• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2006. gada 27. oktobra lēmums Nr. 108 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.10.2006., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146748

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.112

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Vēl šajā numurā

31.10.2006., Nr. 173

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 108

Pieņemts: 27.10.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.108

Rīgā 2006.gada 27.septembrī (prot. Nr.56, 2.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lieta Nr.2029/06/05/19

Par SIA “Domenikss” 16.08.2006. ziņojumu par apvienošanos

Konkurences padome 2006.gada 16.augustā saņēma SIA “Domenikss” 14.08.2006. ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos (turpmāk — Ziņojums) saistībā ar SIA “Reāls group” 100% kapitāla daļu iegādi.

Ziņojums saskaņā ar Ministru kabineta 2004.gada 26.oktobra noteikumiem Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” bija uzskatāms par nepilnīgu, tādējādi Konkurences padome lūdza SIA “Domenikss” iesniegt papildu informāciju, kas tika saņemta 2006.gada 28.augustā (vēstule Nr.A/N-06-585 (28.08.2006.)).

Pēc SIA “Domenikss” papildus iesniegtās informācijas izvērtēšanas Konkurences padome saskaņā ar Ministru kabineta 2004.gada 26.oktobra noteikumiem Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” Ziņojumu atzina par pilnīgu. Tādējādi saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu Konkurences padome par pilnīga ziņojuma saņemšanas dienu uzskata 2006.gada 28.augustu.

Konkurences padome ieguva papildu informāciju no LR Centrālās statistikas pārvaldes, biedrības “Latvijas Auto rezerves daļu importētāju asociācija” (turpmāk — LARDIA) un biedrības “Latvijas pilnvaroto autotirgotāju asociācija” (turpmāk — LPAA).

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. SIA “Domenikss” ir LR Komercreģistrā ar vienotās reģistrācijas Nr.40003363354 reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kuras vienīgais dalībnieks ir fiziskā persona, kurai pieder 100% SIA “Domenikss” kapitāla daļu. SIA “Domenikss” galvenie darbības veidi ir automobiļu pārdošana, automobiļu tehniskā apkope un remonts, automobiļu detaļu un piederumu pārdošana u.c. darbība saskaņā ar komercsabiedrības statūtiem.

SIA “Domenikss” ir izšķiroša ietekme vairākos uzņēmumos: SIA “Domenikss Ventspils”, SIA “Domenikss Daugavpils”, SIA “Stars Līzings”, SIA “Baltijas Auto Centrs”, SIA “B.S. Īpašumi”, SIA “Cīrulis un Partneri”, SIA “Kolkasrags”.

2. SIA “Reāls Group” ir LR Komercreģistrā ar vienotās reģistrācijas Nr.40003631690 reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kuras vienīgais dalībnieks ir fiziskā persona, kurai pieder 100% SIA “Reāls Group” kapitāla daļu. SIA “Reāls Group” galvenie darbības veidi ir automobiļu tehniskā apkope un remonts, automobiļu detaļu un piederumu pārdošana u.c. darbība saskaņā ar komercsabiedrības statūtiem.

3. Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā noteikts, ka tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu.

SIA “Domenikss” un SIA “Reāls Group” kopējais apgrozījums, kas aprēķināts saskaņā ar Ministru kabineta 2004.gada 26.oktobra noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” prasībām, ir Ls 27 486 621, kas pārsniedz Konkurences likumā noteikto slieksni. Tādēļ SIA “Domenikss un SIA “Reāls Group” paredzētā apvienošanās ir darījums, par kuru jāiesniedz ziņojums Konkurences padomei.

4. Apvienošanās paredzēta, SIA “Domenikss” noslēdzot pirkuma līgumu ar SIA “Reāls Group” kapitāla daļu īpašnieku par komercsabiedrības SIA “Reāls Group” 100% kapitāla daļu pirkšanu. Pēc apvienošanās SIA “Domenikss” iegūst izšķirošu ietekmi SIA “Reāls Group”, tādējādi saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktu paziņotais darījums ir vērtējams kā apvienošanās, vienam tirgus dalībniekam iegūstot tiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku.

