• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES 2007.gada budžeta projektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2006., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146635

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Piedņestras un Gruzijas jautājuma iekļaušanu Eiropas Savienības un Krievijas sarunās

Vēl šajā numurā

27.10.2006., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES 2007.gada budžeta projektu

 

Eiropas Parlaments pieņēma pirmā lasījuma grozījumus 2007.gada ES budžetā, tā apjomu iesakot būtiski palielināt salīdzinājumā ar ES Padomes pirmo lasījumu, bet ievērojot 2007.–2013.gada ilgtermiņa budžetā noteiktos griestus.

Parlamenta ieteiktais ES darbības budžeta apjoms ir 127,3 miljardi eiro saistību apropriācijās (122 – maksājumu), kas ir 1,04% no ES nacionālā kopienākuma. ES Padome jūlijā, izskatot budžetu pirmajā lasījumā, vienojās par līdzekļiem 0,98% apjomā no ES nacionālā kopienākuma jeb 114 miljardiem eiro maksājumu apropriācijās.

Deputāti atbalstīja referenta James Elles (Eiropas tautas partijas un Eiropas Demokrātu grupa, Apvienotā Karaliste) pieeju, prasot “rezultātus par ieguldītajiem līdzekļiem”, bet aicinot palielināt budžeta daļu jomām, ko Parlaments uzskata par prioritārām.

ES darbības budžets

Ilgtspējīga attīstība

Parlaments pieņēma vairākus grozījumus struktūrfondiem paredzētajās pozīcijās un ieteica palielināt kohēzijas fondu līdzekļus Parlamentam prioritārajās jomās. Grozījumi izdarīti, ņemot vērā, ka kohēzijai paredzētais finansējums 2007.–2013.gada ilgtermiņa budžetā ir zemāks, nekā gaidīts. Eiropas Sociālā fonda līdzekļi konverģencei un reģionālajai konkurētspējai palielināti attiecīgi no 1092 un 461 miljona eiro līdz 1442 un 661 miljonam eiro.

Parlaments palielināja līdzekļus Eiropas transporta tīkliem no 653,9 miljoniem eiro uz 817,4 miljoniem eiro, kas būs rezervē, līdz Padome un Komisija panāks politisku vienošanos par līdzekļu pārraudzību. Kā viena no prioritātēm grozījumos minēta Eiropas dzelzceļu satiksmes vadība.

Dabas resursu saglabāšana

2007.gads būs pirmais gads, kad pilnībā tiks īstenota kopējās lauksaimniecības politikas jaunākā reforma. Parlaments prasa atjaunot tirgus izdevumiem paredzētās provizoriskā budžeta projekta summas, ko Padome samazināja par 525 miljoniem eiro, pamatojoties uz grāmatvedības kritērijiem un neņemot vērā Parlamenta prioritātes. Parlaments uzskata, ka nepietiekami ir līdzekļi, ko Padome atvēl lauku attīstībai, norādot uz to, cik svarīga ir Eiropas lauku apvidu ekonomikas pārstrukturēšana.

Brīvības, drošības un tiesiskuma telpa

Tā kā šobrīd nepieciešams steidzams un apjomīgs atbalsts ES ārējo robežu pārvaldībai, Parlaments prasa palielināt līdzekļus Ārējo robežu fondam un FRONTEX aģentūras finansējumam. Līdzekļus, kas paredzēti SIS II un Vīzu sistēmai, ieteikts iekļaut rezervē, gaidot konkrētus lēmumus šajā jomā.

Eiropas Savienība pasaulē

Izdevumu kategorijā “ES nozīme pasaules līmenī”  Parlaments atšķirībā no citiem finanšu gadiem nepieprasa līdzekļu palielināšanu ar t.s. elastības instrumenta palīdzību. Elastības fonda līdzekļus izmanto ārkārtas un krīzes situāciju steidzamai risināšanai, un nākamgad tam kā maksimālais daudzums atvēlēti 200 miljoni eiro.

Kopējās ārējās un drošības politikas (KĀDP) jomā Parlaments atkārtoti prasa Padomei ciešāku dialogu.  KĀDP līdzekļus Parlaments ierosina samazināt uz pusi, pārdalot tos citām šīs kategorijas pozīcijām. KĀDP ieteikts atvēlēt 72,6 miljonus eiro saistību apropriācijās. Parlaments arī prasa labāku kontroli pār līdzekļiem, kas paredzēti KĀDP speciālajiem pārstāvjiem.

Administratīvie izdevumi

Parlaments atjauno summas, kuras Padome samazināja Komisijas administratīvajiem izdevumiem, tostarp arī amata vietu likvidēšanai. Tomēr 50 miljonus eiro iekļauj rezervē, izvirzot Komisijai nosacījumus, kas jāizpilda, pirms tos var izmantot. Prasību vidū ir padziļināta pārbaude par nepieciešamajiem darbiniekiem un detalizēts ziņojums par Komisijas amata vietu efektīvu sadali.

Parlaments apstiprināja budžetu arī ES pilotprojektiem un sagatavošanas darbībām, kas nav iekļautas parastajās Kopienas budžeta pozīcijās.

Citu iestāžu administratīvie izdevumi

Viens no diviem ziņojumiem par budžetu, ko pieņēma Eiropas Parlaments, attiecas uz ES iestāžu, izņemot Eiropas Komisijas, budžetu. Parlaments ierosina noteikt savu budžetu 1,397 miljardu eiro apmērā.

Ar Bulgārijas un Rumānijas paplašināšanos saistītajiem administratīvajiem izdevumiem paredzēti 48 miljoni eiro. Divas jaunas budžeta pozīcijas izveidotas Eiropas Parlamenta Apmeklētāju centram un EP interneta televīzijas kanālam.

Nākamais solis

Lai saskaņotu savas nostājas pirms 2.lasījuma, Parlaments ar Padomi tiksies 21.novembrī. Galīgi 2007.gada budžetu paredzēts apstiprināt Eiropas Parlamenta plenārsesijā Strasbūrā 14.decembrī.

Budžeta procedūra

Lemjot par gada budžetu, Eiropas Parlamentam un Padomei jebkurā gadījumā jāievēro gada izdevumu limits, kas noteikts daudzgadu finanšu plānā jeb ilgtermiņa budžetā. Parlaments, Padome un Komisija par 2007.–2013.gada finanšu plānu vienojās 2006.gada 17.maijā.

Eiropas Parlaments un Eiropas Savienības Padome ir budžeta lēmējiestādes, kuras katru gadu nosaka Eiropas Savienības ienākumus un izdevumus. Izpētes un budžeta pieņemšanas procedūra ilgst no jūnija līdz decembra beigām.

Eiropas Parlaments veic ES budžeta galīgo apstiprināšanu. Attiecībā uz t.s. obligātajiem izdevumiem – lauksaimniecības izdevumiem un izdevumiem, kuri ir saistīti ar starptautiskiem nolīgumiem, – pēdējais vārds pieder Padomei.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!