piegādi laboratoriskai pārbaudei nodrošina:

19.1.epidemiologs vai epidemiologa palīgs – uztriepi un citus paraugus bakterioloģiskiem, virusoloģiskiem un parazitoloģiskiem izmeklējumiem, kuru iegūšanā neizmanto invazīvās metodes;

19.2.ārstniecības persona – asins paraugu un citus paraugus bakterio­loģiskai, virusoloģiskai, parazitoloģiskai un seroloģiskai pārbaudei, kuru iegūšanā izmanto invazīvās metodes, kā arī paraugus ādas lipīgo slimību, seksuāli transmisīvo infekciju un tuberkulozes noteikšanai.

20. Pārbaudāmo paraugu kontaktpersonas laboratoriskajai pārbaudei ņem:

20.1.saskaņā ar šo noteikumu pielikumu;

20.2.kad paraugā atbilstoši infekcijas slimības norisei ir iespējams tieši vai netieši noteikt infekcijas slimības izraisītāju.

IV. Informācijas apmaiņa

21.Ārstniecības persona, organizējot kontaktpersonas primāro medicī­nisko pārbaudi un šo noteikumu 19.2.apakšpunktā minēto paraugu ņemšanu, 24stundu laikā telefoniski informē attiecīgās teritorijas epidemiologu par apzināto kontaktpersonu (izņemot gadījumus, ja konstatē saslimšanu ar šo noteikumu 9., 10., 11. un 12.punktā minēto infekcijas slimību), tās primāro medicīnisko pārbaudi un parauga laboratorisko pārbaudi.

22.Epidemiologs 24stundu laikā telefoniski informē ģimenes ārstu vai uzturēšanās vietas ārstniecības personu par šo noteikumu 19.1.apakšpunktā ņemtā parauga laboratoriskās pārbaudes apstiprinošo rezultātu.

23.Ārstniecības persona, kas veic kontaktpersonas primāro medicīnisko pārbaudi un medicīnisko novērošanu, informē kontaktpersonu par medicīniskās novērošanas rezultātiem (tai skaitā par parauga laboratoriskās pārbaudes rezultātu).

Ministru prezidents A.Kalvītis

Veselības ministra vietā – reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs M.Kučinskis

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2006.gada 27.septembri.

 


Pielikums

Ministru kabineta

2006.gada 19.septembra noteikumiem Nr.774

Infekcijas slimības un sindromi, kuru gadījumā veic kontaktpersonu primārās medicīniskās pārbaudes, laboratoriskās pārbaudes un medicīnisko novērošanu, kā arī pārbaudāmās kontaktpersonas, laboratoriski pārbaudāmais paraugs un tā laboratoriskā pārbaude

Nr.

p.k.

Infekcijas slimība/
sindroms

Pārbaudāmās
kontaktpersonas

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana

Pārbaudāmais
paraugs un tā laboratoriskā pārbaude

1.

Akūtā šļauganā paralīze bērnam līdz 15 gadu vecumam

Bērni līdz 5gadu vecumam; ja šādu bērnu nav, – citi ģimenes locekļi vai personas, kuras dzīvo kopā

Nav jāveic

Fekāliju parauga virusoloģiskā izmeklēšana pieciem bērniem līdz 5gadu vecumam (ja šādu bērnu nav, izmeklē citus ģimenes locekļus)

2.

Akūtas zarnu slimības, izņemot neinfekciozas etioloģijas slimības

(**) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
7 dienas

Fekāliju parauga (bakterioloģiskā, virusoloģiskā vai parazitoloģiskā) izmeklēšana, ja ir medicīniskas vai epidemioloģiskas indikācijas. Organizētos kolektīvos fekāliju paraugu izmeklēšanu veic grupveida (vismaz divi gadījumi) saslimšanas gadījumos

3.

Amebiāze

(**)

Vienreizēja primārā medicīniskā pārbaude

Nav jāveic

4.

Anisakioze

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Vienreizēja primārā medicīniskā pārbaude

Nav jāveic

5.

