• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pilsonības nosacījumu notāriem 16 ES dalībvalstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2006., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145884

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ministru kabineta Atzinības rakstu

Vēl šajā numurā

18.10.2006., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pilsonības nosacījumu notāriem 16 ES dalībvalstīs

 

Eiropas Komisija veic pasākumus pret 16 dalībvalstīm, lai novērstu ES tiesību aktu pārkāpumus. Komisija oficiāli aicinās Austriju, Beļģiju, Franciju, Grieķiju, Luksemburgu, Nīderlandi un Vāciju grozīt šo valstu tiesību aktus, kas neļauj to teritorijā praktizēt notāriem, kuri nav attiecīgās valsts pilsoņi, un tādējādi nonāk pretrunā ar EK Līguma noteikumiem par brīvību uzņēmējdarbības veikšanā. Šis aicinājums tiks pausts argumentētā atzinumā, kas saskaņā ar EK līguma 226.pantu ir pārkāpumu gadījumā piemērojamās procedūras otrais posms. Ja divu mēnešu laikā Komisija nesaņems apmierinošu atbildi, lietu var nodot izskatīšanai Eiropas Kopienu tiesā. Turklāt Komisija ir uzaicinājusi Čehiju, Igauniju, Latviju, Lietuvu, Maltu, Poliju, Slovākiju, Slovēniju un Ungāriju iesniegt apsvērumus par līdzīga veida tiesību aktiem šajās valstīs. Šis aicinājums pausts oficiālā paziņojuma vēstulē, kas saskaņā ar EK līguma 226.pantu ir pārkāpumu gadījumā piemērojamās procedūras pirmais posms. Ja, izskatījusi iesniegtos apsvērumus, Komisija atzīs, ka konkrētie tiesību akti ir pretrunā ar EK līguma noteikumiem, tā var pieņemt lēmumu par argumentēta atzinuma nosūtīšanu attiecīgajām dalībvalstīm, oficiāli aicinot tās grozīt šo valstu tiesību aktus.

Komisija ir nolēmusi nosūtīt argumentētu atzinumu Austrijai, Beļģijai, Francijai, Grieķijai, Luksemburgai, Nīderlandei un Vācijai, jo minētajās valstīs praktizējošiem notāriem ir jābūt attiecīgās valsts pilsoņiem.

Komisija uzskata, ka šāds pilsonības nosacījums ir pretrunā ar EK līguma 43.pantu par uzņēmējdarbības veikšanas brīvību un nav pamatots saskaņā ar EK līguma 45.pantu par izņēmuma gadījumu – ar valsts varas īstenošanu saistītajām darbībām.

Turklāt saskaņā ar EK tiesas judikatūru šāda saistība drīkst būt tikai tieša un konkrēta. Komisija uzskata, ka minētajā gadījumā tā nav, jo notāra lēmumi nav saistoši personām, kuras viņš konsultē jeb, citiem vārdiem sakot, notārs nepieņem lēmumus valsts vārdā un – attiecīgi – neīsteno valsts varu.

Notāra profesijā vajadzīgo augsto kvalifikāciju var nodrošināt ar mazāk ierobežojošiem līdzekļiem, proti, piemērojot direktīvu 89/48/EEK par vispārēju sistēmu augstākās izglītības diplomu atzīšanai, kurā paredzēta iespēja kvalifikācijas atbilstības pārbaudē (vai pārbaudes praksē) pārliecināties par to, vai kandidātam ir valsts tiesību aktos prasītās zināšanas.

Argumentētajā atzinumā dalībvalstīm tiek pārmesta arī minētās direktīvas neīstenošana; no minētajām dalībvalstīm direktīvu izpildījusi tikai Francija.

Itālija, Portugāle un Spānija ir atteikušās no pilsonības nosacījuma notāriem. Tas nenozīmē notāra statusa maiņu, sevišķi attiecībā uz noteiktu darbību veikšanas tiesību rezervēšanu.

Tomēr attiecībā uz notāra profesiju Portugāle vēl nav ieviesusi direktīvu 89/48/EEK, tāpēc Komisija ir nolēmusi argumentēto atzinumu nosūtīt arī Portugālei.

Tā kā iespējams, ka minētais pilsonības nosacījums ir spēkā arī Čehijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Maltā, Polijā, Slovākijā, Slovēnijā un Ungārijā, Komisija ir nolēmusi nosūtīt šīm valstīm informācijas pieprasījumu oficiāla paziņojuma vēstules veidā. Šīs oficiālā paziņojuma vēstules, kas ir EK līguma 226.pantā paredzētās procedūras pirmais posms, attiecas arī uz neieviesto direktīvu 89/48/EEK par vispārēju sistēmu diplomu atzīšanai.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!