• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.11.2006., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/147298

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkumā

Vēl šajā numurā

07.11.2006., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2006.gada 2. novembra sēdes
Latvijas radio tiešajā raidījumā

A.Brigmanis
(Zaļo un Zemnieku savienības frakcija):

Šodien bija 8.Saeimas sasaukuma pēdējā sēde, bet jau nākamnedēļ uz pirmo sēdi sanāks 9.Saeima.

Zaļo un Zemnieku savienība 9.Saeimā būs pārstāvēta kuplākā lokā – 12 deputātu vietā būs 18, tāpēc mēs vēlreiz pateicamies gan mūsu vēlētājiem, gan arī atbalstītājiem par izrādīto uzticību. Tas ir apliecinājums arī tam, ka mūsu apvienība šajā aizejošajā 8.Saeimā nav strādājusi slikti. Mēs pateicamies tiem cilvēkiem, kuri nāca pie mums ar saviem ierosinājumiem un kritiku, sūtīja vēstules un zvanīja, jo tas viss kopumā stimulēja un rosināja mūsu apvienību turpmākajam darbam. Mūsu apvienības primārais uzstādījums un jautājumu formulējums bija pragmatisks un stabils politisks spēks. Apliecinājums tam bija mūsu pārstāvniecība visu iepriekšējo valdību sastāvā jau 8.Saeimā. Runājot par padarīto, jāatzīmē paveiktais sagatavošanās procesā Latvijas iestājai Eiropas Savienībā un NATO likumdošanas sakārtošanā atbilstoši mūsu Rietumu pasaules izpratnei.

Vēl es gribu pateikt lielu paldies mūsu kolēģiem gan no Saeimas pozīcijas, gan opozīcijas frakcijām, jo tikai kopīgā darbā mēs varam atrast pareizo risinājumu mūsu valsts tālākajai attīstībai. Paldies mums visiem par šo kopīgo sadarbību! Strādāsim tālāk jau 9.Saeimā!

 

K.Šadurskis
(frakcija “Jaunais laiks”):

Šodien bija 8.Saeimas pēdējā plenārsēde, bet jau pēc piecām dienām uz pirmo darba cēlienu pulcēsies nu jau 9.Saeimas deputāti.

Šis ir laiks, lai atskatītos uz paveikto un tām iecerēm, ko izdevās un ko neizdevās izpildīt, uz veiksmēm un arī neveiksmēm. Savu vērtējumu mūsu darbam dos gan politikas speciālisti, gan žurnālisti, gan arī visa sabiedrība.

Es gribu pateikties mūsu uzticamajiem radioklausītājiem par līdzjušanu četru gadu garumā, par atbalstu, par sirsnīgajām vēstulēm, ko esam saņēmuši; arī par kritiku, kas deputātu darbā ir ļoti būtiska, jo bieži vien daudz kas no malas ir skaidrāk redzams un saskatāms.

Paldies par atbalstu “Jaunajam laikam” vēlēšanās! Mēs to vērtējam ļoti augstu, tāpēc apņemamies arī turpmāk strādāt pēc labākās apziņas, liekot lietā pieredzi, ko esam guvuši šajos četros gados. Jaunā laika mērķis ir strādāt valdībā. Tas nekas, ja sākumā kāds laiks būs jāpavada opozīcijā. Mēs nebūsim ne bezmērķīgi kašķīga, ne arī paklausīgi ērta opozīcija. Mēs strādāsim pie savām politiskajām prioritātēm – tautas labklājības, tiesiskuma un izglītotas sabiedrības nostiprināšanas.

Priekšvēlēšanu laikā partijas solīja bezgala daudz, bet mēs rūpīgi raudzīsimies, lai valdība strādātu šo solījumu izpildei. Mēs, pat ja būsim opozīcijas partija, strādāsim pie savām likumdošanas iniciatīvām. Politikas realizācijas instruments ir valsts budžets. Nesen, pieņemot šī gada valsts budžeta grozījumus, valdība neatrada naudu nedz dzīvokļu problēmas risināšanai, nedz bērnudārzu audzinātāju algu paaugstināšanai. To solīja nākamā gada budžetā. Mēs to atcerēsimies. Mēs turpināsim konsekventi strādāt, lai tiktu paaugstinātas algas pedagogiem, ārstiem, policistiem un arī citiem. Ir jāpalielina pensijas, jānotur cilvēki Latvijā, jādrošina lata stabilitāte, mums jābūt taisnīgiem un taupīgiem saimniekiem, mums jākļūst par sabiedrību, kas dzīvo saskaņā ar senajiem latviešu tautas tikumiem, kur krietns darba darītājs, nevis veikls pašlabuma meklētājs tiek amatos un godā celts, mums visiem jādzīvo pārticībā.