Anoģenitālā herpesvīrusu infekcija

Bezsimptomu dzimumpartneri

Vienreizēja primārā medicīniskā pārbaude

Asins parauga seroloģiskā izmeklēšana

6.

Askaridoze

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Nav jāveic

Fekāliju parauga parazitoloģiskā izmeklēšana

7.

Balantidiāze

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Vienreizēja primārā medicīniskā pārbaude

Nav jāveic

8.

b tipa Haemophilus influenzae infekcija

Bērni līdz 6 gadu vecumam

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
4 dienas ģimenē un bērnu iestādēs

Nav jāveic

9.

Bakas*

(***) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana 16 dienas (ar ķermeņa temperatūras mērīšanu
2 reizes dienā)

Nav jāveic

10.

Botulisms

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
3 dienas

Nav jāveic

11.

Bruceloze

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Vienreizēja primārā medicīniskā pārbaude.

Ja nepiecie­šams, ārstniecības persona nosaka atkārtotu pārbaudes laiku un speciālistu konsultāciju

Asins parauga seroloģiskā izmeklēšana

12.

Ciklosporidioze

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Vienreizēja primārā medicīniskā pārbaude

Nav jāveic

13.

Cilvēka imūndeficīta vīrusa (HIV) infekcija un AIDS

a) dzimumpartneri, intravenozo narkotisko vielu lietotāji, HIV pozitīva biomateriāla recipienti, personas, kurām bijis gļotādu vai parenterāls kontakts ar asinīm vai citiem HIV infekcioziem biomateriāliem profesionālo pienākumu pildīšanas laikā, ja kontaminācijas fakts dokumentēts;

b) HIV inficētajām grūtniecēm dzimušie bērni

Medicīniskā novērošana
6 mēnešus pēc kontakta.

HIV inficētajām grūtniecēm dzimušie bērni līdz 24 mēnešu vecumam

Asins parauga izmeklēšana uz HIV infekciju (HIV tests), veicot pirmstesta un pēctesta konsultāciju. Pēc medicīniskām indikācijām arī mikrobioloģiskā un imunoloģiskā izmeklēšana

14.

Cisticerkoze

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Vienreizēja primārā medicīniskā pārbaude. Ja nepieciešams, ārstniecības persona nosaka atkārtotu pārbaudes laiku un speciālistu konsultāciju

Nav jāveic

15.

Cita no jauna parādījusies bīstama infekcijas slimība*

(***) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana maksimālā inkubācijas perioda laikā
(ar ķermeņa temperatūras mērīšanu
2 reizes dienā)

Mikrobioloģiskā pārbaude veicama pēc epidemioloģiskajām indikācijām

16.

Dermatofitozes (mikrosporija, trihofītija)

Ģimenes locekļi vai personas, kuras dzīvo kopā, dzimumpartneri, bērni un personāls izglītības iestādēs, personas slēgtajos kolektīvos

Primārā medicīniskā pārbaude reizi 7dienās trīs nedēļas. Apskate ar Vuda lampu

Nokasījuma no aizdomīgiem perēkļiem mikroskopija un bakterioloģiska izmeklēšana

17.

Difilobotrioze

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Nav jāveic

Fekāliju parauga parazitoloģiskā izmeklēšana

18.

Difterija un difterijas izraisītāju nēsāšana

(***)

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana katru dienu 7 dienas

Bakterioloģiskā izmeklēšana (uztriepes no deguna un rīkles gala vai ādas bojājumiem)

19.

Dzeltenais drudzis

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
6 dienas

Nav jāveic

20.

Ehinokokoze

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Vienreizēja primārā medicīniskā pārbaude

Asins parauga seroloģiskā izmeklēšana

21.

Enterohemorāģiskās Escherichia coli ierosinātā ešerihioze, hemolītiski urēmiskais sindroms vai trombocitāri hemorāģiskā purpura

(**) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana izglītības iestādēs un bērnu kolektīvos
7 dienas

Fekāliju parauga bakterioloģiskā izmeklēšana. Organizētos kolektīvos fekāliju paraugu izmeklēšana veicama grupveida saslimšanas gadījumos (divi un vairāk gadījumi)

22.

