• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzlabotiem noteikumiem neapstrādāto kokmateriālu tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2006., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145656

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas paziņojums

Par A.Dzērvi

Vēl šajā numurā

13.10.2006., Nr. 164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzlabotiem noteikumiem neapstrādāto kokmateriālu tirgū

 

Neapstrādātu kokmateriālu kvalitāti un izmērus ES līmenī sīki un precīzi reglamentē ar Direktīvu 68/89. Eiropas Komisija 29.septembrī iesniegusi priekšlikumu šo direktīvu atcelt, bet koksnes kvalitātes kritēriju noteikšanu uzticēt standartizācijas organizācijām. Šis ir kārtējais labākas reglamentācijas iniciatīvas Komisijas likumdošanas vienkāršošanas programmā paredzētais pasākums. Komisija jau ir atsaukusi 68 līdz galam neizskatītus tiesību aktu priekšlikumus, ieviesusi ietekmes novērtējumus visiem jaunajiem un svarīgajiem priekšlikumiem, iesniegusi tālākai izskatīšanai priekšlikumus par ES tiesību aktu vienkāršošanu un strādā pie jautājuma, kā samazināt ar ES likumdošanu saistītās administratīvās izmaksas. Priekšlikums atcelt Direktīvu 68/89/EEK tagad jāpieņem Eiropas Parlamentam un Padomei.

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens teica: “Direktīvu par zaru vietām kokmateriālos beidzot varēs atdot iekuram. Priekšlikums atcelt ES tiesību aktu par kokmateriālu klasifikāciju saskan ar vienošanos, kas pagājušonedēļ, 25.septembrī, panākta Konkurences padomē par iepakojuma noteikumu vienkāršošanu. Ir skaidrs, ka centieni panākt “reglamentācijas uzlabošanu”, lai izveidotu vienkāršu un kvalitatīvu Eiropas likumdošanas vidi, pamazām dod vēlamo rezultātu. Viens ir pavisam skaidrs – mums Eiropā ir pavisam nopietns nodoms visās jomās atcelt visus nevajadzīgos ierobežojumus.”

Direktīva 68/89 sākotnēji bija iecerēta kā pasākums kokmateriālu iekšējā tirgus izveidošanai, tos piegādājot dažādām ar kokapstrādi saistītām nozarēm. Tomēr tās izmantošana ir bijusi ierobežota, jo kokmateriālu tirgos ir vienojušies par citu mērīšanas un klasifikācijas metožu izmantošanu.

Bez šķēršļiem ir paplašinājies gan neapstrādātu kokmateriālu iekšējais tirgus, gan arī tirdzniecība ar trešām valstīm, izmantojot atšķirīgas mērīšanas un klasifikācijas metodes. Tā kā šīs citas metodes ir labas un interesenti atbalsta to izmantošanu, šīs direktīvas atcelšanai nevajadzētu būt nekādai nevēlamai ietekmei uz tirdzniecību ar neapstrādātiem kokmateriāliem.

Kopš 2005gada pavasara, kad tika atsākta ekonomikas izaugsmes un nodarbinātības paaugstināšanas Lisabonas stratēģija, politiskajā dienaskārtībā tika iekļauts jautājums par reglamentācijas uzlabošanu. Kopš tā laika tiek veikts visu svarīgāko Komisijas priekšlikumu ietekmes novērtējums un ir atcelti līdz galam neapstiprinātie priekšlikumi, kas uzskatāmi par nevajadzīgiem vai novecojušiem. Līdz 2006.gada beigām Komisija publicēs progresa ziņojumu par 2005.gada oktobrī pieņemtās likumdošanas vienkāršošanas stratēģijas īstenošanas gaitu, papildinās un sīkāk izstrādās vienkāršošanas pastāvīgo programmu, kurā iekļauti 220 tiesību pamatakti, kas jāpārskata un jāvienkāršo līdz 2008.gada beigām.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!