• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Pareizticīgo Baznīcas Svētā svētmocekļa Rīgas arhibīskapa Jāņa ordenis. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2006., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145562

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ASV darba ministres vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

12.10.2006., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Pareizticīgo Baznīcas Svētā svētmocekļa Rīgas arhibīskapa Jāņa ordenis

 

01.JPG (24026 bytes)

Šodien, 12.oktobrī, Latvijas Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, pieminot Svētā svētmocekļa Rīgas un Latvijas arhibīskapa Jāņa (Pommera) nāves piemiņas dienu, paredzēta audience pie Latvijas Pareizticīgo Baznīcas galvas – Viņa eminences Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas metropolīta Aleksandra, kā arī paredzēta Valsts prezidentes uzruna Kristus Piedzimšanas katedrālē.

Savukārt vakar, 11.oktobrī, Kristus Piedzimšanas katedrālē Rīgā Latvijas Pareizticīgo Baznīcas Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs (attēlā) Latvijas tautu iepazīstināja ar Latvijas Pareizticīgo Baznīcas Svētā svētmocekļa Rīgas arhibīskapa Jāņa ordeni un medaļu, kas dibināti 2006.gada 27.maijā ar metropolīta Aleksandra lēmumu un kuru devīze ir “Ticība bez darbiem ir nedzīva

Latvijas Pareizticīgo Baznīcas Svētā svētmocekļa Rīgas arhibīskapa Jāņa ordenis ar Viņa eminences Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas metropolīta Aleksandra lēmumu dibināts 2006.gada 27.maijā ar rīkojumu №1/37. Ordeņa devīze ir visiem sūtītās apustuļa Jēkaba vēstules vārdi slāvu valodā: “Вера без дел мертва есть” (Иак. 2, 20) un latviešu valodā: “Ticība bez darbiem ir nedzīva” (Jk. 2, 20).

 

Ordeņa statūti

1. Latvijas Pareizticīgo Baznīcas svētā svētmocekļa Rīgas arhibīskapa Jāņa ordenis ir Metropolīta apbalvojums. Ar to tiek apbalvotas personas pēc Rīgas un visas Latvijas Metropolīta, Maskavas Patriarhāta Latvijas Pareizticīgo Baznīcas valdošā virsgana, lēmuma un iniciatīvas.

2. Svētā svētmocekļa Rīgas arhibīskapa Jāņa ordenim ir trīs pakāpes. Apbalvojot ar pirmās pakāpes ordeni, tiek pasniegta ordeņa zīme platā pleca lentē, zvaigzne, mazā ordeņa zīme un apbalvojuma raksts. Apbalvojot ar otrās pakāpes ordeni, tiek pasniegta ordeņa zīme lentē, zvaigzne, mazā ordeņa zīme un apbalvojuma raksts. Apbalvojot ar trešās pakāpes ordeni, tiek pasniegta ordeņa zīme lentē, mazā ordeņa zīme un apbalvojuma raksts.

3. Ar svētā svētmocekļa Rīgas arhibīskapa Jāņa ordeni tiek apbalvotas gan garīgās, gan arī laicīgās personas: Pareizticīgo Baznīcu Vadītāji, arhiereji, svētkalpotāji, valstu un valdību vadītāji, ievērojami baznīcas, valsts un sabiedriskie darbinieki, uzņēmēji, pedagogi, rakstnieki, mākslinieki, ikonu gleznotāji, žurnālisti, mediķi un citi, par izciliem nopelniem Pareizticīgo Baznīcas stiprināšanā, par sasniegumiem baznīcas un laicīgās varas sadarbībā, vērstiem uz saskaņas uzturēšanu un miera stiprināšanu sabiedrībā, par ievērojamu ieguldījumu starpbaznīcu un starpkonfesionālā sadarbībā, par miera un draudzības stiprināšanu starp tautām, par nozīmīgu dalību Latvijas Pareizticīgo Baznīcas dzīvē un tai sniegtu būtisku un regulāru palīdzību baznīcu, klosteru, garīgo skolu atjaunošanā, celtniecībā un restaurācijā, par žēlsirdības darbiem, bērnu un jauniešu garīgi tikumisku kristīgu izglītošanu un audzināšanu.

4. Ordenis tiek nēsāts:

I pakāpe: ordeņa zīme platā lentē pār labo plecu (laicīgām personām) vai lentē uz krūtīm (garīgām personām). Zvaigzne tiek nēsāta vienlaicīgi ar ordeņa zīmi labajā krūšu pusē. Mazā ordeņa zīme paredzēta pastāvīgai nēsāšanai labajā krūšu pusē.

