• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ieteikumi Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras darbiniekiem, novērtējot ģimenes ārsta 2005.gada profilaktiskā darba rādītājus un aprēķinot gada darbības novērtējuma mainīgo maksājumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.2006., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146222

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kultūras ministrijas rīkojums Nr.143

Grozījumi Kultūras ministrijas 1998.gada 29.oktobra rīkojumā Nr.128 "Par valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu"

Vēl šajā numurā

24.10.2006., Nr. 169

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra

Veids: ieteikumi

Numurs: 3

Pieņemts: 12.10.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras ieteikumi Nr.3

Rīgā 2006.gada 12.oktobrī

Ieteikumi Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras darbiniekiem, novērtējot ģimenes ārsta 2005.gada profilaktiskā darba rādītājus un aprēķinot gada darbības novērtējuma mainīgo maksājumu

Izdoti saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 72.panta pirmās daļas 2.punktu

 

I. Vispārīgie noteikumi

1. Ieteikumi nosaka vadlīnijas, kas Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (turpmāk — Aģentūra) darbiniekiem jāņem vērā, aprēķinot un novērtējot ģimenes ārsta 2005.gada profilaktiskā darba rādītājus un izmaksājot gada darbības novērtējuma mainīgo maksājumu un gada “samaksu par kvalitāti” (turpmāk tekstā — gada darbības novērtējuma mainīgo maksājumu).

2. Ģimenes ārsta 2005.gada profilaktiskā darba rādītājus aprēķina un izvērtē atsevišķi, piemērojot attiecīgā periodā spēkā esošos normatīvos aktus, šādiem periodiem:

2.1. no 2005.gada 1.janvāra līdz 31.martam;

2.2. no 2005.gada 1.aprīļa līdz 31.decembrim.

3. Ģimenes ārsta 2005.gada profilaktiskā darba rādītājus laika periodam no 1.janvāra līdz 31.martam aprēķina un izvērtē atsevišķi:

3.1. pēc primārās veselības aprūpes jauktās kapitācijas finansēšanas modeļa strādājušajam ģimenes ārstam;

3.2. pēc primārās veselības aprūpes optimizētā jauktās kapitācijas finansēšanas modeļa strādājušajam ģimenes ārstam.

II. Ģimenes ārsta profilaktiskā darba rādītāju novērtēšanas un gada darbības novērtējuma mainīgā maksājuma daļas aprēķināšanas un izmaksas kārtība

4. Aģentūras Informācijas tehnoloģiju departamenta atbildīgais darbinieks, pamatojoties uz Aģentūras Vadības informācijas sistēmas ambulatoro pakalpojumu apmaksas norēķinu sistēmā (turpmāk - VIS APANS) ievadīto uzskaites dokumentu informāciju, pēc primārās veselības aprūpes jauktās kapitācijas finansēšanas modeļa strādājušajam ģimenes ārstam par periodu no 2005.gada 1.janvāra līdz 31.martam aprēķina profilaktiskā darba rādītājus:

4.1. bērnu patronāžas un profilaktisko apskašu programmas izpildes rādītāju;

4.2. plaušu rentgenoloģisko izmeklējumu aptveres rādītāju;

4.3. onkocitoloģisko izmeklējumu aptveres rādītāju;

4.4. vakcinācijas kalendāra izpildes rādītāju.

5. Aģentūras Informācijas tehnoloģiju departamenta atbildīgais darbinieks, pamatojoties uz VIS APANS ievadīto uzskaites dokumentu informāciju, pēc primārās veselības aprūpes optimizētā jauktās kapitācijas finansēšanas modeļa strādājušajam ģimenes ārstam par periodu no 2005.gada 1.janvāra līdz 31.martam, aprēķina profilaktiskā darba rādītājus:

5.1. bērnu profilaktisko apskašu programmas izpildes rādītāju;

5.2. vakcinācijas kalendāra izpildes rādītāju;

5.3. onkocitoloģisko izmeklējumu aptveres rādītāju.

6. Ģimenes ārstam izmaksājamo naudas līdzekļu aprēķinu par periodu no 2005.gada 1.janvāra līdz 31.martam veic Aģentūras Analīzes un attīstības departamenta atbildīgais darbinieks:

6.1. pēc primārās veselības aprūpes jauktās kapitācijas finansēšanas modeļa strādājušajam ģimenes ārstam, pamatojoties uz aprēķināto profilaktiskā darba rādītāju un Ieteikumu 1.pielikumā noteikto profilaktiskā darba rādītāju salīdzinājumu;

6.2. pēc primārās veselības aprūpes optimizētā jauktās kapitācijas finansēšanas modeļa strādājušajam ģimenes ārstam, pamatojoties uz aprēķināto profilaktiskā darba rādītāju un Ieteikumu 2.pielikumā noteikto profilaktiskā darba rādītāju salīdzinājumu.

