• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Piedņestras un Gruzijas jautājuma iekļaušanu Eiropas Savienības un Krievijas sarunās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2006., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146633

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sakarību starp Ungārijas 1956. gada revolūciju un pretošanās kustībām Baltijā

Vēl šajā numurā

27.10.2006., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Piedņestras un Gruzijas jautājuma iekļaušanu Eiropas Savienības un Krievijas sarunās

 

Eiropas Parlaments (EP) nosoda mēģinājumus vienpusīgi deklarēt neatkarību Abhāzijā un Dienvidosetijā un noraida referenduma organizēšanu par Moldovas Piedņestras reģiona neatkarību ar iespējamo pievienošanos Krievijas Federācijai. EP aicina Krieviju pilnībā atbalstīt daudzpusējos centienus konflikta noregulēšanā tās kaimiņvalstīs.

Eiropas Parlaments šodien pieņēma rezolūciju par Piedņestru un rezolūciju par situāciju Dienvidosetijā. Tas aicina “ES Padomi, tās dalībvalstis un Komisiju arī turpmāk sniegt atbalstu reģionālo konfliktu risināšanā ES un Krievijas Federācijas kopīgajās kaimiņvalstīs un mudina apspriest šos jautājumus nākamajās sanāksmēs ar Krievijas Federācijas valsts prezidentu un valdību”.

“Krievijas vēlme ietekmēt to kaimiņvalstu likteni, kuras pievērsušās attīstības Rietumu modelim, ir izpaudusies, gan iejaucoties Ukrainas iekšējās lietās, gan arī Moldovas un Gruzijas gadījumā,” debatēs teica Inese Vaidere (UEN). “Eiropas Savienība ir ieinteresēta Krievijas un Gruzijas konflikta mierīgā atrisinājumā. Šajā nolūkā, pirmkārt, tā kā NVS miera uzturēšanas spēki Dienvidosetijā nespēj īstenot savu uzdevumu, tie ir aizstājami ar starptautiskiem miera uzturētājiem. Otrkārt, Krievijai jāatturas no militārām mācībām Gruzijas teritorijas tiešā tuvumā. Treškārt, nekavējoties jāizbeidz Gruzijas pilsoņu tiesību pārkāpumi, kas sāk robežoties ar etnisko tīrīšanu, kā arī Gruzijas preču blokādi. Ceturtkārt, respektējot Gruzijas teritoriālo integritāti, jāpārskata Krievijas pasu izsniegšanas likumība Abhāzijā un Dienvidosetijā, lai nepieļautu Piedņestras scenārija atkārtošanos.”

Gruzija, Dienvidosetija

Paužot bažas par situācijas pasliktināšanos Dienvidosetijā un krīzi Krievijas un Gruzijas attiecībās, Eiropas Parlaments rezolūcijā “aicina visas puses rīkoties atbildīgā veidā, atturoties no vienpusīgām darbībām un musinošiem un agresīviem paziņojumiem, kuri veicina situācijas saasināšanos un var izraisīt vardarbību.”

Eiropas Parlaments “apstiprina pilnu atbalstu Gruzijas suverenitātei un teritoriālajai integritātei un prasa, lai Krievijas varas iestādes pilnībā ievērotu šīs valsts suverenitāti visās tās starptautiski atzītajās robežās”. Deputāti nosoda kustību mēģinājumus vienpusīgi deklarēt neatkarību Gruzijas reģionos Abhāzijā un Dienvidosetijā un aicina Krievijas Federācijas valdību neatbalstīt nevienu no šīm kustībām. Nosodot to, ka 2006.gada 12.novembrī Dienvidosetijā notiks referendums par neatkarību, Parlaments atgādina, ka 1992.gadā līdzīgs referendums netika starptautiski atzīts. Parlaments uzskata, ka pilnīga demilitarizācija un ieroču samazināšana konfliktu zonā, izņemot EDSO Apvienotos miera uzturēšanas spēkus, ir pamatnoteikums konflikta novēršanai.

EP deputāti aicina Padomi un Komisiju jautājumu par strupceļā nonākušiem konfliktiem un rezolūciju par to iekļaut nākamās ES un Krievijas augstākā līmeņa sanāksmes darba kārtībā. Parlaments prasa, lai Krievijas varas iestādes anulē visus tās teritorijā nesen veiktos pasākumus pret Gruziju un Gruzijas iedzīvotājiem un lai Krievijas varas iestādes atceļ nepamatoto importa aizliegumu produktiem no Moldovas un Gruzijas. Parlaments aicina Krievijas valsts varas iestādes nekavējoties pārtraukt visas notiekošās represijas, vajāšanas darbības un apsūdzības, ko oficiālo valsts iestāžu pārstāvji izvirza etniskajiem gruzīniem, kuri dzīvo Krievijā. Deputāti arī norāda, ka Krievijas Federācijai nav likumīga pamata izsniegt Krievijas pases Dienvidosetijas un Abhāzijas iedzīvotājiem un ka šāda rīcība sarežģī miermīlīgu konflikta atrisināšanu.

Piedņestra

Rezolūcijā Eiropas Parlaments “stingri nosoda jebkuru Moldovas Piedņestras reģiona mēģinājumu vienpusīgi deklarēt neatkarību, organizējot tā saukto referendumu.” Parlaments norāda, ka referendums ir “krasā pretrunā ar starptautiski atzīto Moldovas Republikas suverenitāti un teritoriālo integritāti” un “Piedņestras represīvais režīms nepieļauj tautas gribas brīvu izpausmi”.

Parlaments “aicina Krievijas Federācijas valdību pārtraukt Piedņestras režīma atbalstīšanu, kurš apdraud Moldovas Republikas teritoriālo integritāti, kā arī pildīt tās saistības par Krievijas armijas vienību un ieroču atsaukšanu no Moldovas Republikas suverēnās teritorijas”, kuras tā uzņēmusies Eiropas Padomē un kuras atspoguļotas Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas sanāksmju lēmumos.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!