Epidēmiskais parotīts

(***) kuras nav slimojušas ar epidēmisko parotītu

Primāra medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
25 dienas

Nav jāveic

23.

Epidēmiskais utu izsitumu tīfs un Brilla slimība*

(***) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
25 dienas no perēkļa sanitārās apstrādes dienas (tai skaitā pārbaude uz pedikulozi)

Asins parauga seroloģiskā izmeklēšana pēc epidemioloģiskajām indikācijām

24.

Ērču encefalīts

Ja ir aizdomas par alimentāro inficēšanos – personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos (lietojušas uzturā pienu un piena produktus, kas, iespējams, satur slimības ierosinātāju)

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
28 dienas

Asins parauga seroloģiskā izmeklēšana

25.

Garais klepus

(***)

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
14 dienas

Uztriepes no rīkles bakterioloģiskā izmeklēšana, ja ir epidemioloģiskās indikācijas

26.

Gonokoku infekcija

Dzimumpartneri, meitenes ģimenē līdz 14gadu vecumam

Primārā medicīniskā pārbaude

Uztriepes materiāla mikroskopija un bakterioloģiskā vai molekulāri bioloģiska izmeklēšana

27.

Hantavīrusu infekcija

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
28 dienas

Asins parauga seroloģiskā izmeklēšana grupveida saslimšanas gadījumos (divi un vairāk gadījumi)

28.

Hlamīdiju ierosinātas seksuāli transmisīvās slimības

Dzimumpartneri, meitenes ģimenē līdz 14gadu vecumam

Primārā medicīniskā pārbaude

Izraisītāja vai tā antigēno struktūru noteikšana izmeklējamā materiālā un/vai asins parauga seroloģiskā izmeklēšana

29.

Holera* un holeras izraisītāju nēsāšana

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos. Ģimenes locekļi vai kopā dzīvojošas personas un citas kontaktpersonas pēc inficēšanās riska izvērtēšanas

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
5 dienas

Fekāliju paraugu bakterioloģiskā izmeklēšana
3 reizes (divi parau­gi pirmajā dienā un trešais paraugs – pēdējā medicīniskās novērošanas dienā)

30.

Ienāši un melioidoze

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
21 dienu

Nav jāveic

31.

Jersinioze:

Y.enterocolitica

Y.pseudotuberculosis

(**) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
10 dienas

Fekāliju parauga bakterioloģiskā izmeklēšana. Organizētos kolektīvos fekāliju paraugu izmeklēšana veicama grupveida (vismaz divi gadījumi) saslimšanas gadījumos

32.

Kampilobakterioze

(**) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
10 dienas

Fekāliju parauga bakterioloģiskā izmeklēšana. Organizētos kolektīvos fekāliju paraugu izmeklēšana veicama grupveida (vismaz divi gadījumi) saslimšanas gadījumos

33.

Kašķis

Ģimenes locekļi vai personas, kuras dzīvo kopā, dzimumpartneri, bērni un personāls izglītības iestādēs, personas slēgtajos kolektīvos

Primārā medicīniskā pārbaude
3 reizes: pirmajā, septītajā un 14.dienā

Nokasījuma parauga mikroskopija

34.

Kriptosporidioze

(**) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Vienreizēja primārā medicīniskā pārbaude

Nav jāveic

35.

Leģionāru slimība

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
10 dienas

Nav jāveic

36.

Lepra

Ģimenes locekļi vai personas, kuras dzīvo kopā

Primārā medicīniskā pārbaude pie speciālista

Deguna gļotādas skarifikāta mikroskopija

37.

Leptospiroze

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
21 dienu

Asins parauga seroloģiskā izmeklēšana grupveida saslimšanas gadījumos

38.

Liesassērga (Sibīrijas lopu mēris)*

(***) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
14 dienas (termiņš var tikt pagarināts atkarībā no iespējamās inficēšanās apstākļiem)

Nav jāveic

39.

