• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par VID programmu elektroniskās deklarēšanas sistēmas popularizēšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2006., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/147014

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nosūtot atkārtotai caurlūkošanai likumu par bijušās VDK dokumentiem

Vēl šajā numurā

02.11.2006., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par VID programmu elektroniskās deklarēšanas sistēmas popularizēšanai

 

Trešdien, 1.novembrī, Valsts ieņēmumu dienestā (VID) tika rīkota preses konference par VID izstrādāto programmu elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) popularizēšanai. Preses konferencē piedalījās VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns, VID Galvenās nodokļu pārvaldes direktora vietnieks Jānis Nesaule, VID Informātikas pārvaldes direktore Iveta Bērtulsone, VID Komunikācijas daļas priekšniece Agnese Grīnberga un EDS lietotāji, privātā sektora uzņēmumu pārstāvji.

“Mēs prezentējam programmu, ar kuru vēlamies panākt, lai nodokļu maksātāji sāktu iesniegt deklarācijas, atskaites un pārskatus elektroniski, izmantojot modernāko un progresīvāko nodokļu deklarēšanas instrumentu – EDS. Šobrīd daudzi eksperti, meklējot darbaspēka problēmas risinājumus, norāda, ka visefektīvākie rezultāti būtu panākami, optimizējot resursus un izmantojot jaunās tehnoloģijas. EDS ieviešana plašā lietošanā ir risinājums, kas ietaupītu darbaspēku ikvienam nodokļu maksātājam, savukārt Valsts ieņēmumu dienestam ļautu atbrīvot cilvēkresursus no tehniskas datu ievadīšanas un ļautu tuvoties galvenajam VID mērķim – kļūt par servisa iestādi, darbaspēka resursus vairāk novirzot nodokļu maksātāju konsultēšanai,” skaidroja VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns. “Kopējās izmaksas, kas saistītas ar EDS izstrādi un programmas īstenošanu, ir 550 000 latu. Esam aprēķinājuši, ka tās pilnībā atmaksājas jau nepilna gada laikā, ja EDS sāk lietot vismaz 8000 nodokļu maksātāju, bet katrs nākamais EDS lietotājs jau ietaupa ne tikai savus resursus, bet arī valsts naudu.”

“Izstrādātā programma ilgs divus mēnešus. Tās mērķis ir uzrunāt gan uzņēmumu vadītājus, gan arī grāmatvežus, lai skaidrotu EDS būtību, kā arī mudināt visus nodokļu maksātājus sākt dokumentu iesniegšanu elektroniski, izmantojot EDS. Programmai ir divas plašas daļas: informatīvā un konsultatīvā. Informatīvās daļas aktivitātes aptver informatīvos materiālus reģionālajos un centrālajos medijos, internetā un drukas materiālos. Tomēr VID liek lielu uzsvaru tieši uz konsultatīvo jeb apmācības sadaļu. Mūsu mērķis ir ne tikai popularizēt EDS priekšrocības, bet arī palīdzēt grāmatvežiem uzsākt EDS lietošanu, lai drīzumā EDS izmantotu jau 40 līdz 60 tūkstoši nodokļu maksātāju. Tādēļ programmas laikā darbosies īpaši “interneta kioski” visās VID teritoriālās iestādes nodaļās un profesionāli VID darbinieki sniegs izsmeļošas konsultācijas un apmācīs EDS lietošanā,” skaidroja Agnese Grīnberga, VID Komunikācijas daļas priekšniece.

EDS priekšrocības un būtisku resursu ietaupījumu atzīmēja arī uzņēmumi, kas jau lieto EDS. A/s “Balta” finanšu direktors Uldis Dzintars norādīja, ka uzņēmums ietaupa ne tikai cilvēkresursus, bet arī samazinās administratīvās izmaksas. Piemēram, izmantojot EDS, netiek pieļautas aprēķina kļūdas deklarācijās, kas savukārt mēdz būt viens no iemesliem soda naudām. A/s “Hansabanka” Produktu attīstības un IT pārvaldes vadītājs Ģirts Bērziņš papildināja, ka elektroniskās deklarēšanas papildu labums ir arī datu konfidencialitāte: “EDS patiešām ir ļoti noderīgs uzņēmumam, un tagad VID vien jāprot “pārdot” izstrādāto sistēmu visiem nodokļu maksātājiem gan privātajā, gan valsts sektorā. Piemēram, “Hansabankā” šobrīd tikai 7% no visas maksājumu uzdevumu aprites notiek papīra veidā, pārējais tiek apstrādāts elektroniski. Jāatzīst, ka līdz šāda augsta rezultāta sasniegšanai mums bija vajadzīgi 10 gadi.”

EDS ir piemērots ne tikai lielajiem nodokļu maksātājiem, bet arī vidēji lieliem un maziem uzņēmumiem. “Elektroniski iesniegtas nodokļu deklarācijas nozīmē arī laika ietaupījumu. Mūsu uzņēmums atrodas Rīgas rajona Jaunmārupē, savukārt VID Rīgas rajona reģionālā iestāde – pašā Rīgas centrā, līdz ar to agrāk nācās rēķināties ar pietiekami ilgu laiku, lai atskaites papīra formā nogādātu VID iestādē. Esam viens no uzņēmumiem, kas sākām lietot EDS šā gada pavasarī, kad tika pieņemtas izmaiņas normatīvajos aktos, ļaujot iesniegt deklarācijas tikai elektroniskajā formātā, nedublējot tās ar iesniegšanu arī papīra formātā,” norādīja SIA “CB Trans” finanšu direktore Solvita Freimane.

EDS ir drošs un ātrs veids, kā ar interneta palīdzību VID iesniegt deklarācijas, pārskatus un nodokļu aprēķinus, neizejot no sava darba kabineta.

Pirmā EDS versija izstrādāta 2001.gadā, bet līdz ar nozīmīgām izmaiņām normatīvajos aktos kopš 2006.gada marta elektroniski iesniegtajiem dokumentiem vairs nav jāiesniedz dokumenti arī papīra veidā. Lai popularizētu EDS lietošanu, VID uzsācis programmu EDS popularizēšanai.

Šobrīd EDS lieto vairāk nekā 9000 jeb aptuveni 15% no visiem nodokļu maksātājiem. Salīdzinājumam: Lietuvā EDS lieto 28% no visām juridiskām personām, 56% no visiem PVN maksātājiem un 84% no visām valsts institūcijām.

Valsts ieņēmumu dienesta Komunikācijas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!