• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sakarību starp Ungārijas 1956. gada revolūciju un pretošanās kustībām Baltijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2006., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146632

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par starptautiskajiem miera uzturētājiem Dienvidosetijā

Vēl šajā numurā

27.10.2006., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sakarību starp Ungārijas 1956. gada revolūciju un pretošanās kustībām Baltijā

 

Eiropas Parlaments (EP) apliecina cieņu “drošsirdīgajiem Ungārijas dēliem un meitām, kuri, upurējot dzīvību, deva cerības staru citām tautām, kas smaka komunistu valdīšanas jūgā”. Eiropas Parlaments, pieminot Ungārijas 1956.gada revolūciju, 26.oktobrī pieņēma rezolūciju, norādot tajā vēsturisko un politisko sakarību starp Ungārijas revolūciju un citām pretošanās kustībām komunistiskā bloka valstīs, tostarp Baltijas valstīs.

“Ungārijas 1956.gada revolūcija ir viens no 20.gadsimta simboliskiem apliecinājumiem ilgām pēc brīvības un demokrātijas, kas sagrāva komunismu padomju bloka valstīs,” teikts rezolūcijā.

Parlaments uzsver, ka demokrātiskajai sabiedrībai nepārprotami jānoraida represīvā un nedemokrātiskā komunistiskā ideoloģija, jāstiprina brīvības, demokrātijas, cilvēktiesību un tiesiskuma principi un jāpauž nelokāma nostāja, ja šie principi tiek pārkāpti. EP deputāti aicina izveidot Eiropas programmu, kas veicinātu sadarbību starp dalībvalstu totalitāro režīmu noziegumu pētniecības un dokumentācijas centriem.

Rezolūcijā atzīta tautu solidaritāte kā vispārēja pamatvērtība un jo īpaši vairāku Viduseiropas un Austrumeiropas tautu, tostarp, igauņu, latviešu un lietuviešu, solidaritāte, cīnoties par savu brīvību. Parlaments norāda uz sakarību ar vairākiem citiem pretošanās kustības veidiem, piemēram, Poznaņas demonstrācijām Polijā 1956.gada jūnijā, Prāgas 1968.gada pavasari, masu demonstrācijas Austrumvācijā 1953.gadā, Polijas Solidaritātes kustības dibināšanu 1980.gadā, demokrātisko kustību bijušajā PSRS, īpaši Baltijas tautu demokrātisko kustību.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!