Listerioze

Grūtnieces un personas ar imūndeficītu, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos, kā arī jaundzimušie, kas bijuši kontaktā

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
21 dienu

Bakterioloģiskā izmeklēšana (uztriepes no rīkles un/vai dzemdes kakla)

40.

Malārija un malārijas izraisītāju nēsāšana

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude

Nav jāveic

41.

Masalas

(***) kuras nav slimojušas ar masalām

Primāra medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
17 dienas
(21 dienu, ja tika ievadīts imūnglobulīns)

Nav jāveic

42.

Masaliņas, tai skaitā iedzimto masaliņu sindroms

(***) kuras nav slimojušas ar masaliņām

Primāra medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
21 dienu.

Ginekologa un infektologa konsultācija grūtniecēm

Asins parauga seroloģiskā izmeklēšana dinamikā grūtniecēm, ieskaitot izmeklēšanu infekciozās eritēmas noteikšanai

43.

Meningīts, encefalīts

(***) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana 14dienas

Fekāliju parauga virusoloģiskā izmeklēšana grupveida (vismaz divi gadījumi) saslimšanas gadījumos ar serozo meningītu un encefalītu

44.

Meningokoku infekcija

(***) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana 10dienas

Uztriepes no aizdegunes bakterioloģiskā izmeklēšana

45.

Mēris*

(***) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana 6dienas

Nav jāveic

46.

Mutes un nagu sērga

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana 12dienas

Nav jāveic

47.

Ornitoze (psitakoze)

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana 30dienas

Asins parauga seroloģiskā izmeklēšana grupveida (vismaz divi gadījumi) saslimšanas gadījumos

48.

Poliomielīts*

(***) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana vienu reizi nedēļā 35dienas

Fekāliju parauga virusoloģiskā izmeklēšana

49.

Putnu gripa*

(***) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana 7dienas (ar ķermeņa temperatūras mērīšanu 2reizes dienā)

Nav jāveic

50.

Rietumnīlas drudzis

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana 14dienas

Nav jāveic

51.

Q drudzis un citas riketsiozes

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana 21dienu

Asins parauga seroloģiskā izmeklēšana grupveida (vismaz divi gadījumi) saslimšanas gadījumos

52.

Salmoneloze un tās izraisītāju nēsāšana

(**) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana 7dienas

Fekāliju parauga bakterioloģiskā izmeklēšana. Organizētos kolektīvos fekāliju paraugu izmeklēšana veicama grupveida (vismaz divi gadījumi) saslimšanas gadījumos

53.

Sifiliss, tai skaitā iedzimta sifilisa sindroms

Dzimumpartneri, personas, kam ir cieši sadzīves kontakti, bērni

Primārā medicīniskā pārbaude pie speciālista

Asins parauga seroloģiskā izmeklēšana, materiāla no ādas un gļotādu defektiem mikroskopija

54.

Skarlatīna

(***)

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana 7dienas, ja pacients izolēts, un 17dienas, ja pacients nav izolēts

Nav jāveic

55.

Smags akūts respiratorais sindroms (SARS)*

(***) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana 10dienas (ar ķermeņa temperatūras mērīšanu 2reizes dienā)

Nav jāveic

56.

Šigelozes un to izraisītāju nēsāšana

(**) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana 7dienas

Fekāliju parauga bakterioloģiskā izmeklēšana. Organizētos kolektīvos fekāliju paraugu izmeklēšana veicama grupveida (vismaz divi gadījumi) saslimšanas gadījumos

57.

Teniozes

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Vienreizēja primārā medicīniskā pārbaude

Fekāliju parauga parazitoloģiskā izmeklēšana

58.

Toksoplazmoze

Grūtnieces, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Vienreizēja primārā medicīniskā pārbaude, ginekologa un infektologa konsultācija

Asins parauga seroloģiskā izmeklēšana

59.

Trakumsērga

Personas, kurām bija saskare ar pacienta siekalām un rīkles sekrētu

Primārā medicīniskā pārbaude, lai lemtu par imunizācijas kursa noteikšanas nepieciešamību

Nav jāveic

60.

