• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par piena kvotu pārsniegšanas nodevām ES dalībvalstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2006., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145039

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pilsoniskās līdzdalības veicināšanu Eiropā

Vēl šajā numurā

05.10.2006., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par piena kvotu pārsniegšanas nodevām ES dalībvalstīs

 

Pēc Eiropas Komisijas orientējošajiem aprēķiniem, kas veikti, izmantojot dalībvalstu gada deklarācijās sniegtos datus, par piena ražošanas kvotu pārsniegšanu 2005./2006. kvotu gadā (aprīlis – marts) dalībvalstīm var būt jāmaksā nodeva, kuras kopējā summa ir 377 miljoni eiro. Pagājušajā gadā šīs nodevas kopējā summa bija 355 miljoni eiro. Deviņas dalībvalstis (Čehija, Vācija, Spānija, Itālija, Kipra, Luksemburga, Austrija, Polija un Portugāle) pārsniegušas piegāžu kvotas. Kvotas kopumā pārsniegtas par 1 217 000 t, par ko jāmaksā 377 miljonu eiro nodeva. Vairāk nekā 90% no šīs summas jāmaksā trim valstīm – Itālijai, Polijai un Vācijai. Taču Polijai aprēķinātā nodevas summa, kas pašlaik ir 91 miljons eiro, iespējams, tiks būtiski samazināta, pārskaitot uz piegāžu kvotu tiešās pārdošanas kvotas nepiešķirto daudzumu. Tiešās pārdošanas kvotu patērētājiem, kuras kopējais apjoms ir 2 000 000 t, kopā par 2600 t pārsniegusi tikai Spānija un Nīderlande, par ko tām nodevās var būt jānomaksā 800 000 eiro.

Piegāžu kopīgā kvota piena pārstrādes uzņēmumiem 2005./2006.gadā bija 135,5 miljoni t. Visās Eiropas Savienības 25 dalībvalstīs kopumā tā sadalīta 880 387 individuālajās kvotās. Atsevišķa 2 000 000 t kvota noteikta tiešajai pārdošanai patērētājiem, kas sadalīta 107 000 individuālajās kvotās.

Par piegāžu apjoma pārsniegšanu nekas nebūs jāmaksā 16 dalībvalstu ražotājiem, jo tās nav pārsniegušas noteiktos references apjomus. No dalībvalstīm, kurām par 2005./2006.gadu nodeva nebūs jāmaksā, četrām (Beļģijai, Dānijai, Īrijai un Nīderlandei) šādas sankcijas bija par 2004./2005.gadu, bet septiņām dalībvalstīm, kuras Eiropas Savienībai pievienojās 2004.gadā (Igaunijai, Latvijai, Lietuvai, Ungārijai, Maltai, Slovēnijai un Slovākijai), kopš iestāšanās nodeva nav bijusi jāmaksā.

Kā darbojas kvotu sistēma

Lai nodrošinātu piedāvājuma un pieprasījuma līdzsvaru un cīnītos ar pārprodukciju, Eiropas Savienībā govs pienu pārdod, ievērojot noteiktās kvotas. Katra dalībvalsts saņem divus references apjomus (“kvotas”): vienu – piegādēm piena pārstrādes uzņēmumiem, otru – tiešai pārdošanai patērētājiem.

Šos apjomus dalībvalstīs sadala ražotājiem (individuālās kvotas). Ja kādai valstij noteiktā kvota tiek pārsniegta, ražotājiem, kas to nav ievērojuši, jāmaksā nodeva. Šī nodeva jāmaksā govs piena ražotājiem par visiem piena vai piena ekvivalenta daudzumiem, kas pārsniedz kvotu 12 mēnešu periodam no 1.aprīļa līdz 31.martam. Neizmantoto kvotu var papildus piešķirt citiem tās pašas dalībvalsts ražotājiem. Katru gadu dalībvalstīm līdz 1.septembrim jāsniedz ziņas Komisijai par piena kvotu izmantošanu iepriekšējā periodā. Šīs ziņas sniedz aizpildītas anketas veidā, kurā jānorāda visi nodevas aprēķināšanai nepieciešamie dati. Nodevas likme ir 0,3091 eiro/kg par daudzumu, kas pārsniedz kvotu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!