5. Ziņojumā norādīts, ka pēc apvienošanās SIA “Domenikss” iegūs iespēju paplašināt automobiļu remonta un rezerves daļu tirdzniecības tīklu, kas tiks realizēts SIA “Reāls Group” īpašumā esošajā tirdzniecības apkalpošanas autocentrā (autoserviss) Kurzemes prospektā 59, Rīgā. SIA “Reāls Group” autoservisā patērētājiem tiks sniegti remonta pakalpojumi dažādu marku automašīnām.

6. Konkrētās preces tirgus.

6.1. LARDIA norāda, ka autonozare gan Eiropā, gan Latvijā iedalās divos savstarpēji konkurējošos blokos:

1. automašīnu ražotāju autorizētie (pilnvarotie) tirgotāji un servisi;

2. neatkarīgie auto rezerves daļu izplatītāji un auto remonta veicēji.

SIA “Domenikss” ir “DaimlerChrysler AG Mercedes-Benz” ģenerālpārstāvis Latvijā, kas to pilnvaro veikt Mercedes-Benz markas automašīnu tirgošanu un remontu. SIA “Domenikss” kā Mercedes-Benz markas automašīnu remonta veicēju pilnvarojis SIA “Domenikss Ventspils”. Papildus SIA “Domenikss” ir automašīnu “Mitshubishi Fuso” pilnvarotais tirgotājs un remonta veicējs. SIA “Domenikss Ventspils” ir “Citroen” un “Chrysler” automašīnu pilnvarotais remontētājs un komercaģents. SIA “Domenikss” 2006.gada septembrī kļūst par “KIA” automobiļu dīleri Latvijā, tādējādi nepieciešams nodrošināt “KIA” automobiļu remontu un tam nepieciešamās rezerves daļas, kas daļēji tiks realizēts SIA “Reāls Group” autocentrā. Papildus minētajā autocentrā tiks sniegti automobiļu virsbūvju remonta un krāsošanas pakalpojumi, ko SIA “Domenikss” pašreiz nodrošina nepilnīgi.

Papildus SIA “Domenikss” kā pilnvarotais minēto automašīnu remontētājs veic arī citu automašīnu remontu, tādējādi Konkurences padome secina, ka SIA “Domenikss” automašīnu rezerves daļu tirdzniecības un autoservisa pakalpojumu sniegšanas tirgū darbojas gan kā pilnvarotais, gan kā neatkarīgais tirgus dalībnieks.

Autoservisa pakalpojumu sniedzējiem pastāv ierobežojumi attiecībā uz jaunu automašīnu garantijas laika remontu. Automašīnu ražotāji nosaka: lai automašīnas pircējs saglabātu ražotāja garantiju, automašīnas garantijas remonti jāveic pilnvarotā remontētāja servisā, kas ir ražotāja likumīga prasība, jo ražotājs ir atbildīgs par remonta kvalitāti.

Lai radītu lielāku konkurenci automobiļu pārdošanas un apkopes tirgos, kā arī rezerves daļu piegādes tirgos, Eiropas Komisija pieņēmusi Regulu1 (EK) Nr.1400/2002 (31.07.2002.) “Par Eiropas Kopienas Līguma 81.panta 3.punkta piemērošanu vertikālu vienošanos un saskaņotu darbību kategorijām mehānisko transportlīdzekļu nozarē”. Minētās regulas noteikumi sniedz lielākas iespējas neatkarīgajiem auto rezerves daļu izplatītājiem un auto remonta veicējiem, radot līdzīgus konkurences apstākļus ar pilnvarotajiem automašīnu remontētajiem un automobiļu rezerves daļu izplatītājiem. Tādējādi Konkurences padome secina, ka konkurences apstākļi visiem autoservisa pakalpojumu sniedzējiem un automobiļu rezerves daļu mazumtirgotājiem vērtējami kā pietiekami līdzīgi.