7. Aģentūras Informācijas tehnoloģiju departamenta atbildīgais darbinieks aprēķina ģimenes ārsta profilaktiskā darba rādītājus par periodu no 2005.gada 1.janvāra līdz 31.martam pēc stāvokļa uz 2005.gada 31.martu. Gada darbības novērtējuma mainīgā maksājuma daļu par periodu no 2005.gada 1.janvāra līdz 31.martam ģimenes ārstam izmaksā neatkarīgi no ģimenes ārsta juridiskā statusa un darbavietas maiņas novērtējamajā periodā (piemēram, pārejas no darba ņēmēja statusa slimnīcā, poliklīnikā vai doktorātā uz citu ārsta prakses darba formu vai otrādi), ja vien līgumā starp ģimenes ārstu un viņa darba devēju nav noteikts citādi.

8. Gada darbības novērtējuma mainīgā maksājuma līdzekļus Aģentūra sadala atbilstoši ģimenes ārsta darbības novērtēšanas periodam no 2005.gada 1.janvāra līdz 31.martam aprēķinātajiem profilaktiskā darba rādītājiem, izmantojot šādu metodiku:

8.1 ģimenes ārstam samaksai novirza 100% no attiecīgajam periodam (no 2005.gada 1.janvāra līdz 31.martam) aprēķinātajiem gada darbības novērtējuma mainīgā maksājuma līdzekļiem;

8.2. lai nodrošinātu taisnīgu gada darbības novērtējuma maksājuma līdzekļu piešķiršanu trīs dažādu tipu ģimenes ārstu praksēm (ģimenes ārsta tips, pediatriskais tips, internais tips), visas prakses tiek sadalītas trīs grupās atkarībā no 0-14 gadus vecu bērnu īpatsvara, ievērojot šādus nosacījumus:

8.2.1. terapeitiskā tipa prakse — mazāk kā 10% no kopējā pie ārsta reģistrēto pacientu skaita;

8.2.2. ģimenes ārsta tipa prakse — 10 - 30% no kopējā pie ārsta reģistrēto pacientu skaita;

8.2.3 pediatriskā tipa prakse — vairāk kā 30% no pie ārsta reģistrēto pacientu skaita.

9. Katra Ieteikumu 4.un 5.punktā minētā rādītāja īpatsvars Ieteikumu 8.2.1., 8.2.2., 8.2.3.punktā minētajai ārstu prakses grupai periodā no 2005.gada 1.janvāra līdz 31.martam gada darbības novērtējuma mainīgajā maksājumā norādīts Ieteikumu 4.pielikumā.

10. Gada darbības novērtējuma mainīgā maksājuma līdzekļu aprēķināto daļu par ģimenes ārsta pacientiem veikto patronāžu, profilaktisko apskašu, plaušu rentgenoloģisko izmeklējumu un onkocitoloģisko izmeklējumu izpildi par periodu no 2005.gada 1.janvāra līdz 31.martam Aģentūra sadala atbilstoši aptveres rādītājiem, ievērojot šādus nosacījumus:

10.1. ja minētie rādītāji ir vienādi vai pārsniedz attiecīgi pēc primārās veselības aprūpes jauktās kapitācijas finansēšanas modeļa strādājušajam ģimenes ārstam Ieteikumu 1.pielikumā vai pēc primārās veselības aprūpes optimizētā jauktās kapitācijas finansēšanas modeļa strādājušajam ģimenes ārstam Ieteikumu 2.pielikumā noteiktās prasības, ģimenes ārsts saņem attiecīgajam periodam aprēķināto gada darbības novērtējuma mainīgā maksājuma līdzekļu daļu 100% apmērā;

10.2. ja minētie rādītāji ir robežās starp 80% un 100% no noteiktajiem rādītājiem, ģimenes ārsts saņem 50% no attiecīgajam periodam aprēķinātajiem gada darbības novērtējuma mainīgā maksājuma līdzekļiem;

10.3. ja minētie rādītāji ir zemāki par 80% no minimālajiem noteiktajiem rādītājiem, ģimenes ārsts attiecīgajam periodam aprēķinātos gada darbības novērtējuma mainīgā maksājuma līdzekļus nesaņem.

