• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pateicoties par atbalstu un atsaucot savu kandidatūru ANO ģenerālsekretāra amatam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2006., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145191

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

06.10.2006., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pateicoties par atbalstu un atsaucot savu kandidatūru ANO ģenerālsekretāra amatam

 

Valsts prezidenta kancelejas Preses centra paziņojums

 

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga pateicas visiem, kas atbalstīja viņu un tos principus, uz kuriem tika balstīta prezidentes kandidatūra Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretāra amatam. Prezidente paziņo par savu lēmumu atsaukt savu kandidatūru, uzsverot, ka šis lēmums ir pieņemts, konsultējoties ar Igaunijas un Lietuvas valstu vadītājiem un valdībām, kuras kopīgi ar Latviju bija izvirzījušas Vairas Vīķes-Freibergas kandidatūru.

Saistībā ar 2006.gada 5.oktobra lēmumu neturpināt kandidēt uz Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretāra amatu, Vaira Vīķe-Freiberga vēlas pateikties visiem viņas atbalstītājiem. Īpaši silti prezidente pateicas Igaunijai un Lietuvai par viņu izrādīto lielo uzticību. Vaira Vīķe-Freiberga izsaka pateicību visām ANO Drošības padomē pārstāvētajām valstīm, kas atbalstīja viņas kandidatūru divos indikatīvajos balsojumos. Latvijas prezidente saka sirsnīgu paldies Austrumu un Centrāleiropas valstu vadītājiem, kuri aizvadītā mēneša laikā atbalstīja viņas kandidatūru ANO Ģenerālās asamblejas debatēs. Visbeidzot, Vaira Vīķe-Freiberga vēlas pateikties visiem pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem, īpaši organizācijām, kas aizstāv dzimumu līdztiesību, par to sniegto patieso iedrošinājumu.

Ar savu kandidatūru Latvijas prezidente izvirzīja priekšplānā jautājumus, kuriem nav tikusi veltīta plaša uzmanība iepriekšējās ANO ģenerālsekretāra vēlēšanās, tādējādi veicinot plašāku diskusiju par kandidātu izvēli, kas balstītos galvenokārt uz viņu kvalifikāciju, nevis ierobežojošiem reģionāliem vai dzimuma kritērijiem.

V.Vīķes-Freibergas kandidatūra akcentēja arī to, ka ģenerālsekretāra amatu nekad nav ieņēmusi sieviete, kā arī to, ka ANO augstākajā līmenī nekad nav tikusi pārstāvēta Austrumeiropas valstu grupa. Viņa uzskatīja par savu morālu pienākumu piedāvāt reālu alternatīvu, izvirzot kandidatūru, kas Apvienotajās Nācijās ienestu gan Austrumeiropas, gan sievietes skatījumu. Prezidente uzsvēra nepieciešamību pēc lielākas demokrātijas, atklātības un pārskatāmības ģenerālsekretāra izvēles procesā. Viņa ir cieši pārliecināta, ka šajā augstajā amatā reiz galu galā izdosies ievēlēt šim amatam piemērotas kandidatūras, kas pārstāvētu pusi cilvēces vai arī vienu no visdinamiskākajiem reģioniem pasaulē.

Latvijas prezidente ir dziļi gandarīta par to, ka viņas kandidatūra izraisījusi plašu atsaucību akadēmiskajās un nevalstiskajās aprindās, kā arī masu saziņas līdzekļos, kas var tikai veicināt debates par Apvienoto Nāciju Organizācijas reformu.

Latvijas prezidente pieņem, ka ANO Drošības padomes ceturtais indikatīvais balsojums par kandidātiem uz ģenerālsekretāra amatu, kas notika 2.oktobrī, norāda uz gaidāmo oficiālā balsojuma iznākumu. Latvijas prezidente sniegs visu iespējamo atbalstu un sadarbosies ar nākamo ģenerālsekretāru, uzsverot, ka ir ārkārtīgi svarīgi panākt visu ANO dalībvalstu atbalstu tālejošām ANO reformām, kuras ir nenovēršami nepieciešamas, lai šo pasaules organizāciju pielāgotu 21.gadsimta izaicinājumiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!