• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Turcijas sasniegumiem un problēmām ceļā uz ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2006., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/144555

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2006.gada 26.septembra sēdē

Vēl šajā numurā

28.09.2006., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Turcijas sasniegumiem un problēmām ceļā uz ES

 

Trešdien, 27.septembrī, Eiropas Parlaments uzklausīja holandiešu deputāta Kamiela Ērlinga ziņojumu par Turcijas problēmām un sasniegumiem Eiropas integrācijas ceļā. Viscaur kritiskajā ziņojumā kā galvenās akcentētas tādas Turcijas problēmu jomas kā reliģiju diskriminācija, vārda un preses brīvības ierobežošana, Kipras kuģu un lidmašīnu blokāde un armēņu genocīda neatzīšana. Ziņojums vieš satraukumu, ka kopš iestāšanās sarunu uzsākšanas pagājušajā gadā Turcija palēninājusi reformu tempus.

Rihards Pīks uzskata, ka “Turcija pievērsusies iekšpolitiskiem jautājumiem un reformas atstājusi novārtā. Turcijas līderi kļuvuši augstprātīgi. Eiropai jādod Turcijai skaidrs un nepārprotams politisks signāls, ka līdz 2007.gadam Turcijai bez atkāpēm jāizpilda visi Kopenhāgenas kritēriji demokrātisko reformu, pilsonisko tiesību, preses un reliģijas brīvību jomā, jo tie jāievēro visām valstīm, kas vēlas iestāties Eiropas Savienībā, un reformu tempa saglabāšana parādītu Turcijas politisko gribu.”

Ziņojuma sagatavošanas gaitā starp parlamenta deputātiem izvērtās asas debates, vai Eiropas Savienības un Turcijas sarunu galamērķis automātiski un obligāti ir Turcijas iestāšanās, kaut pēc daudziem gadiem, vai arī sarunas ir atvērtas un tās var noslēgties ar citu Turcijas un Eiropas Savienības partnerības formu.

“Turcijas valdība un vēstniecības aktīvi lobēja Eiropas Parlamenta deputātus par Turcijai labvēlīgāku ziņojumu. Taču Turcijai ir jāsaprot, ka tā nedrīkst atslābt. Eiropas Parlamenta ziņojums ir bargs, taču taisnīgs,” komentē Rihards Pīks.

Mārtiņš Zemītis, EP deputāta Riharda Pīka padomnieks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!