• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par piešķirtajiem līdzekļiem staļinisma upuru piemiņai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2006., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146504

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavības izmeklēšanu

Vēl šajā numurā

26.10.2006., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par piešķirtajiem līdzekļiem staļinisma upuru piemiņai

 

Eiropas Parlaments (EP) 25.oktobrī galīgajā lasījumā pieņēma programmu “Eiropa pilsoņiem,” kuras ietvaros piešķirti 7,6 miljoni eiro nacisma un staļinisma upuru piemiņai. Eiropas līdzekļiem laika posmā no 2007. līdz 2013.gadam varēs pieteikties organizācijas un iestādes, tajā skaitā no Latvijas, kas vēlas attīstīt projektus staļinisma masu iznīcināšanas un masu deportāciju upuru piemiņai, kā arī memoriālu un arhīvu saglabāšanai, kuros šie traģiskie notikumi ir dokumentēti.

“Programmas papildināšana ar jaunu sadaļu – aktīvas Eiropas atmiņas veicināšana – Latvijai un citām Austrumeiropas valstīm, kas cietušas zem staļinisma jūga, ir svarīga gan dziļi simboliski, gan gluži praktiski. Pirmo reizi Eiropas Parlaments ne tikai ar vārdiem – deklarācijām vai rezolūcijām, bet ar konkrētu naudas summu – atbalsta staļinisma upuru piemiņu. Iepriecinoši, ka Parlaments ir atzinis: abu totalitāro režīmu – kā nacisma, tā staļinisma – upuru piemiņa ir vienlīdz svarīga Eiropas pilsoniskajai un vēsturiskajai apziņai. Protams, ne mazāk svarīga ir iespēja Latvijai no nākamā gada saņemt Eiropas naudu konkrētu staļinisma noziegumu atceres projektu īstenošanai,” komentē Eiropas Parlamenta deputāts Rihards Pīks.

Iesniegtajiem projektiem jābūt starptautiski nozīmīgiem un to maksimālais darbības ilgums nevarēs pārsniegt trīs gadus. Plānots, ka ar piešķirto finansējumu varētu atbalstīt apmēram sešdesmit projektus gadā. Līdzekļu apgūšanai projektus varēs iesniegt, sākot ar 2007.gadu.

“Es aicinu organizācijas no Latvijas – Okupācijas muzeju, Latvijas Politiski represēto apvienību, Totalitārisma seku dokumentācijas centru – jau tagad sākt domāt par savām vajadzībām un formulēt iespējamo projektu idejas. Nopietni jāapsver sadarbība ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem, jo programmā noteikts, ka projektā jāiesaistās partneriem no vairākām ES dalībvalstīm,” skaidro R.Pīks.

Programmas “Eiropa pilsoņiem” atbalsts paredzēts tādiem pasākumiem, kas veicina Eiropas pilsoniskās apziņas veidošanos, piemēram, Eiropas pilsētu sadarbībai, iedzīvotāju sabiedriskajām aktivitātēm, piemiņas pasākumiem, Eiropas politiskās pētniecības organizācijām un Eiropas līmeņa konferenču organizēšanai. Programmas kopējais finansējums laika posmā no 2007. līdz 2013.gadam būs 190 miljoni eiro.

Aizstāvot pozīciju par nepieciešamību Eiropas Savienības līdzekļus atvēlēt staļinisma upuru atcerei, Rihards Pīks veiksmīgi sadarbojās ar Latvijas kultūras ministri Helēnu Demakovu, kura šo jautājumu izvirzīja Eiropas Savienības Ministru padomē. Eiropas Parlaments un Eiropas Savienības Ministru padome kopīgi lemj par finansējumu vairākām ES kultūras un izglītības programmām.

Žaneta Vegnere,
EP deputāta Riharda Pīka padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!