6.2. Ziņojumā identificēts viens konkrētās preces tirgus — automobiļu servisa pakalpojumu sniegšanas un rezerves daļu realizācijas tirgus visu marku automašīnām, kuru vecums nepārsniedz 10 gadus.

Automobiļu rezerves daļu realizācija notiek gan ar autoservisa pakalpojumu sniegšanas starpniecību, gan atsevišķi konkrētā tirdzniecības vietā. Autoservisa pakalpojumu sniegšana un automobiļu rezerves daļu realizācija ir viens otram pakārtoti tirgi, tādējādi Konkurences padome uzskata, ka automobiļu rezerves daļas kā prece un autoservisa pakalpojumi nav aizvietojami un ir nodalāmi kā atsevišķi konkrētās preces un pakalpojuma tirgi.

6.2.1. Automobiļu rezerves daļu un piederumu mazumtirdzniecības tirgus.

Dažādu modeļu automašīnu rezerves daļas ir atšķirīgas un bieži vien konkrētā automašīnas detaļa paredzēta un piemērojama tikai attiecīgajam automašīnas modelim. Automašīnu detaļu atšķirība pastāv arī atkarībā no tā, kāda tipa (kravas, autobuss, vieglā pasažieru) ir automašīna. Tā kā SIA “Reāls Group” autoservisā tiek remontēti dažāda veida automobiļi, turklāt auto rezerves daļu tirgotājam pastāv iespēja piegādāt nepieciešamās auto detaļas, Konkurences padome uzskata, ka detalizētāk tirgu izdalīt nav nepieciešams un apvienošanās rezultātā par ietekmēto uzskata automobiļu rezerves daļu un piederumu mazumtirdzniecības tirgu.

6.2.2. Autoservisa pakalpojumu sniegšanas tirgus.

Ziņojumā norādīts, ka SIA “Reāls Group” autoservisā tiek remontēti visa veida automobiļi, izņemot autobusus un vilcējus, kas ir lielgabarīta automobiļi. Konkurences padome uzskata, ka gan no piedāvājuma, gan pieprasījuma puses autoservisa pakalpojumi mazgabarīta un lielgabarīta automašīnām ir nošķirami un savstarpēji nav aizvietojami. Pirmkārt, autoservisa pakalpojumu sniegšanai lielgabarīta un mazgabarīta automobiļiem ir atšķirīgas remonta iekārtas un ierīces, turklāt nepieciešamas plašākas autoservisa telpas, kas komercsabiedrībai prasa ieguldīt papildu līdzekļus. Otrkārt, patērētājam, pērkot autoservisa pakalpojumus, ir svarīgas remonta iespējas konkrētajam automobilim. Gan mazgabarīta, gan lielgabarīta automobiļu remonta pakalpojumu sniedzēji pamatā pakalpojumus sniedz dažādu modeļu automobiļiem. Tādējādi Konkurences padome secina, ka SIA “Domenikss” un SIA “Reāls Group” apvienošanās rezultātā tiks ietekmēts dažādu automobiļu (izņemot autobusus un vilcējus) remonta un tehniskās apkopes tirgus.

6.2.3. Konkrētais ģeogrāfiskais tirgus.

Konkurences likuma 1.panta 3.punktā noteikts, ka konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiskā teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām.

SIA “Domenikss” Ziņojumā norāda, ka tā klienti 86% atrodas Rīgā un tās rajonā un 14% citos Latvijas rajonos un ārvalstīs. Tādējādi Konkurences padome secina, ka pamatā automobiļu rezerves daļu un piederumu iegādi, kā arī remonta pakalpojumu pirkšanu patērētājs izvēlas savā dzīvesvietā, kas parasti ir konkrētā pilsēta, vai vietā, kur tas strādā vai veic saimniecisko darbību.

