• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente preses konferencē Rīgas pilī 8.oktobrī pēc 9.Saeimas vēlēšanām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.10.2006., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145329

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs, sveicot jauno Zviedrijas ārlietu ministru

Vēl šajā numurā

10.10.2006., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente preses konferencē Rīgas pilī 8.oktobrī pēc 9.Saeimas vēlēšanām:

 

01.JPG (15666 bytes)
Sestdien, 7.oktobrī, tāpat kā vairums Latvijas pilsoņu visā valstī, arī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ieradās vēlēšanu iecirknī Majoru kultūras namā un atdeva savu balsi par vienu no deviņpadsmit 9.Saeimā kandidējošajām politiskajām partijām (apvienībām)
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Labdien, dāmas un kungi!
Ir beigušās 9.Saeimas vēlēšanās, un es kā Valsts prezidente vēlētos vispirms pateikties visiem vēlētājiem, kas ir papūlējušies doties uz vēlēšanu iecirkņiem un izpaust savu gribu un izvēli. Mūsu demokrātija balstās uz pilsoņu līdzdalību, jo lielāka pilsoņu līdzdalība, jo stingrāki mūsu demokrātijas pamati. Es domāju, ka sasniegtie rezultāti, arī līdzdalības procents ir pietiekami respektabls. Mēs varbūt būtu varējuši vēlēties, lai tas būtu mazliet augstāks, taču tas ir ļoti pieņemams un nav nebūt no sliktākajiem, kādi Eiropā redzēti. Vēlreiz paldies visiem vēlētājiem, paldies par viņu atbalstu mūsu valsts demokrātijai un neatkarībai.
Paldies arī visiem, kas atspoguļoja šo vēlēšanu norisi, tiem medijiem, kas bija gatavi visu cauru nakti atspoguļot notiekošo. Tautai ir būtiski un svarīgi redzēt, dzirdēt un zināt arī komentārus un vērtējumus.
Man jāapsveic arī tās partijas, kas, pēc patlabanējiem datiem, ir pārvarējušas 5% barjeru un varēs rēķināties ar pārstāvību šajā nākamajā Saeimā. It īpaši jāapsveic Tautas partija, kas ir ierindojusies pirmajā vietā, un tās kā koalīciju vadošās partijas vadītājs Kalvīša kungs. Viņu rezultāti nav tik tālu priekšā citiem, kā tas dažreiz notiek citās valstīs. Rezultāti ir tādi, kādus mēs gaidījām – ka varbūt dažas partijas ir vairāk nekā citas ieguvušas tautas atbalstu, bet nav dramatiskas dominantes vienai partijai pār citām.
Vēlēšanu rezultāti norāda uz to, ka Latvijai arīdzan šajā 9.Saeimā būs jāapstiprina koalīcijas valdība. Tātad šis ir tas brīdis, kad es aicinātu tās partijas, kas ir ieguvušas ievērojamu pārstāvību Saeimā, tuvākajās dienās, nedēļās enerģiski turpināt tās sarunas, kas viņiem tagad noteikti ir sākušās, lai mēs varētu izveidot jaunās valdības kontūras, saprast, kādas partijas tajā varētu būt iekļautas, kādas savā starpā varētu sastrādāties, domājot par jaunu programmu, jo šī tomēr būs jauna valdība. Ir svarīgi izlemt, kur tai likt akcentus programmā, varbūt piedāvāt jau personālijas valdības ministriem un tā tālāk.
Galvenais, ko es vēlētos uzsvērt: šīs vēlēšanas ir pasvītrojušas Latvijas politisko procesu nostabilizēšanos, un tas ir ļoti svarīgi mums šajā brīdī divus gadus pēc iestāšanās NATO un Eiropas Savienībā (ES), šīs vēlēšanas īstenībā dod tautas akceptu tieši šai pašai virzībai, tam pašam kursam, ko iepriekšējās valdības bija iezīmējušas iepriekšējos gados. Tātad saglabājas tā pati orientācija, tās pašas prioritātes, tās pašas galvenās vērtības, tā pati vēlme turpināt savu ceļu, integrējoties ES, turpināt pilnvērtīgu savu līdzdalību NATO, un galvenokārt visas partijas to ir arī pietiekami skaidri uzsvērušas – nepieciešamību Latvijai stiprināt savu administratīvo, ražošanas un dažādu citu kapacitāti un spējas, lai turpinātu savu ekonomisko izaugsmi un lai mūsu tautai palīdzētu panākt visu to, kas ir zaudēts iepriekšējos gadu desmitos, lai mūsu labklājība varētu turpināt virzīties uz augšu. Mums ir grūts ceļš priekšā, pietiekami vēl arī tāls, bet progress notiek, un tauta atbalsta šo virzību, tas ir ļoti būtiski.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!