• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES tiesību aktu īstenošanu 16 ES dalībvalstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2006., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145883

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ietekmes uz vidi novērtējumu 4 ES dalībvalsīs

Vēl šajā numurā

18.10.2006., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES tiesību aktu īstenošanu 16 ES dalībvalstīs

 

Eiropas Komisija (EK) ir nolēmusi uzsākt pārkāpuma izmeklēšanas procedūru pret 16 dalībvalstīm saistībā ar to, ka šo valstu tiesību aktos nav transponēta viena vai vairākas no astoņām dažādām iekšējā tirgus direktīvām. Komisija ir nolēmusi vērsties Eiropas Kopienu tiesā pret Itāliju saistībā ar direktīvu par papildpensijas kapitāla uzkrāšanas institūcijām. Komisija arī nolēmusi oficiāli aicināt 12 dalībvalstis – Beļģiju, Grieķiju, Igauniju, Īriju, Luksemburgu, Portugāli, Slovēniju, Somiju, Spāniju, Ungāriju, Vāciju un Zviedriju – īstenot direktīvu par intelektuālā un rūpnieciskā īpašuma aizsardzību. Komisija oficiāli aicinās astoņas dalībvalstis – Beļģiju, Grieķiju, Igauniju, Portugāli, Slovēniju, Somiju, Vāciju un Zviedriju – iekļaut vienu vai vairākas direktīvas publiskā iepirkuma jomā. Šie aicinājumi tiks pausti “argumentētos atzinumos”, kas saskaņā ar EK līguma 226.pantu ir pārkāpumu gadījumā piemērojamās procedūras otrais posms. Ja divu mēnešu laikā Komisija nesaņems apmierinošu atbildi, lieta var tikt nodota izskatīšanai Eiropas Kopienu tiesā. Visbeidzot, Komisija saskaņā ar EK līguma 228.pantu ir pieņēmusi lēmumu nosūtīt oficiālā paziņojuma vēstuli Francijai ar prasību sniegt visu informāciju par to, kā izpildīts Eiropas Kopienu tiesas spriedums par Profesionālo kvalifikāciju direktīvas neīstenošanu.

Iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs Čārlijs Makkrīvijs teica: “Dalībvalstīm ir jāievēro direktīvu īstenošanas grafiks. Atliekot šo tiesību aktu iekļaušanu savos likumos, dalībvalstis faktiski liedz pilsoņiem un uzņēmumiem Eiropā iespēju pilnībā izmantot vienotā tirgus un to pasākumu priekšrocības, par ko ir vienojušās šo valstu valdības. Komisija darīs visu iespējamo, lai palīdzētu dalībvalstīm laikus īstenot tiesību aktus, bet attiecīgajos gadījumos tā turpinās veikt arī koriģējošas darbības.”

Papildpensijas kapitāla uzkrāšanas institūcijas – Itālija

Komisija ir nolēmusi vērsties Eiropas Kopienu tiesā pret Itāliju par to, ka tā nav pārņēmusi savos tiesību aktos direktīvu 2003/41/EK par papildpensijas kapitāla uzkrāšanas institūciju darbību un uzraudzību. Itālija vēl nav atbildējusi uz Komisijas argumentēto atzinumu, kas tika nosūtīts 2006.gada aprīlī. Šī direktīva visām dalībvalstīm bija jāiekļauj likumos līdz 2005.gada 23.septembrim.

Minētā direktīva ir daļa no finanšu pakalpojumu rīcības plāna, un tā papildina iekšējo tirgu attiecībā uz papildpensijas kapitāla uzkrāšanas institūcijām. Atzīstot, ka dalībvalstu papildpensijas shēmas ir ļoti atšķirīgas, direktīvā ir sniegti saskaņoti noteikumi attiecībā uz minēto institūciju konsultatīvu uzraudzību un kapitāla prasībām. Direktīvā ir arī paredzēti noteikumi papildpensijas pārrobežu piešķiršanai. Pašreizējā nevienādā direktīvas īstenošanas pakāpe liedz pensiju institūcijām ar vienādiem noteikumiem sniegt pārrobežu pakalpojumus iekšējā tirgū.

