• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par prasībām asociācijas nolīguma slēgšanai ar Sīriju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.10.2006., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146779

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valdību vadītāju sanāksmes rezultātiem

Vēl šajā numurā

31.10.2006., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par prasībām asociācijas nolīguma slēgšanai ar Sīriju

 

Eiropas un Vidusjūras asociācijas nolīgums ar Sīriju ir parafēts 2004.gada oktobrī, bet nav parakstīts. Parlaments 26.oktobrī pieņemtajā nenormatīvajā ziņojumā norāda, ka cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana ir obligātie priekšnoteikumi nolīguma parakstīšanai un cilvēktiesību klauzulā jāiekļauj efektīvs kontroles mehānisms. ES Padomei no Sīrijas jāprasa sadarbība Tuvo Austrumu miera procesā.

Parlaments uzskata, ka Eiropas un Vidusjūras asociācijas nolīgums ar Sīriju sniegtu izšķirošu impulsu reformām, tomēr Padomei jāizvirza pret Sīriju stingras prasības.

Parlaments uzsver Sīrijas stratēģisko lomu Tuvo un Vidējo Austrumu reģionā un atkārtoti apstiprina, ka “demokrātisko vērtību, cilvēktiesību un pilsonisko brīvību ievērošana ir nepieciešamie priekšnoteikumi nolīguma parakstīšanai”.

Deputāti aicina Padomi veikt papildu darbības, lai 2004.gada 19.oktobrī parafēto nolīgumu beidzot parakstītu, ievērojot šādus ieteikumus:

– pieprasīt Sīrijai ievērot Libānas suverenitāti un atturēties no iejaukšanās tās iekšējās lietās, jo īpaši attiecībā uz ieroču piegādes pārtraukšanu; prasīt Sīrijai pielikt visas pūles, lai reģionā atsāktu ticamu miera procesu;

– pieprasīt Sīrijas valdībai ieviest pasākumus demokrātijas un cilvēktiesību jomā, lai ievērotu starptautiskās tiesības attiecībā uz vārda brīvības ievērošanu, cilvēktiesību aizstāvju aizsardzību, spīdzināšanas novēršanu un nāves soda atcelšanu. Parlaments aicina Padomi uzdot Sīrijai jautājumus par reliģisko un citu minoritāšu tiesību ievērošanu un izaugsmes trūkumu tādās jomās kā daudzpartiju sistēmas atzīšana;

– uzstāt, lai Sīrija pilnībā ievērotu ANO Drošības padomes rezolūcijas un Eiropas Padomes šā gada jūnija deklarāciju par Libānu, kas aicina Sīriju un Libānu vienoties par kopīgām robežām; stingri pieprasīt Sīrijas valdībai nodibināt oficiālas diplomātiskas attiecības ar Libānu un pārstāt sniegt atbalstu “Hezbollah”.

Parlaments lūdz Padomi apsvērt arī papildu motivācijas, kas mudinātu Sīriju pārskatīt tās pašreizējo ārpolitiku, tādējādi palīdzot sekmēt reģionālo mieru, stabilitāti un labklājību un jo īpaši Izraēlas valsts atzīšanu un atbalstu Tuvo Austrumu miera procesam.

Eiropas un Vidusjūras asociācijas nolīgumi, kas jau noslēgti ar vairākām reģiona valstīm, kalpo par pamatu pušu politiskajam dialogam, tirdzniecības liberalizācijai un sadarbībai ekonomikā un kultūrā. Sarunas par nolīgumu ar Sīriju ir pabeigtas, bet priekšnoteikumi, lai asociācijas nolīgumu slēgtu, vēl nav izpildīti.

Šodien pieņemtais Parlamenta ziņojums ir nenormatīvs, bet, slēdzot asociācijas nolīgumus, Parlaments balso, nolīguma tekstus pilnībā apstiprinot vai noraidot.

Eiropas un Vidusjūras asociācijas nolīgumi ir noslēgti ar Alžīriju (ratifikācijas procesā), Ēģipti, Izraēlu, Jordāniju, Libānu (ratifikācijas procesā), Maroku, Tunisiju; ar Palestīnas pašpārvaldi noslēgts pagaidu asociācijas nolīgums.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!