Paldies cienījamajiem radioklausītājiem par līdzšinējo sadarbību! Ceru uz kopīgu darbu arī turpmāk!

 

V.Buzajevs
(politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija):

Mēs – apvienība “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” – esam gandarīti par šo 8.Saeimas pēdējo sēdi, jo tika akceptēti trīs ļoti svarīgi PCTVL frakcijas priekšlikumi. Tas bija brīnums pēdējā Saeimas sēdē, bet ļoti labi sagatavots brīnums.

Viens no šiem atbalstītajiem priekšlikumiem ir par tiesībām Černobiļas avārijas seku likvidatoriem priekšlaicīgi pieprasīt vecuma pensiju. Un tas notiks tieši 20.gadadienā kopš avārijas Černobiļā.

Otrs atbalstītais priekšlikums skar daudz vairāk cilvēku. Tie ir izskatīšanai komisijās nodotie mūsu sagatavotie grozījumi likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”, kas ir ļoti svarīgi denacionalizēto namu īrniekiem. Jaunā 9.Saeima darbu sāks ar šo priekšlikumu izskatīšanu.

Un trešā labā lieta, kas skars vēl vairāk cilvēku, ir mūsu deputāta Andra Tolmačova galīgajā lasījumā atbalstītais priekšlikums grozījumiem likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Akceptētais priekšlikums paredz būtiski no 25 līdz 15 procentiem samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli pašnodarbinātajām personām. Diemžēl valdošās frakcijas maldina jūs, jo šo nodokli bija paredzēts samazināt visiem. Bet mēs ar savām sešām balsīm to izdarījām. Tāpēc liels paldies visiem, kuri šodien mūs atbalstīja – gan “Jaunā laika” frakcijas deputātiem, gan sociālistiem, gan “Saskaņas Centra” deputātiem. Es ceru, ka mēs arī 9.Saeimā sadarbosimies un nākotnē būs vēl vairāk labu darbu.

 

A.Golubovs
(Latvijas Sociālistiskās partijas frakcija):

Šodien notika pēdējā šīs Saeimas sēde. Nākamnedēļ sanāks jau 9.Saeima. Atskatoties uz šiem četriem gadiem, gribu atzīmēt, ka šī Saeima tā arī neatrada īsto risinājumu denacionalizēto namu īrnieku problēmām, nenodrošināja īstu labklājību visiem Latvijas Republikas iedzīvotājiem un neatrada risinājumus citām problēmām. To visu darīs jau nākamā Saeima. Es ceru, ka ar savu nostāju un viedokli cienījamie radioklausītāji jaunajai Saeimai norādīs virzienus visu mūsu iedzīvotāju problēmu risināšanai. Paldies radioklausītājiem par izvēli, vēlot jauno Saeimu. Mēs ceram, ka strādāsim kopā un atradīsim visus risinājumus.

 

V.Agešins
(politisko organizāciju (partiju) apvienības “Saskaņas Centrs” frakcija):

Runājot par “Saskaņas Centra” panākumiem 8.Saeimas laikā, īpaši vēlos atzīmēt to, ka tagad maznodrošinātie iedzīvotāji var saņemt bezmaksas valsts juridisko palīdzību un ka demisionējušajiem ministriem vairs neizmaksās nesamērīgas kompensācijas. Vēlos atzīmēt arī to, ka, pateicoties “Saskaņas Centra” centieniem, tūkstošiem Liepājas un Ventspils iedzīvotāju ir ieguvuši tiesības privatizēt savus dzīvokļus; ar nodokļiem neapliekamais pensijas apmērs paaugstināts līdz 165 latiem; trīskāršots sociālās programmas budžets, no kura maznodrošinātie iedzīvotāji saņem kompensācijas medikamentiem; no 9 līdz 5 procentiem samazināts nodoklis medikamentiem, tādējādi novēršot strauju cenu kāpumu zālēm. Latvijas iedzīvotāji tagad varēs izmantot iespēju priekšlaicīgi aiziet pensijā. Savukārt jauniem vecākiem, kuri audzina bērnu līdz gada vecumam, ir tiesības vienlaikus saņemt bērna kopšanas pabalstu un strādāt. Policistiem, ugunsdzēsējiem un robežsargiem tagad ir tādas pašas sociālās garantijas kā ierēdņiem; viņiem ir tiesības saņemt atvaļinājuma naudu un arī paaugstinātu bērna kopšanas pabalstu. Prieks arī par to, ka tika atbalstīta “Saskaņas Centra” ideja par četrkārt paaugstinātiem pabalstiem Černobiļas AES seku likvidatoriem.

