• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz sliekšņa Saeimā: starp padarīto un padarāmo. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.1999., Nr. 420/423 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14632

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daidžests. Citu rakstītais

Vēl šajā numurā

16.12.1999., Nr. 420/423

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz sliekšņa Saeimā: starp padarīto un padarāmo

Tuvojas Ziemassvētki un Jaunais gads, līdz ar to arī 7. Saeimas Rudens sesijas nobeigums. Tāpēc "Latvijas Vēstnesis" aicināja atbildēt uz pāris jautājumiem Saeimas pastāvīgo komisiju priekšsēdētājus:

1. Kā jūs, esot Saeimas komisijas priekšsēdētāja amatā, vērtējat šajā gadā paveikto?

2. Kādu redzat nākamo — 2000. — gadu visas mūsu valsts un mūsu parlamenta dzīvē?

A.JPG (31701 BYTES) Dzintars Ābiķis, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs:

— Šajā gadā paveikto es varu vērtēt tiki pozitīvi. Jo mēs, kā mēdz teikt, pielikām punktu palielai izglītības likumu paketei, kuras pamatā bija iepriekšējās Saeimas pieņemtais Izglītības likums. Te varu minēt gan Profesionālās izglītības likumu, gan Vispārējās izglītības likumu. Jāsaka, ka dažbrīd diezgan smagi gāja ar visām tām lietām. Tomēr pēc ilgām diskusijām šie likumprojekti tika pieņemti. Ceru, ka tie ilgu laiku būs spēkā, lai izglītības sistēma normāli funkcionētu.

Bet īpaši izdalāms laikam gan ir Valsts valodas likums. Tā projekts tika iesniegts Saeimā pirms četriem gadiem. Paldies Dievam, mums šoruden izdevās šim likumam pielikt punktu. Turklāt izdevās panākt to, ko mēs gribējām. Proti, likumu sagatavojām, savienojot nacionālās intereses — latviešu valodas pozīciju nostiprināšanu — ar tādiem juridiskajiem formulējumiem, kas varētu apmierināt dažādo Eiropas institūciju pārstāvjus.

Protams, šogad ļoti smags bija pedagogu atalgojuma jautājums. Taču pēdējos četrarpus gados šī ir pirmā valdība, kas tomēr jūtami paaugstinājusi skolotāju algas, sākot ar nākamo gadu. Tas, ka nevarējām paaugstināt algas atbilstoši izglītības likumā noteiktajam, izrādījās atkarīgs no ekonomiskās situācijas visā valstī. Kad likums tapa, tika prognozēts iekšzemes kopprodukta pieaugums aptuveni par 5 procentiem. Diemžēl šogad pieaugums bija par apmēram 4 vai 4,5 procentiem mazāks. Un tur arī tā naudiņa palika.

Es ļoti ceru uz to, ka tiklīdz mūsu ekonomiskais stāvoklis būs uzlabojies, grozījumos valsts budžetā tiks paredzēta papildu ienākumu atvēlēšana pedagogu algām. Jo tas ir ļoti būtisks jautājums. Diemžēl pašlaik ļoti daudzi skolotāji un pasniedzēji aiziet no darba mācību iestādēs zemā atalgojuma dēļ.

Domāju, ka nākamajam, 2000.gadam, vajadzētu kļūt par stabilitātes gadu mūsu valstī. Ļoti ceru, ka tagadējā valdība noturēsies, jo tā šīs Saeimas sastāva apstākļos ir visoptimālākā. To pierādīja arī balsojums par 2000. gada valsts budžetu, kad valdību veidojošās koalīcijas frakcijas izturējās pret balsojumu ar vislielāko atbildību.

Savukārt mums — Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas locekļiem — būtu ļoti rūpīgi jāseko līdzi, kā Saeimā pieņemtie likumi tiek pildīti. Tas attiecas gan uz Izglītības likumu, gan uz visiem citiem likumiem. Jo ir pierādījies, ka likumiem jābūt tādiem, kas ir spēkā un darbojas ilgu laiku. Tagad mums galvenokārt jāseko līdzi, lai tiktu pareizi un konsekventi darīts tas, kas likumos prasīts. Mūsu valstī ir tāda nelaime, ka mēs lielākoties pieņemam itin labus likumus, kurus atzīst par labiem arī starptautiskās organizācijas, taču ne vienmēr tie tiek ieviesti dzīvē.

Mintauts Ducmanis, "LV" Saeimas un valdības lietu redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!