Intelektuālā un rūpnieciskā īpašuma tiesību piemērošana – Beļģija, Francija, Grieķija, Latvija, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Polija, Portugāle, Slovākija, Vācija un Zviedrija

Komisija ir nolēmusi oficiāli aicināt 12 dalībvalstis īstenot direktīvu 2004/48/EK par intelektuālā un rūpnieciskā īpašuma tiesību piemērošanu. Komisija šos aicinājumus paudīs “argumentētos atzinumos”, ko tā plāno nosūtīt Beļģijai, Francijai, Vācijai, Grieķijai, Latvijai, Luksemburgai, Maltai, Nīderlandei, Polijai, Portugālei, Slovākijai un Zviedrijai.

Publiskais iepirkums – Beļģija, Grieķija, Igaunija, Portugāle, Slovēnija, Somija, Vācija un Zviedrija

Komisija arī nolēmusi nosūtīt argumentētus atzinumus Beļģijai, Grieķijai, Igaunijai, Portugālei, Slovēnijai, Somijai, Vācijai un Zviedrijai par atkārtotu neziņošanu par valsts pasākumiem, kas veikti, lai iekļautu likumdošanā vienu vai vairākas direktīvas publiskā iepirkuma jomā: direktīvu 2004/18/EK par to, kā koordinēt būvdarbu valsts līgumu, piegādes valsts līgumu un pakalpojumu valsts līgumu slēgšanas tiesību piešķiršanas procedūru; direktīvu 2004/17/EK, ar ko koordinē iepirkuma procedūras, kuras piemēro subjekti, kas darbojas ūdensapgādes, enerģētikas, transporta un pasta pakalpojumu nozarēs; un direktīvu 2005/51/EK. Termiņš minēto direktīvu prasību izpildei beidzās 2006.gada 31.janvārī.

Profesionālo kvalifikāciju atzīšana – Francija

Komisija saskaņā ar EK līguma 228.pantu ir nolēmusi sūtīt Francijai oficiālā paziņojuma vēstuli par to, ka nav izpildīts EK tiesas 2006.gada 8.jūnija spriedums (Lieta C–164/05) par to pasākumu neziņošanu, ar kuriem valsts tiesību aktos transponēta direktīva 2001/19/EK par profesionālo kvalifikāciju savstarpējo atzīšanu vairākās reglamentētās profesijās.

Šī direktīva, ko Komisija ierosināja 1997.gadā, ir saskaņā ar SLIM iniciatīvu, kuras mērķis ir iekšējā tirgus tiesību aktu vienkāršošana. Tā ievērojami atvieglo diplomu, apliecību un citu tādu dokumentu sarakstu atjaunināšanu, kurus varētu automātiski atzīt. Turklāt uzlabota arī vispārējās profesionālo kvalifikāciju atzīšanas sistēmas darbība.

Direktīvas 2001/19/EK ieviešanas termiņš beidzās 2003.gada 1.janvārī. Kopš minētā datuma Francija ir pieņēmusi pasākumus, ar kuriem tikai daļēji iekļauta likumos šī direktīva. Francijas iestādes nav paziņojušas Komisijai izpildes pasākumus attiecībā uz vairākām profesijām, uz kurām attiecas nozaru direktīvas, tādām kā medmāsas, vecmātes un farmaceiti. Francija nav arī paziņojusi Komisijai pasākumus attiecībā uz dažām profesijām, uz kurām attiecas diplomu atzīšanas vispārējā sistēma, īpaši uz tādām profesijām kā apdrošināšanas aģenti, bērnu aprūpes speciālistu palīgi, jāšanas instruktori, golfa instruktori un ugunsdzēsēji.

Kopš EK tiesas pirmā sprieduma 2006.gada jūnijā Francijas iestādes joprojām nav paziņojušas minētos pasākumus. Ja Francija nepieņems šos pasākumus, EK tiesa var Francijai piemērot sankcijas – likt maksāt kavējuma naudu.

Jaunākā informācija pārkāpumu tiesvedības jomā par visām dalībvalstīm ir pieejama šādā tīmekļa vietnē: http://ec.europa.eu/community_law/eulaw/index_en.htm.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!