Ņemot vērā to, ka liela daļa Rīgas rajona iedzīvotāju darba vai saimnieciskās darbības veikšanas vieta ir Rīgas pilsēta, ka ietekmētie konkrētās preces un pakalpojuma tirgi ir automobiļu rezerves daļu un piederumu mazumtirdzniecības un dažādu automobiļu (izņemot autobusus un vilcējus) remonta un tehniskās apkopes tirgi, Konkurences padome secina, ka konkrētais ģeogrāfiskais tirgus nosakāms kā Rīgas pilsētas un Rīgas rajona administratīvā teritorija. Citās izpētes lietās, atkarībā no konkrētās preces tirgus, konkrētais ģeogrāfiskais tirgus var tikt noteikts atšķirīgs.

6.2.4. Konkrētie ietekmētie tirgi.

Pamatojoties uz iepriekšminēto, Konkurences padome kā konkrētos tirgus nosaka:

1. Automobiļu rezerves daļu un piederumu mazumtirdzniecības tirgus Rīgas pilsētas un Rīgas rajona administratīvajā teritorijā;

2. Dažādu automobiļu (izņemot autobusus un vilcējus) remonta un tehniskās apkopes tirgus Rīgas pilsētas un Rīgas rajona administratīvajā teritorijā.

7. Saskaņā ar LR Centrālās statistikas pārvaldes sniegto informāciju (vēstule Nr.71-12-454 (30.08.2006.)) Rīgas pilsētā un Rīgas rajona administratīvajā teritorijā automobiļu rezerves daļu mazumtirdzniecības tirgū 2005.gadā darbojās 538 tirgus dalībnieki. Automobiļu remonta un tehniskās apkopes tirgū Rīgas pilsētā un Rīgas rajonā 2005.gadā darbojās 859 komercsabiedrības. Konkurences padomei nav pamata uzskatīt, ka tirgus dalībnieku skaits 2006.gadā ir būtiski mainījies.

Lai papildus noskaidrotu SIA “Domenikss” un SIA “Reāls Group” apvienošanās ietekmi konkrētajos tirgos un tirgus dalībnieku skaitu, Konkurences padome lūdza izteikt viedokli LARDIA un LPAA. LARDIA norāda, ka Rīgas pilsētā un Rīgas rajonā automobiļu tehniskās apkopes un remonta pakalpojumus sniedz ne mazāk kā 500 komercsabiedrības (ne mazāk kā 850 — visā Latvijas Republikas teritorijā), bet rezerves daļu mazumtirdzniecības tirgū darbojas ne mazāk kā 250 komercsabiedrības (ne mazāk kā 500 — visā Latvijas Republikas teritorijā). Gan LARDIA, gan LPAA uzskata, ka SIA “Domenikss” un SIA “Reāls Group” apvienošanās konkurences situāciju konkrētajos tirgos neietekmēs.

Konkrētajos tirgos darbojas liels skaits tirgus dalībnieku, tādējādi tie uzskatāmi par tirgiem, kuros pastāv pilnīga konkurence. Konkurences padome uzskata, ka apvienošanās rezultātā koncentrācijas izmaiņas būs nenozīmīgas, kā arī neveidosies SIA “Domenikss” dominējošais stāvoklis konkrētajos tirgos. Konkurences padome uzskata, ka papildus tirgus izpēti lietā veikt nav nepieciešams.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 2.pantu, 6.panta pirmās daļas 4.punktu, 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu un Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumiem Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos”, Konkurences padome

nolēma:

atļaut apvienošanos, kas paredzēta SIA “Domenikss”, iegādājoties SIA “Reāls Group” 100% kapitāla daļu.

Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu viena mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas.


 

1 Eiropas Komisijas Oficiālais vēstnesis L 203, 01.08.2002., 0030 – 0041.lpp.

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!