• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Romas Līgumu 50.gadadienas svinībām+. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.10.2006., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146787

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par darba ņēmēju norīkošanu darbā

Vēl šajā numurā

31.10.2006., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Romas Līgumu 50.gadadienas svinībām

 

A16.JPG (6405 bytes)

 

24.oktobrī Eiropas iestādes izteica galīgo atbalstu vairākiem projektiem un pasākumiem, kas Eiropas Savienībā notiks 2007.gadā, atzīmējot Romas Līgumu parakstīšanas 50.gadadienu. Minētajiem pasākumiem ir divi mērķi: sumināt līdz šim Eiropas Savienībā panākto brīvību, mieru un labklājību un, pievēršoties nākotnei, noteikt, kādu Eiropu vēlas redzēt tās pilsoņi, jo īpaši – jaunatne.

Starp jaunatnei paredzētajiem projektiem vislielāko labvēlību guva “United Schools of Europe” (Eiropas savienotās skolas), “Spring Day in Europe” (Pavasara diena Eiropā) un Jaunatnes samits Romā.

Komentējot pieņemto lēmumu, Komisijas priekšsēdētāja vietniece Margota Valstrēma teica: “Ceru, ka šie pasākumi cilvēkiem liks aizdomāties par to,kādu Eiropu viņi vēlas redzēt nākotnē. Eiropa ir kas vairāk nekā tikai tirgus vien. Tieši tāpēc jāizmanto Romas Līgumu parakstīšanas gadadiena, lai ilustrētu, ka Savienība cilvēkiem nozīmē arī pastāvīgumu, pilsonību, dzimumu līdztiesību, patērētāju tiesības, drošību un iespējas. Laikā, kad Robērs Šūmans runāja par “radošo samierināšanu”, Eiropu visur uzskatīja par “labu projektu”. Šodien mums šāda atzinība ir jānopelna – jāspēj darīt vēl vairāk, jo īpaši runājot par pārredzamību, demokrātiju un dialogu.”

Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja vietnieks Aleho Vidals-Kvadrass, kas atbild par informāciju un komunikācijas politiku, teica:

Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja vietnieks Aleho Vidals-Kvadrass, kas atbild par informāciju un komunikācijas politiku, teica: “ES institūcijām un dalībvalstīm ir svarīgi izmantot iespēju, ko sniedz Romas Līgumu parakstīšanas 50. gadadiena, lai aktivizētu diskusijas par Eiropas nākotni. Runa nav par “svinēšanu svinēšanas pēc”. Ir jāizmanto iespēja, ko dod šī visnotaļ simboliskā gadadiena, un jāizdara secinājumi, ko esam sasnieguši līdz šim, kā arī jādod jauns spars Eiropas projektam, lai tas atbilstu nākamo paaudžu vajadzībām un vēlmēm un lai šīs paaudzes to varētu turpināt. Eiropas Parlaments šajā darbā sniegs savu artavu – gan Briselē, gan Strasbūrā, gan ikvienā dalībvalstī.”

Par projektiem lēmumu pieņēma tā dēvētā iestāžu grupa par informāciju (IGI), kurā darbojas visu Eiropas iestāžu pārstāvji.

Sanāksmi vadīja Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja vietnieks Aleho Vidals-Kvadrass un Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Margota Valstrēma.

IGIgalīgā izvēle pamatojās uz iepriekš atlasītiem projektiem, kurus izvēlējās darba grupa, kur piedalījās pārstāvji no pašreizējām dalībvalstīm, Bulgārijas, Rumānijas, Eiropas Parlamenta, Eiropas Komisijas, Padomes sekretariāta, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejas un Reģionu komitejas.

Tika atlasīti šādi projekti.

“United Schools of Europe”

(Eiropas savienotās skolas) projekts, kas sasaistīs skolas no visām Eiropas Savienības malām. Skolēniem būs iespēja sarunāties, piedalīties viedokļu un pieredzes apmaiņā, izmantojot reālā laikā funkcionējošus saziņas instrumentus, kas pieejami internetā. Ar šo projektu tiks veicināta apmaiņas, partnerības un apmeklējumu sistēma ilgtermiņā.

“Spring Day in Europe”

(Pavasara diena Eiropā) projekts, kas sevi veiksmīgi apliecinājis pēdējos četros gados, 2007.gadā galveno uzmanību pievērsīs Līgumu parakstīšanas 50.gadadienai, to svinēs laikposmā no marta beigām līdz maijam, un ar Pavasara dienas pasākumiem tiks pievērsta uzmanība Eiropas sasniegumiem, tādējādi stimulējot diskusiju par Eiropas nākotni 7–17 gadu vecu skolēnu grupā.

Jaunatnes samits Romā

tiks rīkots līdztekus valstu un valdību pārstāvju sanāksmei, kas 25.martā notiks Berlīnē. Jaunatnes pārstāvji no visas Eiropas apspriedīs savu nākotni – iesākumā savā lokā, pēc tam – ar Eiropadomes pārstāvjiem Berlīnē, izmantojot saziņas iespējas tiešraidē. Tāpat notiks arī sanāksmes dalībnieku “tikšanās tiešraidē” ar Beļģijas varas iestāžu rīkoto svinību dalībniekiem Briselē 24. un 25.martā. Gatavošanās jaunatnes samitam gada sākumā notiks vietēja mēroga pasākumos, un šādi pasākumi būs lieliska iespēja jauniešu vidū izvērst diskusiju par Eiropu un tās nākotni.

Tāpat tas radīs iespēju pārdomām par jauniešu līdzdalību Savienības demokrātiskajā dzīvē.

Projektā “50 Eiropas sejas”

piedalīsies 50 Eiropas pilsoņi, kas dzimuši kādā no Līgumu pastāvēšanas gadiem; šie cilvēki runās, kā Eiropas Savienība ir ietekmējusi viņu dzīvi, un viņu pieredze simbolizēs Eiropas izveides projekta attīstības punktus. Viņi sniegs intervijas presei, piedalīsies valstu konferencēs ar nozīmīgākajiem politikas darbiniekiem, lasīs lekcijas un apmeklēs skolas. Viņi tiks lūgti piedalīties arī citos ar gadadienu saistītos pasākumos.

Vēl vairāki citi interesanti projekti tiks apstiprināti pēc 2007.gada budžeta projekta pirmā lasījuma Eiropas Parlamentā, kas notiek 25.oktobrī.

Vasaras mēnešos Eiropas galvaspilsētās un citās lielās pilsētās būs brīvdabas mini filmu festivāls, kurā tiks izrādītas MEDIA finansētas filmas. MEDIA programmas mērķis ir saglabāt un veicināt Eiropas kultūras daudzveidību un tās kinematogrāfisko un audiovizuālo mantojumu.

Dalībvalstu pārstāvji organizēs koncertus Eiropai Eiropas dienā – slavenās 1950.gada Šūmana deklarācijas dienā – 9.maijā, ar kuru savulaik sākās tā dēvētais Eiropas projekts. Eiropas līderi 1985.gadā pieņēma lēmumu pasludināt 9.maiju par Eiropas dienu.

Europalia

ir mākslas festivāls, un plānots, ka tas notiks laikposmā no 2007.gada oktobra līdz 2008.gada februārim; ar to izcels kopīgos kultūras aspektus, kā arī Savienības 27 valstu daudzveidīgumu. Festivāla ietvaros organizētie tēlotājas mākslas, teātra un deju pasākumi 2005.gadā piesaistīja vairāk nekā miljonu skatītāju. EP budžeta komiteja Europaliaierosinājusi piešķirt 1,5 miljonus eiro.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!