11. Gada darbības novērtējuma mainīgā maksājuma līdzekļu aprēķināto daļu par vakcinācijas kalendāra izpildi par periodu no 2005.gada 1.janvāra līdz 31.martam Aģentūra sadala, ievērojot šādus nosacījumus:

11.1. ja aprēķinātie vakcinācijas aptveres rādītāji ir 100% vai lielāki par 100% attiecībā pret minimālajiem vakcinācijas aptveres rādītājiem, kas noteikti attiecīgi pēc primārās veselības aprūpes jauktās kapitācijas finansēšanas modeļa strādājušajam ģimenes ārstam Ieteikumu 1.pielikumā vai pēc primārās veselības aprūpes optimizētā jauktās kapitācijas finansēšanas modeļa strādājušajam ģimenes ārstam Ieteikumu 2.pielikumā, ģimenes ārsts saņem attiecīgajam periodam aprēķināto gada darbības novērtējuma mainīgā maksājuma līdzekļu daļu 100% apmērā;

11.2. ja aprēķinātie vakcinācijas aptveres rādītāji ir robežās no 80% līdz 100% attiecībā pret minimālajiem noteiktajiem vakcinācijas aptveres rādītājiem, tad ģimenes ārstam attiecīgajam periodam aprēķināto gada darbības novērtējuma mainīgā maksājuma līdzekļu daļu proporcionāli samazina;

11.3. ja vakcinācijas aptveres rādītāji ir zemāki par 80% attiecībā pret minimālajiem noteiktajiem vakcinācijas aptveres rādītājiem, ģimenes ārsts attiecīgajam periodam aprēķināto gada darbības novērtējuma mainīgā maksājuma līdzekļu daļu par vakcinācijas kalendāra izpildi nesaņem.

12. VIS APANS programmatūra, pamatojoties uz VIS APANS ievadīto uzskaites dokumentu informāciju, ģimenes ārstam par periodu no 2005.gada 1.aprīļa līdz 31.decembrim aprēķina profilaktiskā darba rādītājus:

12.1. pie ģimenes ārsta reģistrēto pacientu aptveres rādītāju;

12.2. bērnu profilaktisko apskašu programmas izpildes rādītāju;

12.3. vakcinācijas kalendāra izpildes rādītāju;

12.4. vēža skrīningizmeklējumu aptveres rādītāju.

13. Ģimenes ārstam izmaksājamo naudas līdzekļu apjomu par periodu no 2005.gada 1.aprīļa līdz 31.decembrim aprēķina VIS APANS programmatūra, pamatojoties uz aprēķināto profilaktiskā darba rādītāju un Ieteikumu 3.pielikumā minēto profilaktiskā darba rādītāju salīdzinājumu.

14. Aģentūras teritoriālās nodaļas vadītājs, pamatojoties uz ģimenes ārsta profilaktiskā darba novērtējuma rezultātiem, pieņem lēmumu, kas tiek noformēts kā administratīvais akts, par aprēķinātā gada darbības mainīgā maksājuma izmaksu.

III. Noslēguma noteikumi

15. Aģentūras Informācijas tehnoloģiju departamenta vadītājs nodrošina ģimenes ārstu profilaktisko rādītāju aprēķinu (par periodu no 2005.gada 1.janvāra līdz 31.martam) Aģentūras direktora rīkojumā noteiktajā termiņā.

16. Aģentūras Analīzes un attīstības departamenta vadītājs nodrošina ģimenes ārstu 2005.gada darbības novērtējuma mainīgā maksājuma aprēķināšanu Aģentūras direktora rīkojumā noteiktajā termiņā.

17. Aģentūras teritoriālo nodaļu vadītāji nodrošina aprēķinātā 2005.gada darbības novērtējuma mainīgā maksājuma izmaksu ģimenes ārstiem Aģentūras direktora rīkojumā noteiktajā termiņā.

18. Aģentūras Administratīvais departaments izplata Ieteikumus Aģentūras direktora vietniekiem, teritoriālo nodaļu vadītājiem, Juridiskā departamenta, Attīstības un analīzes departamenta, Finanšu departamenta, Norēķinu departamenta, Informācijas tehnoloģiju departamenta vadītājiem un Kvalitātes vadības sistēmu vadītājam.

19. Par Ieteikumu ievērošanas nodrošināšanu ir atbildīgs Aģentūras direktora vietnieks, kura pakļautībā atrodas teritoriālās nodaļas.