II pakāpe: ordeņa zīme lentē tiek nēsāta kaklā, vienlaicīgi ar to tiek nēsāta zvaigzne labajā krūšu pusē. Mazā ordeņa zīme paredzēta pastāvīgai nēsāšanai labajā krūšu pusē.

III pakāpe: ordeņa zīme lentē tiek nēsāta kaklā. Mazā ordeņa zīme paredzēta pastāvīgai nēsāšanai labajā krūšu pusē.

 

Ordeņa apraksts

I pakāpe

Ordeņa zīme

Ordeņa zīmei ir vienādgalu krusta veids, kura centrā izvietots ovālas formas medaljons ar Svētā atveidu Rostovas finifta (stiepļu emaljas) tehnikā. Svētais attēlots līdz viduklim uz sarkana fona. Pa perimetru atveidu ietver 34 briljanti. Briljantus savukārt ieskauj vainags, kuru veido lauru lapas no vienas puses un ozola lapas no otras puses. Lejā, attēla vidū, vainags sasiets ar svētnieka mantijas lenti, kas simbolizē bīskapa svētības avotu, kuras divi gali slīgst uz leju. Krustam ir pienbalts emaljas pārklājums ar zelta apmali visapkārt. Starp četrām krusta daļām pa trīs novietoti bordo krāsas ovāli slīpēti akmeņi (granāti), – vidējais no tiem nedaudz izvirzīts uz priekšu. Visi trīs akmeņi savā starpā ir savienoti un attēlo no krusta iznākošus starus. Augšējā krusta daļā ir apaļas formas cilpa, pie kuras piestiprināta šaura zeltīta plāksnīte ar pieciem caurredzamiem vienādgalu krustiem auseklīša formā, kuri novietoti vertikāli, viens virs otra. Pie plāksnītes pamatnes, kura kalpo plecu lentes nostiprināšanai, pie stiprinājuma cilpas novietots aplis, klāts ar bordo krāsas emalju un zelta apmali. Apļa centrā attēlots zelta astoņgalu pareizticīgo krusts.

Ordeņa zīmes otru pusi klāj zeltījums. Centrā atrodas ovālas formas medaljons, klāts ar bordo krāsas emalju. Uz emaljas ar zelta burtiem apļa augšpusē pa perimetru ordeņa devīze slāviski: “ВЕРА БЕЗ ДЕЛ МЕРТВА ЕСТЬ”, bet apļa lejasdaļā latviski: “TICĪBA BEZ DARBIEM IR NEDZĪVA”. Krusta aizmugurē kreisajā pusē uzraksts: “СВЯТОЙ СВЯЩЕННОМУЧЕНИК ИОАНН АРХИЕПИСКОП РИЖСКИЙ”, labajā pusē analoģisks uzraksts latviešu valodā:
“SVĒTAIS TICĪBAS MOCEKLIS JĀNIS
RĪGAS ARHIBĪSKAPS”.

Ordeņa otrajā pusē – kārtas numurs.

Sudrabs 925o, zeltījums 999o, briljanti 1,5 mm – 34 gab., granāti 3x6 mm – 12 gab., Rostovas finifts, karstā emalja. Ordeņa zīmes izmēri: 50x50.

Ordeņa lente muarē, violetas krāsas, lentes vidū visā tās garumā stiepjas balti-sarkanas-baltas šauras joslas – svētnieka mantijas svētības avoti. Lentes platums: 102 mm. Stiprinājums: nēsājams lentē.

Ordeņa zvaigzne

Ordeņa zvaigzne veidota kā zeltīta sešpadsmitstaru zvaigzne, kuras astoņi stari ir īsi, bet astoņi – gari. Zvaigznes centrā novietots ovālas formas medaljons ar Svētā atveidu, izpildītu Rostovas finifta tehnikā. Svētais atveidots līdz viduklim uz sarkana fona. Atveidu pa perimetru ieskauj ceriņkrāsas emaljas josla ar apzeltītām malām. Augšējā joslas daļā zelta burtiem slāviski rakstīta ordeņa devīze: “Вера без дел мертва есть”. Joslas lejasdaļā tā pati devīze latviešu valodā: “Ticība bez darbiem ir nedzīva”. No medaljona uz katru no zvaigznes staru galiem – gan garajiem, gan īsajiem – stiepjas septiņi reljefi stariņi. Īso zvaigznes staru galus noslēdz zaļi slīpēti akmeņi ietvarā (smaragdi). Starp garajiem un īsajiem stariem to savienojuma vietā atrodas sarkani slīpēti akmeņi ietvarā (rubīni).