Trihineloze

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana 21 dienu

Asins parauga seroloģiskā izmeklēšana

61.

Trihuriāze (trihocefaloze)

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Vienreizēja primārā medicīniskā pārbaude

Fekāliju parauga parazitoloģiskā izmeklēšana

62.

Tuberkuloze

Ģimenes locekļi vai kopā dzīvojošas personas, kontaktpersonas izglītības iestādē, darba vietā, veselības un sociālās aprūpes iestādē un slēgtajos kolektīvos, kā arī personas, kam ir cieši sadzīves kontakti

Primārā medicīniskā pārbaude. Ftiziopneimonologa konsultācija un medicīniskā novērošana 1 reizi gadā 2 gadus pēc tuberkulozes pacienta abacilēšanas vai biežāk, ja ir sūdzības

Krēpu mikroskopiskā un mikrobioloģiskā izmeklēšana kontaktpersonām, kurām ir klepus.

Plaušu radioloģiskā izmeklēšana.

Bērniem arī tuberkulīna diagnostika

63.

Tularēmija

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
14 dienas

Asins parauga seroloģiskā izmeklēšana grupveida (vismaz divi gadījumi) saslimšanas gadījumos

64.

Utu atguļas tīfs*

(***) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
25 dienas no perēkļa sanitārās apstrādes dienas (tai skaitā pārbaude uz pedikulozi)

Asins parauga seroloģiskā izmeklēšana

65.

Uztura toksikoinfekcijas (izņemot botulismu)

(**) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Vienreizējā primārā medicīniskā pārbaude

Fekāliju paraugu bakterioloģiskā izmeklēšana. Organizētos kolektīvos fekāliju paraugu izmeklēšana veicama grupveida (vismaz divi gadījumi) saslimšanas gadījumos

66.

Vēdertīfs un paratīfi, tai skaitā vēdertīfa un paratīfu izraisītāju nēsāšana

(**) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana 21dienu

Fekāliju parauga bakterioloģiskā izmeklēšana

67.

Vējbakas

(***) un personas, kuras nav slimojušas ar vējbakām

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana 21dienu

Veicama asins parauga seroloģiskā izmeklēšana dinamikā grūtniecēm

68.

Vīrushepatīti, tai skaitā hepatītu vīrusu nēsāšana

68.1.

A hepatīts

(**) dzimumpartneri un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana 35dienas

Nav jāveic

68.2.

Bhepatīts un
Bhepatīta vīrusa
nēsāšana

a) dzimumpartneri, ģimenes locekļi vai personas, kuras dzīvo kopā, kuras kopīgi lietojušas vienus un tos pašus higiēnas priekšmetus;

b) pirmsskolas vecuma bērni izglītības iestādēs, veselības aprūpes iestādēs un citos slēgtajos kolektīvos, kuriem bijis tuvs kontakts ar pacientu;

Primārā medicīniskā pārbaude – visos gadījumos, medicīniskā novērošana 180dienas – akūtā Bhepatīta gadījumā, nodrošinot primāro medicīnisko pārbaudi medicīniskās novērošanas sākumā, 3. un 6.mēnesī

Asins paraugu seroloģiskā izmeklēšana HBs Ag, anti–HBc noteikšanai medicīniskās novērošanas sākumā, akūtā B hepatīta gadījumā – medicīniskās novērošanas sākumā, 3. un 6.mēnesī

68.3.

C hepatīts

c) intravenozo narkotisko vielu lietotāji;

d) biomateriālu recipienti no attiecīgā vīrusu hepatīta pozitīviem donoriem;

e) personas, kurām bija gļotādu vai parenterāls kontakts ar asinīm vai citiem infekciozās personas biomateriāliem profesionālo pienākumu pildīšanas laikā

Primārā medicīniskā pārbaude visos gadījumos, kad pacientam konstatēta vīrusa klātbūtne; medicīniskā novērošana – 180dienas – akūtā Chepatīta gadījumā, nodrošinot primāro medicīnisko pārbaudi medicīniskās novērošanas sākumā, 3. un 6.mēnesī

Asins paraugu seroloģiskā izmeklēšana
anti–HCV noteikšanai, medicīniskās novērošanas sākumā, visos gadījumos, ja pacientam konstatēta vīrusa klātbūtne, akūtā
Chepatīta gadījumā – medicīniskās novērošanas sākumā, 3. un 6.mēnesī

68.4.

