• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Bulgārijas un Rumānijas gatavību pievienoties ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2006., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/144554

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par savstarpēju kvalifikācijas atzīšanu Eiropas Savienībā

Vēl šajā numurā

28.09.2006., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Bulgārijas un Rumānijas gatavību pievienoties ES

 

Eiropas Komisija otrdien, 26.septembrī, publiskoja ziņojumus par Bulgārijas un Rumānijas progresu ceļā uz Eiropas Savienību (ES). EK ziņojumos teikts, ka abas Melnās jūras valstis ir gatavas kļūt par pilntiesīgām ES loceklēm, sākot ar 2007.gada 1.janvāri. Atšķirībā no Latvijas un deviņām jaunajām dalībvalstīm, kad tās pievienojās Eiropas Savienībai, Rumānijai un Bulgārijai, pievienojoties blokam, ir palikuši vairāki neizdarīti mājas darbi. Eiropas Komisija brīdina, ka reformu neizpildīšanas gadījumā Bulgārija un Rumānija varētu saskarties ar stingrām finansiālām un politiskām sankcijām.

Uzrunājot Eiropas Parlamenta deputātus, ES paplašināšanās komisārs Olli Rēns norādīja, ka Eiropas Komisija izveidos īpašu sadarbības un progresa uzraudzības mehānismu. Ar tā palīdzību Eiropas Komisija kontrolēs Bulgārijas un Rumānijas centienus tieslietu jomā, kā arī korupcijas un organizētās noziedzības apkarošanā.

Eiropas Parlamentam balsojumā jāapstiprina ikvienas jaunas dalībvalsts pievienošanās Eiropas Savienībai.

Rihards Pīks uzskata, ka “Rumānijai un Bulgārijai jādod skaidra norāde, ka sankcijas par iestāšanās nosacījumu neizpildīšanu noteikti stāsies spēkā un nebūs tikai teorētiska iespējamība. Eiropas Komisijai jābūt konsekventai, jo citādi tādām valstīm kā Turcija tiks nosūtīts nepareizs signāls.”

“Būtībā varam uzskatīt, ka abas jaunās dalībvalstis ir izspraukušās caur atslēgas caurumu, jo patlaban Eiropas Savienības namdurvis tiek aizslēgtas,” komentēja Rihards Pīks. Arī Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu deputātiem nepārprotami norādīja, ka turpmāka paplašināšanās bez ES juridiskās bāzes reformas vienkārši nav iespējama.

Eiropas Komisija norādījusi Bulgārijai un Rumānijai, ka cieši uzraudzīs šo valstu progresu cīņā ar organizēto noziedzību un korupciju, caurspīdīgas un uzticamas lauksaimniecības maksājumu administrēšanas sistēmas izveidē, kā arī ES veterināro prasību ieviešanā. Ja Bulgārija nepastiprinās cīņu ar organizēto noziedzību, Bulgārijai draudēs tās tiesas spriedumu neatzīšana citviet Eiropas Savienībā. Gadījumā, ja abas valstis neizveidos atbilstošas Eiropas Savienības maksājumu administrēšanas procedūras, tās var zaudēt ceturtdaļu no tām paredzētajiem ES fondiem.

Mārtiņš Zemītis, EP deputāta Riharda Pīka padomnieks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!