• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Lisabonas programmu un dalībvalstu progresa ziņojumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.10.2006., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146782

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Romas Līgumu 50.gadadienas svinībām+

Vēl šajā numurā

31.10.2006., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Lisabonas programmu un dalībvalstu progresa ziņojumiem

 

Pirmais rīcības novērtējums Eiropas līmenī saistībā ar partnerību izaugsmei un nodarbinātībai liecina, ka atjaunotā stratēģija sāk dot rezultātus. Pirmais progresa ziņojums par Kopienas Lisabonas programmas īstenošanu liecina, ka līdz 2006.gada 31.jūlijam Eiropas Komisija ir pieņēmusi 75 no 102 politikas rīcības plāniem, uz kuriem attiecas Kopienas Lisabonas programma līdz 2007.gadam. Tagad par šo priekšlikumu iespējami drīzu pieņemšanu atbildīgs ir Eiropas Parlaments un Padome. Šo impulsu pastiprinās arī tas, ka līdz gada beigām plānots pieņemt pakalpojumu direktīvu, 7.pētniecības pamatprogrammu un SESAR (Eiropas gaisa satiksmes kontroles infrastruktūras modernizācijas programma). Lai gūtu panākumus tādos jautājumos kā patentu politika un Maksājumu pakalpojumu direktīva, būs vajadzīga politiska vadība. Šis ziņojums ir iesniegts vienlaikus ar dalībvalstu progresa ziņojumiem par savas kompetences jomām saskaņā ar Partnerību izaugsmei un nodarbinātībai. Kad Komisija būs novērtējusi dalībvalstu progresa ziņojumus, tā 2006.gada 12.decembrī iepazīstinās ar savu gada progresa ziņojumu.

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens, kas atbild par uzņēmējdarbības un rūpniecības politiku, teica: “Šis progresa ziņojums par Kopienas Lisabonas programmu un dalībvalstu iesniegtie progresa ziņojumi liecina, ka Barrozu vadītā Komisija ir veikusi nozīmīgus pasākumus, lai veicinātu ES ekonomisko un sociālo darbību. Eiropā ir uzlabojusies uzņēmējdarbības vide. Tas savukārt ir izraisījis straujāku ekonomisko izaugsmi un radījis vairāk darba vietu. Mums būtu jāgūst labums no šīs labvēlīgās situācijas un enerģiski jāpilda reformu programma. Tagad likumdevējiem iespējami drīz jāpieņem Komisijas priekšlikumi.”

Pirmais Kopienas Lisabonas programmas novērtējums liecina par sasniegumiem šādās jomās.

1) Zināšanas un jauninājumi – stabilas izaugsmes dzinēji

Ir gūti labi panākumi, ES līmenī izveidojot vadības struktūru, lai izpildītu prasību par 3% no IKP ieguldījumiem pētniecībā. Nesen pieņemtā plaša mēroga jauninājumu stratēģija paredz ES rīcību ES jauninājumu sistēmas uzlabošanā, lai Eiropa patiešām kļūtu par zināšanu sabiedrību un jauninājumiem atvērtu sabiedrību. Šo pieeju atbalstīja Eiropas valstu vadītāji neformālajā augstākā līmeņa sanāksmē Lahti 2006.gada 20.oktobrī.

2) Darīsim Eiropu pievilcīgāku ieguldījumiem un darbam

Ir apstiprināts ievērojams skaits politisku pasākumu, kas paredzēti valsts atbalsta rīcības plānā. Iekšējā tirgus pārskatīšana ir būtisks elements, lai uzlabotu vispārējo Eiropas uzņēmējdarbības vidi. Lai gan pastāv plaša juridiskā sistēma, iespējamie labumi no kopējā tirgus joprojām nav iegūti. Īpaša uzmanība būtu jāvelta mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, jo tie ir lielākais izaugsmes un jaunu darba vietu avots.

Komisijai jāturpina aktīvi īstenot labāka regulējuma iniciatīva. Pēdējos 18 mēnešos ir gūti ievērojami panākumi. Labāka regulējuma stratēģiskajā pārskatā, kas Komisijai jāpieņem 2006.gada 14.novembrī, novērtēs līdzšinējos sasniegumus un iepazīstinās ar vairākām jaunām iniciatīvām.

Lai nodrošinātu konkurētspējīgu tirgu ne tikai Eiropā, bet arī ārpus tās, Komisija nesen izvirzīja savu ārējās konkurētspējas programmu. Šajā programmā iekļautas iniciatīvas par pieeju tirgum, ES politiku attiecībā uz Ķīnu, publisko iepirkumu, tirdzniecības aizsardzības instrumenti, pasākumi turpmākai intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzībai un jaunas paaudzes divpusējie tirdzniecības nolīgumi, apliecinot ES spēcīgo apņemšanos attiecībā uz PTO.

Notiek vienotas konsolidētas uzņēmumu peļņas nodokļu bāzes sagatavošanas darbs, un Komisijas priekšlikuma pieņemšana ir paredzēta līdz 2008. gada beigām.

3) Vairāk un labākas darba vietas

Gan Eiropas kvalifikācijas sistēma, gan Eiropas Tehnoloģiju institūts ir Kopienas iniciatīvas, ko sekmīgi izvirzījusi Komisija. Neformālā augstākā līmeņa sanāksmē Lahti 2006.gada 20.oktobrī atbalstīja priekšlikumu par ETI, ko pieņēma 2006.gada 18.oktobrī.

Perspektīvas

Šis īstenošanas ziņojums ir pirmais divos stratēģijas posmos. Tas ir uz faktiem pamatots dokuments par stāvokli Kopienas Lisabonas programmas īstenošanā un pamats otrajam posmam, kurš sāksies šā gada beigās un kurā būs sīkāks novērtējums par ieguldījumiem Lisabonas mērķu sasniegšanā, kā arī tiks noteikta iespējamā jaunā rīcība galvenajās jomās. Gada progresa ziņojumā, kas jāpieņem 2006.gada 12.decembrī, var tikt paredzēti atsevišķi pielāgojumi, taču pamatīgāks pārskats tiks sniegts 2008.gada stratēģijas pārskatā pirmā trīs gadu cikla nobeigumā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!