• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Tehnoloģijas institūta izveidošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2006., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146116

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Energoefektivitātes rīcības plānu

Vēl šajā numurā

20.10.2006., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Tehnoloģijas institūta izveidošanu

 

18.oktobrī Komisija pieņēma priekšlikumu izveidot Eiropas Tehnoloģijas institūtu (ETI). Ierosināts ETI organizāciju veidot ar mazu centrālās pārvaldes struktūru un “Zināšanu un inovācijas kopienu” tīklu, kas pildīs ETI uzdevumus. Ja Eiropas Parlaments un Padome apstiprinās tiesisko regulējumu, ETI varētu sākt strādāt 2008.gadā ar provizorisku budžetu līdz 2,4 miljardiem eiro laikposmam no 2008. līdz 2013.gadam, ko finansēs no valsts un privātiem finanšu avotiem. Institūts būs vadošā iestāde inovācijas, pētniecības un augtākās izglītības jomā Eiropā. ETI būs paraugs akadēmisko aprindu, pētniecības iestāžu un privātās uzņēmējdarbības sadarbībai, ļaujot Eiropai veiksmīgāk risināt globalizācijas un uz zināšanām balstītas ekonomikas izvirzītos uzdevumus.

Komentējot šo ierosināto regulu, priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu teica: “Inovācija mums ir nepieciešama, lai Eiropa būtu konkurētspējīga globālajā tirgū. Un mums ir vajadzīga Eiropas inovācijas telpa, kurā iespējama attīstība, sasniedzot pilnību. ETI mērķis ir piesaistīt talantus un labākos speciālistus no “zināšanu trīsstūra”. Ar savu tīklu palīdzību ETI nojauks barjeras starp pētniecību, izglītību un uzņēmējdarbību, kā arī atraisīs Eiropas inovācijas potenciālu.”

Priekšsēdētājs Barrozu piebilda: “Mēs gribētu, lai ETI sāk strādāt jau šīs Komisijas pilnvaru laikā. Ceru, ka valstu un valdību vadītāji tikšanās laikā Lahti sniegs politisku atbalstu šā Eiropas inovācijas virzītāja izveidei.”

Komisija piedāvā integrētu divu līmeņu ETI struktūru, kurā būtu ietverta gan lejupejošā (top-down), gan augšupejošā (bottom-up) pieeja.

• ETI kā juridiska vienība, kuru pārrauga valde: Juridiskās vienības, t.i., paša ETI sastāvā būs valde un ļoti ierobežotā skaitā (aptuveni 60) zinātniskais un atbalsta personāls. Valdē būs līdzsvarota, pārstāvnieciska augsta ranga 15 cilvēku grupa no uzņēmēju un akadēmiskajām aprindām, kā arī 4 valdes locekļi, kas pārstāvēs ETI un tā Zināšanu un inovācijas kopienu darbiniekus un studentus. Valde būs atbildīga par ETI vispārējas stratēģijas prioritāšu noteikšanu un Zināšanu un inovācijas kopienu izraudzīšanu nospraustās stratēģijas izpildei. Valde novērtēs virzību pretim nospraustajiem mērķiem un koordinēs darbu attiecīgajās stratēģiskajās nozarēs.

• Zināšanu un inovācijas kopienas: Zināšanu un inovācijas kopienas nosaka ETI būtību; tās ir partnerorganizācijas, kas pārstāv augstskolas, pētniecības organizācijas un uzņēmumus, kas sanākuši kopā, lai izveidotu integrētu partnerību ar mērķi atsaukties uz ETI priekšlikumiem. To uzdevumi tiks noteikti saskaņā ar līgumu ar ETI, tomēr tie būs lielā mērā neatkarīgi attiecībā uz darba organizāciju un mērķu sasniegšanas veidiem. Tie pilnībā integrēs inovācijas, pētniecības un izglītības dimensijas.

Komisija pieņēmusi šādu nostāju pēc vairāku iespējamo ETI organizācijas struktūru izskatīšanas, ilgākā laikposmā konsultējoties ar dalībvalstīm un ieinteresētajām personām, kā arī pēc plaša ietekmes novērtējuma.

Komisija piedāvā ETI izveidot aptuveni sešas Zināšanu un inovācijas kopienas līdz 2013.gadam, risinot stratēģiskus ilgtermiņa uzdevumus jomās, kas saistītas ar galvenajiem ekonomiskajiem un sociālajiem jautājumiem Eiropā.

Kopējais ETI budžets tiek lēsts aptuveni 2,4 miljardu eiro apjomā. Finansējumu saņems no dažādiem avotiem, tostarp no Kopienas budžeta un privātā sektora ieguldījumiem. Sagaidāms, ka Zināšanu un inovācijas kopienas konkurences kārtībā piesaistīs finansējumu no attiecīgajām programmām, piemēram, no Septītās pētniecības pamatprogrammas, Mūžizglītības un Konkurences un jauninājumu programmas, kā arī no struktūrfondiem. Valdes vadībā ETI nodrošinās sinerģijas un sasniegs iespējami labāko resursu izmantošanu. ETI administratīvās un pārvaldes izmaksas būs kopējā budžeta nenozīmīga daļa.

Ja Eiropas Parlaments un Ministru Padome pieņems piedāvāto tiesību akta tekstu līdz 2007.gadam, ETI varēs sākt strādāt 2008.gadā, izveidojot pirmās divas Zināšanu un inovācijas kopienas 2010.gadā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!