• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES programmu pieejamību mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2006., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145882

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES tiesību aktu īstenošanu 16 ES dalībvalstīs

Vēl šajā numurā

18.10.2006., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES programmu pieejamību mazajiem un vidējiem uzņēmumiem

 

11.oktobrī Briselē rīkotās ieinteresēto personu konferences temats bija mazo un vidējo uzņēmumu dalības palielināšana ES finansētajās programmās. Konference bija veltīta jaunām, plašām 2007.gada janvārī iecerētām ES finansēšanas programmām, kas domātas uzņēmējdarbības, jaunrades un pētniecības veicināšanai (KJP un 7. pētniecības un attīstības pamatprogramma), un jaunajam struktūrfondu un kohēzijas fondu programmu periodam ar lielāku uzsvaru uz izaugsmi un nodarbinātību atbilstīgi atjauninātajai izaugsmes un nodarbinātības stratēģijai. Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens un Eiropas Komisijas locekļi Danuta Hībnere un Janežs Potočniks sīkāk iepazīstināja ar jaunākajiem Komisijas pasākumiem, kas sekmē mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) dalību šajās ES programmās. Pie tiem pieskaitāmi vienkāršoti noteikumi un procedūra, kas palīdzēs MVU saņemt finanses pētniecībai un attīstībai no 7. pētniecības pamatprogrammas.

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens, kas atbild par uzņēmējdarbības un rūpniecības politiku, saka: “Veidojot jaunās ES uzņēmējdarbības, jaunrades un pētniecības atbalsta programmas, īpašu vērību esam veltījuši MVU saskaņā ar principu “pirmām kārtām domāt par mazākajiem”. Rezultātā MVU piekļuve ES fondiem uzlabosies.”

Komisijas locekle Danuta Hībnere, kas pārzina reģionu politiku, saka: “Atvērtā ekonomikā konkurētspējas faktori vairs nav saistīti ar dabisko vai ģeogrāfisko priekšrocību izmaksām, bet ar spēju radīt jaunas preces un pakalpojumus, reaģējot uz mūsu pilsoņu vajadzībām, kas strauji mainās. MVU ir šo pārmaiņu dzinējspēks.”

Komisijas loceklis Janežs Potočniks, kas pārzina pētniecības un attīstības politiku, saka: “Lai 7. pamatprogramma izdotos, MVU būs arvien lielāka nozīme, un tādā veidā tie uzlabos pētniecību Eiropā, ietaupīs mēroga efekta dēļ un tālāk attīstīs paši savu ilgtermiņa potenciālu. Tas tiks panākts, palielinot finansējumu, padarot programmas aptverošākas un atvieglinot MVU dalību Eiropas pētniecībā.”

MVU dalības palielināšana zinātnē un attīstībā

2007.–2013.gadā ES 15% no sava ievērojami palielinātā 7.pētniecības pamatprogrammas budžeta piesaistīs projektiem, kuros iesaistīti MVU. Dalības noteikumi būs vienkāršoti vairākos aspektos: konsekventāka tiesību normu un finanšu noteikumu interpretācija, lietotājiem labvēlīgi garantiju piedāvājumi vai elastīgāka un vienkāršāka izvērtēšanas un atlases procedūra. Komisija ievieš arī konsultāciju kuponus, kas ļaus MVU pirms pieteikšanās uz ES finansēm pārbaudīt savu novatorisko ideju realizējamību.

Papildu informācija: SME TechWeb: http://sme.cordis.europa.eu/home/index.cfm un RTD ģenerāldirektorāta vietne: http://ec.europa.eu/research/future/index_en.cfm

Palīdzība uzņēmumu jaunradē

No 2007.gada janvāra jaunā “Konkurētspējas un jauninājumu programma” (KJP) sekmēs uzņēmējdarbību un jaunradi, energoefektivitāti un atjaunojamo enerģijas avotu un ekoloģiski saudzīgu tehnoloģiju un labāku informācijas un saziņas tehnoloģijas izmantošanu. Tā palielinās MVU novatorisko jaudu, uzlabojot piekļuvi kredītiem, pamatkapitālam, riska kapitālam un garantijām, kā arī tehniskajai palīdzībai un dotācijām. 2007.–2013. gadam KJP būs apmēram 3,6 miljardus eiro liels budžets.

MVU piekļuves finansējumam uzlabošana Eiropas reģionos

No 2007.gada 1.janvāra ES plāno 60–75% kohēzijas politikas finansējuma ieguldīt pasākumos, kas veicina lielāku nodarbinātību un izaugsmi. MVU iesaiste reģionālajā politikā ir jaunā posma prioritāte. Lai to nodrošinātu, ir izstrādāta iniciatīva “Eiropas apvienotie resursi mikrouzņēmumiem un mazajiem un vidējiem uzņēmumiem” (JEREMIE), kas uzlabos sīkuzņēmumu un mazo un vidējo uzņēmumu piekļūšanu finansēm. Bez tam saskaņā ar jauno reģionālās konkurētspējas mērķi palīdzību MVU tagad var sniegt neatkarīgi no to atrašanās vietas. Tas sekmēs puduru veidošanos un uzņēmumu un augstskolu sadarbību rajonos, kas līdz šim nav guvušas tiešu labumu no Eiropas reģionālās politikas atbalsta. Komisija patlaban arī pārskata noteikumus par valsts atbalstu, lai pieļautu lielāku elastību un sniegtu precīzāk mērķētu atbalstu MVU, piemēram, saistībā ar jauninājumiem. Visbeidzot, nesen apstiprinātās reģionālās palīdzības vadlīnijas 2007.–2013. gadam ievieš jaunu atbalsta veidu, lai radītu stimulus atbalstīt uzņēmējdarbības uzsākšanu un agrīnos attīstības posmus rajonos, kas saņem palīdzību.

Papildu informācija par jauno kohēzijas politiku 2007.–2013.gadam pieejama: http://ec.europa.eu/regional_policy/index_en.htm.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!