E hepatīts

(**) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos ar pacientu

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana
35dienas

Nav jāveic

69.

Vīrusu hemorāģiskie drudži, tai skaitā Ebolas vīrusslimība, Lasas drudzis, Mārburgas vīrusslimība,
Krimas–Kongo hemorāģiskais drudzis*

Personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Primārā medicīniskā pārbaude un medicīniskā novērošana maksimālā inkubācijas perioda laikā atbilstoši nozoloģiskai formai (tai skaitā:

Ebolas vīrusslimība, Lasas drudzis – 21diena;

Mārburgas vīrusslimība – 9dienas;

Krimas–Kongo hemorāģiskais drudzis– 12dienas)

Nav jāveic

70.

Žiardiāze (lamblioze)

(**) un personas, kuras bija vienādos inficēšanās apstākļos

Vienreizēja primārā medicīniskā pārbaude

Nav jāveic

Piezīmes.

1.* Bīstama infekcijas slimība.

2.(**) Kontaktpersona ģimenē, izglītības iestādē, stacionārā ārstniecības iestādē un sociālās aprūpes iestādē, kā arī kontaktpersona, kas saistīta ar pārtikas aprites komercdarbību, kas pieder pie riska grupas infekcijas slimību gadījumos ar fekāli orālo izplatīšanās mehānismu:

2.1. bērni līdz 2 gadu vecumam;

2.2. bērni, kuri apmeklē izglītības iestādes;

2.3. personas, kuru darbs saistīts ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai:

2.3.1. darbs vai mācību prakse pie komersanta, iestādēs un organizācijās, kuru darbības veids ir pārtikas produktu (t.sk. dzeramā ūdens) ražošana, apstrāde un izplatīšana (izņemot rūpnieciski iepakoto pārtikas produktu izplatītājus, rauga un cietes ražošanas uzņēmumu darbiniekus, augļu žāvētājus, dzirnavniekus, putraimu rūpnīcu, graudu glabātavu un elevatoru darbiniekus, miltu, graudu un putraimu noliktavu darbiniekus, kā arī spirta, degvīna un liķiera rūpnīcu darbiniekus (t.sk. gatavās produkcijas ekspeditorus)), ja persona ir tiešā vai netiešā saskarē ar pārtiku (attiecas tikai uz piena produktu, pusfabrikātu un gatavo pārtikas produktu ražotājiem, apstrādātājiem un izplatītājiem) un dzeramo ūdeni;

2.3.2. darbs vai mācību prakse ārstniecības iestādē, izglītības iestādē, pirmsskolas izglītības iestādē, veicot pacientu veselības aprūpi un kontaktējoties ar bērniem;

2.3.3. pasažieru apkalpošanā tālsatiksmes transportlīdzekļos.

3.(***) Tuvas kontaktpersonas:

3.1.kopā dzīvojošie ģimenes locekļi vai citas personas, draugi, radinieki, kas bieži apmeklē mājas perēkli un kontaktējas ar pacientu;

3.2. pacienta skūpstu partneri un dzimumpartneri;

3.3. personas, kas strādājušas ar pacientu vienā telpā;

3.4.personas, kas mācās vienā klasē, apmeklē vienu grupu pirmsskolas izglītības iestādē vai atrodas ārstniecības iestādē vai sociālās aprūpes iestādē vienā telpā ar pacientu;

3.5.ārstniecības personas un citas personas, kas saskaras ar pacienta izdalījumiem, kuri var saturēt infekcijas slimības ierosinātājus.

Veselības ministra vietā – reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs M.Kučinskis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!