• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas pilsoņu aktivitāti, balsojot ārvalstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.10.2006., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145434

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vēlēšanu dokumentu viltošanu Balvu rajona Kubuļu pagastā

Vēl šajā numurā

11.10.2006., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas pilsoņu aktivitāti, balsojot ārvalstīs

 

Latvijas pilsoņi 9.Saeimu 7.oktobrī vēlēja arī 53 vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs.

Kopumā ārvalstīs balsoja 7490 jeb 23,18% Latvijas pilsoņu. Visvairāk balsu ārvalstu iecirkņos kopā saņēma partija “Jaunais laiks” – 2838 jeb 37,69%, otrajā vietā bija apvienība “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK – 1289 jeb 17,12%, bet trešajā – “Tautas partija” – 1037 jeb 13,77% balsu.

Lielbritānijā un Īrijā, kur mīt daudz Latvijas pilsoņu, vēlētāju aktivitāte bija salīdzinoši neliela. Lielbritānijas četros iecirkņos (Londonā, Bradfordā, “Straumēnos” un Gērnsijā) kopā nobalsoja 924 pilsoņi, bet Īrijā izveidotajos iecirkņos Dublinā un Korkā – kopā 537 pilsoņi.

Kad Latvijā balsošana vēl nebija beigusies, Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) jau tika saņemti pirmie balsu skaitīšanas rezultāti no iecirkņiem Āzijā un Austrālijā. Latvijas vēstniecībā Ķīnā nobalsoja 23, bet Japānā – 20 pilsoņi. Austrālijas Savienības trijos iecirkņos (Adelaidē, Melburnā un Sidnejā) kopējais balsotāju skaits bija 609.

Kad CVK jau bija paziņojusi provizoriskos 9.Saeimas vēlēšanu rezultātus, tika slēgti vēl deviņi vēlēšanu iecirkņi ASV, divi iecirkņi Kanādā un trīs Latīņamerikā – Brazīlijā, Venecuēlā un Argentīnā. Vislielākā vēlētāju aktivitāte Ziemeļamerikā bija vēlēšanu iecirknī Toronto, kur nobalsoja 586 pilsoņi. Otrajā vietā pēc balsotāju skaita ierindojas Latvijas vēstniecība ASV Vašingtonā ar 402 vēlētājiem.

Līdz 15.septembrim tie Latvijas pilsoņi ārvalstīs, kuri vēlēšanu dienā nevarēja ierasties kādā no vēlēšanu iecirkņiem, varēja pieteikties balsošanai pa pastu 38 vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs. Balsošanai pa pastu vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs pieteicās un nobalsoja 557 Latvijas pilsoņi.

Sadarbībā ar Aizsardzības ministriju Saeimas vēlēšanu iecirknī Berlīnē pirmo reizi bija nodrošināta iespēja pa pastu balsot tiem Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, kuri pilda dienesta pienākumus Irākā. Šī iespēja tika pilnvērtīgi izmantota.

Kopumā 9.Saeimas vēlēšanas noritēja veiksmīgi un bez starpgadījumiem.

Detalizēta informācija par 9.Saeimas vēlēšanu rezultātiem ārvalstīs pieejama CVK mājaslapā http://www.velesanas2006.cvk.lv/. Lai skatītu rezultātus, jāizvēlas “Rīga”, tad “Ārzemes”. Vēlēšanu rezultāti sagrupēti pēc vēlēšanu iecirkņiem ārvalstīs.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!