• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par alkohola radītā kaitējuma mazināšanu Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2006., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146508

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Komisijas darba programmu 2007.gadam

Vēl šajā numurā

26.10.2006., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par alkohola radītā kaitējuma mazināšanu Eiropā

 

Eiropas Komisija otrdien, 24.oktobrī, pieņēma paziņojumu par ES stratēģiju dalībvalstu atbalstam alkohola radītā kaitējuma mazināšanai. Paziņojums vērš uzmanību uz kaitīga un bīstama alkohola patēriņa nelabvēlīgo ietekmi uz veselību Eiropā. Alkohols ir aptuveni 195 000 cilvēku nāves cēlonis gadā ES. Paziņojumā noteiktās prioritātes ir šādas: aizsargāt jauniešus un bērnus; samazināt kaitējumu un nāves gadījumu skaitu, ko izraisa ar alkohola lietošanu saistīti ceļu satiksmes negadījumi; novērst kaitējumu pieaugušo vidū un mazināt negatīvo ietekmi uz ekonomiku; uzlabot informētību par alkohola kaitīgo ietekmi uz veselību un palīdzēt savākt ticamu statistiku. Eiropas Komisija ir noteikusi jomas, kurās ES var atbalstīt dalībvalstu darbību, lai samazinātu alkohola radīto kaitējumu, piemēram, finansēt projektus, izmantojot sabiedrības veselības un pētniecības programmas, apmainoties ar labu praksi tādos jautājumos kā alkohola lietošanas ierobežošana nepilngadīgo vidū, izpētot sadarbības iespējas saistībā ar informācijas kampaņām vai novēršot transportlīdzekļa vadīšanas gadījumus alkohola reibumā, kā arī citas iniciatīvas. Turklāt paziņojumā ir norādīti pasākumi, ko dalībvalstis veic, lai attīstītu labu praksi, un ierosināts izveidot ieinteresēto personu forumu “Alkohols un veselība”. Tajā noteiktas jomas, kurās ražotāji var dot ieguldījumu, jo īpaši saistībā ar atbildību ietverošu reklāmu un tirdzniecību. Atzīstot dalībvalstu lomu šajā politikas jomā, Eiropas Komisija neplāno ierosināt pieņemt ES līmeņa tiesību aktu.

Veselības un patērētāju aizsardzības komisārs Markoss Kiprijanu teica: “Pārmērīga iedzeršana, alkohola lietošana nepilngadīgo vidū un transportlīdzekļa vadīšana alkohola reibumā ir aktuāli sabiedrības veselības jautājumi Eiropā, jo īpaši jauniešu vidū. Eiropas Komisija šobrīd nevērš uzmanību uz mērenu alkohola patēriņu, bet gan vēlas aktīvi atbalstīt dalībvalstu pasākumus, lai samazinātu pārmērīgas alkohola lietošanas radīto kaitējumu. Paziņojuma mērķis ir aktīvāk veicināt diskusijas un sadarbību Eiropas līmenī, izveidojot forumus labas prakses apmaiņai. Turklāt es uzskatu, ka ražotāji var dot lielāku ieguldījumu, lai mazinātu alkohola radīto kaitējumu, veicinātu atbildību par alkohola lietošanu un uzlabotu informāciju patērētājiem. Eiropas Komisija ir apņēmusies atbalstīt šo procesu, pulcējot iesaistītos dalībniekus, veicinot sadarbību un finansējot projektus šajā jomā.”

Būtiska ietekme uz veselību un ekonomiku

Lēš, ka 55 miljoni pieaugušo ES lieto alkoholu bīstamā daudzumā. Kaitējumu radošs un bīstams alkohola patēriņš ES ir galvenais cēlonis 7,4% sliktas veselības un pāragras nāves gadījumu. Darba kavējumi alkohola lietošanas dēļ, alkohola lietošana darba laikā vai strādāšana paģiru stāvoklī negatīvi ietekmē darbu un tādējādi arī konkurenci un ražīgumu. Vecuma grupā no 15 līdz 29 gadiem vairāk nekā 10% nāves gadījumu sieviešu vidū un aptuveni 25% nāves gadījumu vīriešu vidū izraisa alkohola patēriņš bīstamā daudzumā.

Turklāt šis ir cēlonis 16% vardarbības un nevērības gadījumu pret bērniem. Lietojot alkoholu grūtniecības laikā, tiek ietekmēta bērna smadzeņu attīstība un radīti intelekta traucējumi. Aptuveni ceturto daļu satiksmes negadījumu izraisa alkohola lietošana, un katru gadu ES apmēram 10 000 cilvēku iet bojā ceļu satiksmes negadījumos alkohola lietošanas dēļ.

