• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par stingrākām dzīvnieku labturības prasībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.10.2006., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145813

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta komitejas 2006.gada 16.oktobra sēdē

Vēl šajā numurā

17.10.2006., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par stingrākām dzīvnieku labturības prasībām

 

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien, 12.oktobrī, pieņēma ziņojumu, mudinot ES stingrāk ievērot dzīvnieku labturības normas. Tas prasa Eiropas Komisijai (EK) iesniegt priekšlikumus par produktu marķēšanu un aicina stiprināt dzīvnieku labturības standartus Pasaules tirdzniecības organizācijas sarunās.

Iniciatīvas ziņojumā Parlaments uzsver, ka “dzīvnieku aizsardzība un dzīvnieku veselība ir savstarpēji cieši saistīti jautājumi”, tāpēc aicina Eiropas Komisiju “cīņā pret dzīvnieku sērgām pievērst pastiprinātu uzmanību dzīvnieku aizsardzības aspektiem”. Parlaments norāda, ka dalībvalstis praksē bieži neievēro Kopienas tiesību aktus par dzīvnieku pārvadāšanu, tāpēc aicina Komisiju un dalībvalstis stingrāk kontrolēt šo normu ievērošanu.

Parlaments gan atzīst, ka, ņemot vērā paredzēto vispārējo lauksaimniecības tirgus liberalizāciju, jaunas stingrākas prasības var radīt ES produkcijas konkurētspējas samazināšanos, tāpēc “prasa pastiprināt dzīvnieku aizsardzību saistībā ar PTO”.

Dzīvnieku izcelsmes produktu marķēšanas sistēma, ko cenšas attīstīt Eiropas Komisija, palīdzēs patērētājiem izdarīt apzinātu izvēli. Tā atrisinās problēmas, kas saistītas ar lielākām cenām tiem dzīvnieku izcelsmes produktiem, kuri atbilst augstākiem standartiem. Dzīvnieku aizsardzības normām būtu jāattiecas ne vien uz lauksaimniecību un zinātniskos eksperimentos izmantojamiem dzīvniekiem, bet arī uz visām pārējām dzīvnieku kategorijām. Ziņojumā arī izteiktas bažas par dzīvnieku ciešanām tādos pasākumos kā suņu un gaiļu cīņas. Parlaments aicina Eiropas Kopienu izbeigt šādu cīņu rīkošanu, “piemērojot atbilstīgus valsts vai Kopienas līmeņa tiesību aktus un nodrošinot to, ka šo cīņu rīkošanā iesaistītās personas savai darbībai nesaņem nekādu valsts atbalstu”.

Parlaments ziņojumu pieņēma ar 565 balsīm par, 29 pret, 15 atturoties.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!