Zvaigznes pretējā pusē norādīts numurs, analoģisks ordeņa numuram.

Sudrabs 925o, zeltījums 999o, smaragdi 1,75 mm – 8 gab., rubīni 1,75 mm – 16 gab., Rostovas finifts, karstā emalja.

Ordeņa zvaigznes izmēri: 80x80.

Stiprinājums: dubulta piespraude.

Mazā ordeņa zīme

Mazā ordeņa zīme veidota kā maza nozīmīte ar piekariņu – stiprinājumu, formas un krāsas ziņā (emaljas krāsa ir akmeņu krāsā) atgādina lielo ordeņa zīmi. Atšķirība ir izmērā un akmeņu neesamībā. Nav arī stiepļu emaljas, tās vietā – liets Svētā atveids.

Sudrabs 925o, zeltījums 999o, karstā emalja. Mazās ordeņa zīmes izmēri: 15x15.

Stiprinājums: ar adatiņu.

II pakāpe

Ordeņa zīme

II pakāpes ordeņa zīme analoga I pakāpes ordeņa zīmei. Atšķirība – mazāks izmērs.

Otrajā pusē norādīts kārtas numurs.

Sudrabs 925o, zeltījums 999o,briljanti 1,25 mm – 34 gab., granāti 2,5x5 mm – 12 gab., Rostovas finifts, karstā emalja. Ordeņa zīmes izmēri: 45x45.

Ordeņa lente muarē, violetas krāsas, lentes vidū visā tās garumā stiepjas balti-sarkanas-baltas šauras joslas, kuras attēlo svētnieka mantijas svētības avotus. Lentes platums: 32 mm.

Stiprinājums: nēsājams lentē.

Ordeņa zvaigzne

II pakāpes ordeņa zvaigzne ir analoga I pakāpes ordeņa zvaigznei. Atšķirība – mazāks izmērs, un zvaigznes īso staru galos nav smaragdu.

Otrajā pusē norādīts numurs, analogs ordeņa zīmes numuram.

Sudrabs 925o, zeltījums 999o, rubīni 1,75 mm – 16 gab., Rostovas finifts, karstā emalja. Ordeņa zvaigznes izmēri: 70x70.

Stiprinājums: dubulta piespraude.

Mazā ordeņa zīme

II pakāpes mazā ordeņa zīme ir analoga I pakāpes mazajai ordeņa zīmei.

Atšķirība no I pakāpes – II pakāpes mazajai ordeņa zīmei nav piekariņa.

Sudrabs 925o, zeltījums 999o, karstā emalja. Mazās ordeņa zīmes izmēri: 15x15.

Stiprinājums: ar adatiņu.

Piezīme: svētā svētmocekļa Rīgas arhibīskapa Jāņa II pakāpes ordenis var tikt veidots no mazāk vērtīgiem materiāliem.

III pakāpe

Ordeņa zīme

III pakāpes ordeņa zīme ir analoģiska II pakāpes ordeņa zīmei.

Otrajā pusē norādīts kārtas numurs.

Sudrabs 925o, zeltījums 999o,briljanti 1,25 mm – 34 gab., granāti 2,5x5 mm – 12 gab., Rostovas finifts, karstā emalja. Ordeņa zīmes izmēri: 45x45.

III pakāpes ordeņa zīmes lente analoģiska II pakāpes ordeņa zīmes lentei.

Mazā ordeņa zīme

III pakāpes mazā ordeņa zīme ir analoga II pakāpes mazajai ordeņa zīmei.

Sudrabs 925o, zeltījums 999o, karstā emalja. Mazās ordeņa zīmes izmēri: 15x15.

Stiprinājums: ar adatiņu.

Piezīme: svētā svētmocekļa Rīgas arhibīskapa Jāņa III pakāpes ordenis var tikt veidots no mazāk vērtīgiem materiāliem.

 

02.JPG (11630 bytes)
I un II pakāpes ordeņa

zvaigzne

01.JPG (15195 bytes)
I un II pakāpes ordeņa

zīme

03.JPG (11033 bytes)
III pakāpes ordeņa

zīme

04.JPG (12878 bytes)
I, II un III pakāpes mazā

ordeņa zīme

05.JPG (8608 bytes)
Medaļas I pakāpe
06.JPG (8129 bytes)
Medaļas II pakāpe

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!