• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzruna tiesnešu zvēresta došanas ceremonijā Rīgas pilī 6.oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.10.2006., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145327

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties darba vizītē Čehijas Republikā 8.-9.oktobrī

Vēl šajā numurā

10.10.2006., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzruna tiesnešu zvēresta došanas ceremonijā Rīgas pilī 6.oktobrī:

Augsti godātais tieslietu ministra kungs [Guntars Grīnvalds]!
Augsti godātie tieneši un tiesneses!
Šodien, ienākot Rīgas pilī, jūs bijāt juristi, tagad, kad jūs iziesiet no pils, jūs būsiet apstiprināti tiesneši, kuri ir devuši zvērestu Valsts prezidentam, kurš savā personā iemieso Latvijas valsti un caur to Latvijas tautu. Svinīgais zvērests, ko tikko devāt, jūs saista līdz pat jūsu profesionālā mūža galam. Un šī ķēde vai nozīme, kas jums ir piešķirta, nav tikai spožs greznums, bet tā ir arī atbildības nasta. Tā ir atbildības nasta nākt ar savu devumu, lai Latvija tik tiešām nostiprinātos un uz visiem laikiem paliktu brīva, neatkarīga un demokrātiska republika.
Demokrātiskā valstī viens no demokrātijas pamatpīlāriem ir tiesu vara, kas tiešām ir taisnīga, kas gādā par to, ka viens likums valda visiem. Daudzi no jums ir gados vēl jauni cilvēki, tas nozīmē, ka jūsu darbs un jūsu spriedumi ļoti ilgus gadus iespaidos un savā ziņā mainīs ļoti daudzu ļaužu, kā arī viņu tuvinieku likteņus. Katram tiesneša lēmumam ir vistiešākā veidā ļoti liels iespaids uz tiesas prāvā iesaistīto cilvēku likteņiem, bet – daudz vairāk par to – tiesu vara kopumā veido gaisotni, kurā iedzīvotāji vai nu jūtas droši un paļāvīgi, jūtas, ka valsts kalpo viņiem un sniedz viņiem gan taisnību, gan drošību, vai arī – tieši otrādi – liek viņiem justies nedrošiem par savu likteni un gaisotni, kas valda valstī. Jebkuras profesijas pārstāvis ar savu darbu un profesionālo atbildību iespaido kopējo garu un gaisotni, kas kādā valstī valda, un atstāj iespaidu uz to, vai tā ir attīstībā plaukstoša valsts vai tāda, kas nīkst stagnācijā vai pat atpakaļrāpulībā. Latvijai līdz šim, es domāju, ir laimējies – mēs esam panākuši savus galvenos mērķus, uz ko ilgi bijām gaidījuši. Tagad mums atliek nostiprināt savus ieguvumus, izstrādāt tālāk visus tos dzīves un sadzīves aspektus, kas vēl prasa ļoti lielu ieguldījumu un smagu darbu.
Tiesnešiem Latvijā tagad ir jāzina ne tikai savas zemes likumi, bet jāsaprot arī, ka mēs tagad iekļaujamies starptautiskās struktūrās, kas arī uzliek zināmus pienākumus. Tiesnešiem ir arī jāseko līdzi tam, kas notiek sabiedrībā, un ļoti būtiski viņiem ir interesēties par to, kas notiek citās profesijās, kā tiek vērtēti zināmi viņu darba aspekti, kādas, piemēram, ir viņu spriedumu sociālās sekas. Līdzšinējā praksē diemžēl esam konstatējuši, ka zināmos jautājumos, piemēram, noziegumos, kas saistīti ar narkotikām, tiesu prakse ir pārsteidzoši viegla, devīga un žēlīga tiem, kas šādos noziegumos ir apsūdzēti, savā ziņā it kā uzskatot par triviāliem noziegumus, kas būtībā nes ārkārtīgi smagas un ilgstošas sekas. Tāpat tas ir vērojams ar dažādām citām jomām, tajā skaitā ar korupcijas gadījumiem, kur Latvijā ļoti bieži redzam nosacītus sodus par pārkāpumiem, kas ne tik vien traucē ikvienam pilsonim ikdienas dzīvē un grauj uzticību valstij kopumā, bet arī starptautiski grauj mūsu valsts prestižu. Tātad sekas tiesnešu lēmumiem vienmēr ir ļoti tālejošas un nopietnas.
Redzot šeit 18 tiesnešus un vienu Zemesgrāmatas tiesnesi, es iedomājos, ka kaut vai šis kontingents vien, ienākot mūsu tiesu sistēmā ar pilnīgi jaunu un svaigu redzējumu uz to, kas ir tiesneša pienākumu un kā šie pienākumi būtu atbildīgi un pēc labākās sirdsapziņas pildāmi, būtu spēks, kas iespaidotu arī citus savus kolēģus, kuri lēnām varētu pārveidot tos mūsu sistēmas aspektus, par kuriem mēs vēl arvien saņemam sūdzības. Ikviens no jums ir tikai viens no daudziem tiesnešiem valstī, bet ikviens no jums ar savu darbu spēj pārveidot vidi un gaisotni un spēj iespaidot jūsu profesijas prestižu visu pārējo iedzīvotāju acīs.
Mans novēlējums jums ir – lai jūs vienmēr atcerētos savas amata ķēdes pienākuma nastu, lai jūs atcerētos zvērestu, ko šodien šeit, pilī, esat snieguši Valsts prezidentam un tātad visai valstij. Novēlu, lai jums vienmēr būtu gandarījums par labi un taisnīgi padarītu darbu, par ko jūs paši varat būt pārliecināti, ka esat darbojušies pēc labākās sirdsapziņas un ka jūsu darbs vienmēr jūsu ģimenei nesīs tikai godu un slavu. Jūsu labi un godprātīgi veikts darbs būs būtisks ieguldījums, lai visiem Latvijas iedzīvotājiem būtu iespējams dzīvot tādā valstī, kurai mēs uzticamies, kura zeļ, plaukst un attīstās un par kuru mēs visi, ieskaitot tiesnešus, varam justies gandarīti un pamatoti lepni. Lai Dievs svētī jūsu darbu, un lai jums labi veicas! Apsveicu jūs visus un jūsu ģimenes!