Eiropas Komisijas rīcība

Sadarbojoties ar dalībvalstīm un ieinteresētajām personām, Eiropas Komisija izstrādās stratēģijas, kuru mērķis ir ierobežot alkohola lietošanu nepilngadīgo vidū, apmainoties ar labu praksi saistībā ar tādiem jautājumiem kā alkohola pārdošana, piedāvāšana un tirdzniecība un plašsaziņas līdzekļos atspoguļoto alkohola lietošanas veidu. Izmantojot sabiedrības veselības programmu, Eiropas Komisija atbalstīs projektus, kas mazinās alkohola radīto kaitējumu ES – jo īpaši kaitējumu, kas tiek nodarīts bērniem un jauniešiem –, kā arī datu vākšanu un izplatīšanu. Eiropas Komisija atbalstīs arī jauniešu alkohola lietošanas paradumu uzraudzību, pievēršot uzmanību pieaugošai alkohola lietošanai meiteņu vidū un pārmērīgai kampaņveida iedzeršanai.

Eiropas Komisija sadarbībā ar dalībvalstīm un ieinteresētajām personām izpētīs, cik lietderīgi ir izstrādāt efektīvu Kopienas līmeņa pieeju, lai nodrošinātu atbilstošu informāciju patērētājiem. Šāda analīze ir īpaši svarīga, jo dažas dalībvalstis plāno ieviest brīdinājuma zīmes (piemēram, par alkoholu un grūtniecību). Eiropas Komisija atbalstīs dalībvalstu un ieinteresēto personu pasākumus, lai izstrādātu informatīvas un izglītojošas programmas par alkohola kaitīgo ietekmi. Izmantojot ES pētniecības pamatprogrammu, Eiropas Komisija sāks pētījumu par alkohola lietošanas paradumiem jauniešu vidū, lai analizētu pašreizējās tendences un motivāciju alkohola lietošanai, kā arī plašākus faktorus, kas nosaka alkohola lietošanu jaunatnes vidū.

Valsts līmeņa rīcība, lai veicinātu labu praksi

Dalībvalstīm ir galvenā atbildība par valsts alkohola politiku. Eiropas Komisijas uzdevums ir veicināt sadarbību un koordinēšanu dalībvalstu starpā un papildināt dalībvalstu rīcību, piemēram, finansējot projektus. Paziņojumā ir noteikti dalībvalstu pieņemtie pasākumi, lai novērstu alkohola radīto kaitējumu, un tie var atvieglot labas prakses izplatību visā ES. Paziņojumā noteiktie valsts pasākumi ir šādi: uzlabot informāciju patērētājiem pārdošanas vietā, uz ražojumiem vai darbavietā; stingrāk ievērot vecuma ierobežojumu, pārdodot un pasniedzot alkoholu; izglītot jauniešus un vecākus; noteikt zemāku vai nulles līmeni alkohola koncentrācijai asinīs jauniem vai nepieredzējušiem transportlīdzekļu vadītājiem, kā arī profesionāliem transportlīdzekļu vadītājiem un ieviest pretpasākumus transportlīdzekļa vadīšanai alkohola reibumā.

Turpmākie pasākumi un atbilstība politikai citās jomās

Papildus Eiropas Komisija veiks šādus pasākumus:

– līdz 2007.gada jūnijam izveidos forumu “Alkohols un veselība”, lai atbalstītu, dotu ieguldījumu un uzraudzītu paziņojumā noteiktās stratēģijas īstenošanu. Forumā tiks pievērsta uzmanība tādiem tematiem kā pētniecība, informācijas un datu vākšana un izglītība;

– uzlabos rīcības koordināciju saistībā ar transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā un ceļu satiksmes drošību, tostarp tās iniciatīvas, ko atbalsta ar sabiedrības veselības programmu un rīcības plānu ceļu satiksmes drošībai, lai palīdzētu samazināt ar alkohola lietošanu saistītos ceļu satiksmes negadījumus un jo īpaši novērstu gadījumus, kad transportlīdzeklis tiek vadīts alkohola reibumā. Īpašu uzmanību pievērsīs jauniem vai nepieredzējušiem transportlīdzekļu vadītājiem;

– strādās ar ieinteresētajām pusēm, veicinot sadarbību atbildīgu komerciālu paziņojumu un pārdošanas jomā. Galvenais mērķis būs atbalstīt ES un valsts vai pašvaldību pasākumus, lai novērstu alkoholisko dzērienu bezatbildīgu tirdzniecību. Izskatīs reklāmas tendences. Viens no mērķiem būs arī panākt vienošanos ar ieinteresētajām pusēm par ES un dalībvalstu līmenī piemērojamu kodeksu attiecībā uz komerciāliem paziņojumiem.

Eiropas Komisija uzskata, ka tās galvenais ieguldījums šajā stratēģijā jābalsta uz pašreizējo pieeju, papildinot valsts stratēģijas šajā jomā, un tādēļ tā neplāno īstenot stratēģiju, pieņemot īpašus jaunus tiesību aktu priekšlikumus. Eiropas Komisija regulāri informēs par pasākumu īstenošanu kaitīga un bīstama alkohola patēriņa novēršanai, kā arī par paziņojumā minētās ES stratēģijas ietekmi, balstoties uz regulāriem dalībvalstu ziņojumiem.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!