20. Aģentūras Kvalitātes vadības sistēmu vadītājs piecu darba dienu laikā iekļauj Ieteikumus Aģentūras darbību reglamentējošo iekšējo procedūru reģistrā.

Saskaņots ar Veselības ministriju 2006.gada 22.septembrī.

Saskaņots ar Tieslietu ministriju 2006.gada 2.oktobrī.

Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras direktore L.Akermane

 

1.pielikums

Iekšējam normatīvajam aktam “Ieteikumi Veselības obligātās
apdrošināšanas valsts aģentūras darbiniekiem, novērtējot
ģimenes ārsta 2005.gada profilaktiskā darba rādītājus, un
aprēķinot gada darbības novērtējuma mainīgo maksājumu”

Pēc primārās veselības aprūpes jauktās kapitācijas finansēšanas modeļa strādājušo ģimenes ārstu vērtējamie profilaktiskā darba rādītāji no 2005.gada 1.janvāra līdz 2005.gada 31.martam

Apskate vai izmeklējums

Vecuma grupas

Biežums

Minimālā aptvere 2005.gadam

Bērnu profilaktiskās apskates

no 3 mēnešiem līdz 7 gadiem*

atbilstoši bērna vecumam**

95 %

Plaušu rentgenoloģiskie izmeklējumi

no 40 gadiem

reizi gadā

10 %

Onkocitoloģiskie izmeklējumi sievietēm

no 18 līdz
65 gadiem

reizi gadā

10 %

Vakcinācija pret difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu, poliomielītu

atbilstoši Imunizācijas valsts programmas prasībām

atbilstoši Imunizācijas valsts programmas prasībām

92 %

Vakcinācija pret masaliņām

atbilstoši Imunizācijas valsts programmas prasībām

atbilstoši Imunizācijas valsts programmas prasībām

90 %

Vakcinācija pret masalām, epidēmisko parotītu

atbilstoši Imunizācijas valsts programmas prasībām

atbilstoši Imunizācijas valsts programmas prasībām

86 %

Vakcinācija pret B hepatītu

atbilstoši Imunizācijas valsts programmas prasībām

atbilstoši Imunizācijas valsts programmas prasībām

50 %

*Tā kā jaundzimušajiem var nebūt personas koda, profilaktisko apskašu aptveri novērtē no 3 mēnešu vecuma.

** bērnam veicamo profilaktisko apskašu biežums

Bērna vecums

Profilaktiskā apskate

3 mēneši

Viena ģimenes ārsta apskate

4 mēneši

Viena ģimenes ārsta apskate

5 mēneši

Viena ģimenes ārsta apskate

6 mēneši

Viena ģimenes ārsta apskate

12 mēneši

Viena ģimenes ārsta apskate

19 - 24 mēneši

Viena ģimenes ārsta apskate

2 – 6 gadi

Ģimenes ārsta apskate reizi gadā


 

 

2.pielikums

Iekšējam normatīvajam aktam “Ieteikumi Veselības obligātās
apdrošināšanas valsts aģentūras darbiniekiem, novērtējot
ģimenes ārsta 2005.gada profilaktiskā darba rādītājus, un
aprēķinot gada darbības novērtējuma mainīgo maksājumu”

Pēc primārās veselības aprūpes optimizētā jauktās kapitācijas finansēšanas modeļa strādājušo ģimenes ārstu vērtējamie profilaktiskā darba rādītāji no 2005.gada 1.janvāra līdz 2005.gada 31.martam

Apskate vai izmeklējums

Vecuma grupas

Biežums

Minimālā aptvere 2005.gadam

Bērnu profilaktiskās apskates

no 3-12 mēnešiem*

atbilstoši bērna vecumam**

95 %

Onkocitoloģiskie izmeklējumi sievietēm

no 18 līdz
65 gadiem

reizi gadā

10 %

Vakcinācija pret difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu, poliomielītu

atbilstoši Imunizācijas valsts programmas prasībām

atbilstoši Imunizācijas valsts programmas prasībām

92 %

Vakcinācija pret masaliņām

atbilstoši Imunizācijas valsts programmas prasībām

atbilstoši Imunizācijas valsts programmas prasībām

90 %

Vakcinācija pret masalām, epidēmisko parotītu

atbilstoši Imunizācijas valsts programmas prasībām

atbilstoši Imunizācijas valsts programmas prasībām

86 %

Vakcinācija pret B hepatītu

atbilstoši Imunizācijas valsts programmas prasībām

atbilstoši Imunizācijas valsts programmas prasībām

50 %

* Kā vērtējamā vecuma grupa tika izvēlēts bērna pirmais dzīves gads, jo šajā periodā profilaktiskās apskates veicamas visbiežāk. Tā kā jaundzimušajiem var nebūt personas koda, profilaktisko apskašu aptveri novērtē no 3 mēnešu vecuma.