9.Saeimā “Saskaņas Centrs” vēlas nodrošināt vēlētājiem tiesības atsaukt tos deputātus, kuri strādā slikti vai rīkojas negodīgi. Mēs panāksim arī pensiju, pabalstu un minimālās algas paaugstināšanu līdz reālajam iztikas minimumam; ekonomējot valsts budžeta līdzekļus, iegūto naudu novirzīsim jaunu pašvaldības dzīvokļu celtniecībai un panāksim dzīvokļu cenu samazināšanos. Mēs pazemināsim pacienta iemaksas un palielināsim subsīdijas medikamentiem; palielināsim bezmaksas vietu skaitu valsts augstskolās, bet privātajām augstskolām nodrošināsim valsts atbalstu. Mēs atsauksim Latvijas karavīrus no Irākas.

 

J.Šmits
(Latvijas Pirmās partijas frakcija):

Šodien 8.Saeimas noslēguma sēdē tika izskatīti daudzi svarīgi likumprojekti un jautājumi.

Ar gandarījumu jāatzīst, ka mūsu frakcijas deputātes, Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājas Jevgenijas Stalidzānes lielie centieni beidzot ir vainagojušies panākumiem. Proti, šodien galīgajā lasījumā pieņemti grozījumi likumā “Par valsts pensijām”, labojot arī iepriekšējo Saeimas sasaukumu laikā pieļauto kļūdu. Pensionāriem tiks atgriezta savulaik nelikumīgi ieturētā pensijas daļa. Grozījumi paredz, ka pensijas pārrēķināšanu varēs pieprasīt tie pensionāri, kuri pensionējušies priekšlaicīgi un kuri turpina strādāt un maksāt valstij nodokļus. Noteikts vēl viens minimālās pensijas līmenis strādājošajiem, kuriem darba stāžs ir vairāk par 41 gadu. Koeficients šīm pensijām attiecībā pret valsts sociālo pabalstu būs 1,7. Pārrēķinot pensijas tiem pensionāriem, kuri strādājuši, viņu nopelnītā daļa, maksājot sociālo nodokli, pēc pārrēķina tiks pieskaitīta pie tās pensijas daļas, kas ir paredzēta izmaksai.

Latvijas Pirmā partija atbalstīja arī grozījumus Krimināllikumā, kas paredz kriminālsodus par spirta vai alkoholisko dzērienu tirdzniecību neatļautā vietā.

Pirmajā lasījumā šodien tika akceptēti grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas aizliedz intervēt bērnu un izplatīt presē un citos plašsaziņas līdzekļos informāciju par bērnu, kurš kļuvis par prettiesiskas darbības upuri, liecinieku vai izdarījis likumpārkāpumu, izņemot gadījumus, kad bērns pats izsaka vēlēšanos pārdzīvoto izpaust atklātībai un tam piekrīt viņa vecāki vai citi bērna likumiskie pārstāvji. Ja uzsākts kriminālprocess, nepieciešama arī procesa virzītāja atļauja.

Un noslēgumā vēlos pateikt, ka Latvijas Pirmā partija šo darba cēlienu 8.Saeimā līdzīgi kā pārējie deputāti beidz ar labi padarīta darba gandarījuma izjūtu, jo mēs esam strādājuši jūsu labā. Šis plašais ievēlēto politisko partiju spektrs pārstāvēja katras iedzīvotāju grupas intereses vairāk vai mazāk sekmīgi. Latvijas Pirmajai partijai nav par ko kaunēties. Mēs esam gandarīti par visu iepriekš teikto. Uzsvēršu divas lietas: ģimene kā sabiedrības pamatšūniņa, pateicoties Latvijas Pirmās partijas centieniem, šīs Saeimas laikā ir noteikta par prioritāti un vērtību; gandrīz līdz galam beidzot ir sakārtotas Latvijas valsts un kristīgo konfesiju attiecības, kurās ir lielākā sabiedrības daļa – 90 procenti.

Un es vēlreiz gribu pateikties visiem vēlētājiem, kuri atkal mums dāvāja savu uzticību strādāt jaunajā 9.Saeimā, kas sanāks jau nākamnedēļ, lai turpinātu iesāktos darbus un nākamos četrus gadus strādātu mūsu valsts labā.

Lai visiem svētīga nedēļas nogale! Lai patiešām priecīgs prāts, kad ārā uzsnieg pirmais sniedziņš, kas simboliski apklāj visu zemes netīrību un norāda uz to, ka mums atkal ir iespēja kaut ko iesākt no jauna. Un pats galvenais – iesākt tādā baltumā un tīrībā. Paldies visiem! Dievs, svētī Latviju!

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!