TIESNESI.JPG (39253 bytes)
Pēc tiesnešu zvēresta nodošanas ceremonijas Rīgas pilī 6.oktobrī: Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un tieslietu ministrs Guntars Grīnvalds (centrā) kopā ar jaunajiem tiesnešiem
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Zvērestu 6.oktobrī nodeva 19 tiesneši:

Renars Jūrmalis – Liepājas tiesas tiesnesis,

Dainis Plaudis – Ogres rajona tiesas tiesnesis,

Anda Brīze – Kuldīgas rajona tiesas tiesnese,

Inta Kobiņeca – Rīgas rajona tiesas tiesnese,

Inta Šteine – Daugavpils tiesas tiesnese,

Gunta Kusiņa – Krāslavas rajona tiesas tiesnese,

Biruta Horuna – Jūrmalas pilsētas tiesa,

Anita Dzērve – Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnese,

Ingrīda Bite – Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnese,

Imants Dzenis – Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnesis,

Santa Sondare – Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnese,

Dzintars Melbārdis – Administratīvās rajona tiesas tiesnesis,

Ļubova Kušnire – Administratīvās rajona tiesas tiesnese,

Evija Apīne – Administratīvās rajona tiesas tiesnese,

Roze Paegle – Administratīvās rajona tiesas tiesnese,

Mārtiņš Birkmanis – Administratīvās rajona tiesas tiesnesis,

Ilona Kalvāne – Administratīvās rajona tiesas tiesnese,

Ojārs Priedītis – Administratīvās rajona tiesas tiesnesis,

Iveta Silicka – Aizkraukles zemesgrāmatu nodaļas tiesnese.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!