• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Apvienotās Karalistes ārlietu ministres vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2006., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146122

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārlietu ministra tikšanos ar Baltkrievijas vēstnieku

Vēl šajā numurā

20.10.2006., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Apvienotās Karalistes ārlietu ministres vizīti

 

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 18.oktobrī Rīgas pilī tikās ar Lielbritānijas ārlietu ministri Mārgaretu Beketu, kura valstsvizītē 18.–19.oktobrī Rīgā pavada Viņas majestāti Lielbritānijas karalieni Elizabeti II.

Sarunā prezidente pauda gandarījumu, ka abu valstu atjaunoto diplomātisko attiecību 15.gadskārtā Latvija var uzņemt viesos Lielbritānijas karalieni un viņas pavadošo delegāciju. Prezidente sveica M.Beketu kā pirmo sievieti, kas Lielbritānijā ir ieņēmusi ārlietu ministres amatu. M.Beketa augstu novērtēja Latvijas prezidentes nozīmīgo ieguldījumu savas valsts attīstībā, kā arī Eiropas mērogā, lieliski uzrunājot visam kontinentam būtiskus tematus.

Nozīmīgs sarunu temats bija novembra beigās Rīgā gaidāmā NATO galotņu sanāksme un tajā paredzamā dienaskārtība. M.Beketa apstiprināja, ka Lielbritāniju sanāksmē pārstāvēs premjerministrs un aizsardzības ministrs. Tika pārrunāta abu valstu dalība miera misijās Afganistānā un Irākā, kā arī NATO turpmākā loma šajos reģionos. Prezidente atzīmēja, ka no NATO galotņu sanāksmes sagaida būtiskus lēmumus, kas nepieciešami organizācijas attīstībai un efektivitātei attiecībā uz mūsdienu draudu noteikšanu un adekvātu reaģēšanu uz tiem.

Apspriežoties par ES un NATO tālākās paplašināšanās perspektīvu, V.Vīķe-Freiberga un M.Beketa bija vienisprātis, ka organizācijai jāturpina tā dēvētā atvērto durvju politika attiecībā pret valstīm, kas nopietni vēlas pārņemt abu organizāciju pamatvērtības un panākt progresu izvirzīto kritēriju izpildē. Latvijas prezidente atzīmēja, ka Latvija aktīvi iesaistās jauno Eiropas demokrātiju atbalstīšanā, daloties izaugsmes un demokratizācijas pieredzē ar Gruziju, Moldovu, Ukrainu.

Izvērtējot ES konkurētspējas aspektus, tikšanās dalībnieces uzsvēra, ka ES ir jāvērš nopietna uzmanība uz zinātnes un inovāciju jomu kā vienu no priekšnoteikumiem sekmīgas konkurētspējas panākšanā iepretim citiem pasaules reģioniem. Abas puses pauda gandarījumu, ka aktīvi izvēršas divpusējie ekonomiskie sakari. Viens no kārtējiem apliecinājumiem tam būs nākamā nedēļā gaidāmā Velsas pirmā ministra un uzņēmēju delegācijas vizīte, atzina V.Vīķe-Freiberga un M.Beketa.

Valsts prezidenta preses dienests

Viņas majestātes Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes karalienes Elizabetes II oficiālās vizītes ietvaros Ministru prezidents Aigars Kalvītis 18.oktobrī tikās ar Lielbritānijas ārlietu ministri Mārgaretu Beketu.

Ministru prezidents pauda patiesu prieku par Viņas majestātes Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes karalienes Elizabetes II vizīti Latvijā, kas ir tik nozīmīga Latvijas cilvēkiem un noteikti būs viens no svarīgākajiem gada notikumiem valsts dzīvē. Tāpat Aigars Kalvītis bija gandarīts par ārlietu ministres vizīti Latvijā, kas ir pirmā abu valstu vēsturē.

Sarunas laikā uzmanība bija pievērsta piektdien, 20.oktobrī, paredzētajai Eiropadomes sanāksmei Somijā, kurā viens no galvenajiem jautājumiem būs enerģētika.

Aigars Kalvītis un Mārgareta Beketa bija vienisprātis, ka Eiropas Savienībai (ES) ir nepieciešama kopīga enerģētikas politika pret trešās puses valstīm. Īpaša loma gaidāmajā ES valstu un valdību vadītāju sanāksmē būs enerģētikas politikai attiecībās ar Krieviju. Mārgareta Beketa uzsvēra enerģijas drošības ciešo saistību ar klimata drošības jautājumiem, kas ir kopīgi jārisina. Tāpat svarīgs jautājums ir enerģijas izmantošanas efektivitātes palielināšana.

Tikšanās laikā puses pauda atbalstu jauno ES kaimiņu politikai, ES tālākai paplašināšanai, uzsverot nepieciešamību ES palikt atvērtai jaunu valstu uzņemšanai.

Ministru prezidents ļoti atzinīgi novērtēja Lielbritānijas ES prezidentūras paveikto, panākot vienošanos par ES finanšu perspektīvu 2007.–2013. gadam, un lūdza nodot sirsnīgu sveicienu Lielbritānijas premjerministram Tonijam Blēram.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!