• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pasākumiem šķidro sprāgstvielu izraisītu apdraudējumu novēršanai aviācijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2006., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145657

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par uzlabotiem noteikumiem neapstrādāto kokmateriālu tirgū

Vēl šajā numurā

13.10.2006., Nr. 164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pasākumiem šķidro sprāgstvielu izraisītu apdraudējumu novēršanai aviācijā

 

Eiropas Komisija 6.oktobrī pieņēma regulu, ar ko stingri reglamentē šķidrās vielas, kuras pasažieriem ļauts iznest caur drošības kontroles punktiem un ienest lidmašīnā. Šādu lēmumu pieņēma, reaģējot uz jaunu apdraudējumu civilās aviācijas drošībai — pašrocīgi gatavotām šķidrajām sprāgstvielām.

“Šķidro sprāgstvielu draudi ir reāli, un tie skar visus. Jaunā regula novērsīs nepilnību mūsu aizsardzības mehānismos, stingri reglamentējot šķidrās vielas, ko pasažieriem ļauts iznest caur drošības kontroles punktiem un ienest lidmašīnā. To piemēros attiecībā uz visiem izlidojošajiem reisiem, lai visas Eiropas Savienības mērogā nodrošinātu cilvēku aizsardzību,” apgalvoja Komisijas priekšsēdētāja vietnieks un atbildīgais transporta politikas jautājumos Žaks Baro.

Šā gada 10.augustā izdevās novērst uzbrukumu, kurā bija plānots, izmantojot šķidrās sprāgstvielas, uzspridzināt lidmašīnu, kas atradās ceļā uz Amerikas Savienotajām Valstīm. Komisija operatīvi rīkojās, lai ierobežotu šķidrās vielas, ko pasažieri drīkst iznest caur drošības kontroles punktiem un ienest lidmašīnā. Pēc jaunās regulas apstiprināšanas pasažieriem būs aizliegts caur drošības kontroles punktu iznest šķidras vielas neatkarīgi no tā, vai šīs vielas ir pasažieriem klāt vai atrodas personiskajā rokas bagāžā. Lai vienādu aizsardzības līmeni nodrošinātu visā Eiropas Savienības teritorijā, regulu piemēro attiecībā uz visiem reisiem, kas izlido no Eiropas Savienības lidostām, neraugoties uz to, kāds ir šā reisa galamērķis un kurā valstī attiecīgais pārvadātājs ir reģistrēts. Regula attiecas tikai uz rokas bagāžu, jo reģistrētajai bagāžai, tiklīdz tā ir nodota, vairs nav iespējams piekļūt.

Jaunos noteikumus piemēro visu veidu šķidrām vielām, jo šobrīd pieejamās kontroles iekārtas neļauj pietiekami ātri atšķirt šķidro vielu veidus un tādēļ tās lidostās neizmanto. Tomēr pasažieri drīkst caur drošības kontroles punktiem iznest tādu šķidru vielu daudzumu, kas nav pietiekams, lai no tā pagatavotu bīstamas sprāgstvielas, un kas atrodas tvertnēs, kuru tilpums nepārsniedz 100 mililitrus. Tādējādi pasažieri joprojām drīkstēs ņemt līdzi lidmašīnā rokas bagāžā nelielu daudzumu tualetes līdzekļu vai smaržu. Jaunos noteikumus nepiemēro arī attiecībā uz zālēm un ceļojuma laikā vajadzīgiem produktiem, kas atbilst īpašām diētas vajadzībām, izņēmums attiecas arī uz zīdaiņu pārtiku. Ceļotāji šos iepriekš minētos produktus joprojām drīkstēs pārvadāt savā rokas bagāžā.

Pasažieri joprojām drīkstēs lidmašīnā ņemt līdzi tādas šķidras vielas kā, piemēram, dzērieni un smaržas, kas iegādātas lidostas teritorijā pēc iekāpšanas karšu pārbaudes punkta. Ar šo regulu paredzēti arī preventīvi pasākumi, lai novērstu jebkādas manipulācijas ar attiecīgo produktu pēc tā iegādes.

Komisija ir rūpīgi apsvērusi, kā jaunie noteikumi ietekmē kontroli lidostās. Ir būtiski novērst jebkādas iespējamas kavēšanās, turklāt tādējādi nemazinot drošību. Šā iemesla dēļ regulā ir iekļauti vairāki noteikumi, ar ko tiktu atvieglināts pārbaužu veicēju darbs. Piemēram, trauki (kuru tilpums ir līdz 100 mililitriem) pasažieriem jāiepako plastikāta maisā, kura ietilpība nepārsniedz vienu litru, un tas jāuzrāda drošības kontroles punktos.

Turklāt jaunie noteikumi paredz, ka drošības kontroles punktos pasažieriem ir jānovelk mēteļi un jakas un no rokas bagāžai paredzētajām somām jāizņem portatīvie datori un lielāka izmēra elektriskās ierīces.

Visbeidzot, ar šo regulu sešu mēnešu laikā atļautās rokas bagāžas vienību izmēru ir paredzēts ierobežot līdz 56 cm x 45 cm x 25 cm, paredzot arī atsevišķus izņēmumus, piemēram, attiecībā uz mūzikas instrumentiem, fotoaparātiem un citiem priekšmetiem.

Komisija aktīvi atbalstīs dalībvalstu un aviosabiedrību un lidostu pārstāvošo asociāciju centienus, veicot pasažieru informēšanas pasākumus vēl pirms šīs regulas stāšanās spēkā, kas paredzēta šā gada novembra sākumā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!