** bērnam veicamo profilaktisko apskašu biežums

Bērna vecums

Profilaktiskā apskate

3 mēneši

Viena ģimenes ārsta apskate

4 mēneši

Viena ģimenes ārsta apskate

5 mēneši

Viena ģimenes ārsta apskate

6 mēneši

Viena ģimenes ārsta apskate

12 mēneši

Viena ģimenes ārsta apskate

 


 

 

3.pielikums

Iekšējam normatīvajam aktam “Ieteikumi Veselības obligātās
apdrošināšanas valsts aģentūras darbiniekiem, novērtējot
ģimenes ārsta 2005.gada profilaktiskā darba rādītājus, un
aprēķinot gada darbības novērtējuma mainīgo maksājumu”

Ģimenes ārstu vērtējamie profilaktiskā darba rādītāji no 2005.gada 1.aprīļa līdz 2005.gada 31.decembrim

Apskate vai izmeklējums

Vecuma grupas

Biežums

Minimālā aptvere 2005.gadam

Pacientu aptvere

no 18 gadiem

reizi gadā

45 %

Bērnu profilaktiskās apskates

no
3 mēnešiem līdz
7 gadiem*

atbilstoši Latvijas Republikas Ministru kabineta 2004.gada 21.decembra noteikumu Nr.1036 “Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība” 2.pielikumam

92 %

Vakcinācija**

6 mēneši

 atbilstoši Imunizācijas valsts programmas prasībām:

a) B hepatīts;

b) difterija, stinguma krampji, garais klepus, poliomielīts, b tipa haemophilus influenzae infekcija

95 %

7 gadi

atbilstoši Imunizācijas valsts programmas prasībām:

a) difterija, stinguma krampji;

b) poliomielīts

95 %

Onkocitoloģiskie izmeklējumi sievietēm***

no 20 līdz
35 gadiem

reizi gadā

30 %

Onkocitoloģiskie izmeklējumi sievietēm***

no 35 līdz 70 gadiem

reizi gadā

30 %

*Tā kā jaundzimušajiem var nebūt personas koda, profilaktisko apskašu aptveri novērtē no 3 mēnešu vecuma;

**Vakcinācijas kalendāra izpildes novērtēšanai vecuma grupas un vērtējamās vakcīnas tika izvēlētas pēc nejaušības principa;

***Kā vērtējamie vēža skrīningizmeklējumu rādītāji tika izvēlēti onkocitoloģiskie izmeklējumi sievietēm, jo šis skrīnings tika lietots pirms 2005.gada 1.aprīļa (stājās spēkā Ministru Kabineta 2004.gada 21.decembra noteikumu Nr. 1036 “Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība” 2.pielikums “Profilaktisko apskašu programma”) un tiek plaši izmantots.


 

 

4.pielikums

Iekšējam normatīvajam aktam “Ieteikumi Veselības obligātās
apdrošināšanas valsts aģentūras darbiniekiem, novērtējot
ģimenes ārsta 2005.gada profilaktiskā darba rādītājus, un

aprēķinot gada darbības novērtējuma mainīgo maksājumu”

Gada darbības mainīgā maksājuma līdzekļu sadales metodika atbilstoši ģimenes ārsta prakses tipam

(periodam: no 2005.gada 1.janvāra līdz 2005.gada 31.martam)

Prakses tips

Apskate vai izmeklējums

Bērnu profilaktiskās apskates

Plaušu rentgenoloģiskie izmeklējumi

Onkocitoloģiskie izmeklējumi sievietēm

Vakcinācija

*

**

*

**

*

**

*

**

Ģimenes ārsta tipa prakse

15 %

15 %

10 %

0%

25 %

35%

50 %

50 %

Pediatriskā tipa prakse

35 %

35 %

0 %

0%

0 %

0%

65 %

65 %

Internā tipa prakse

0 %

0 %

30 %

0%

55 %

85%

15 %

15 %

* Jauktās kapitācijas finansēšanas modelis

** Optimizētais jauktās kapitācijas finansēšanas modelis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!