• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas novecošanas problēmas risinājumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.11.2006., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/147348

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par EK ceļu satiksmes drošības konferenci

Vēl šajā numurā

07.11.2006., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas novecošanas problēmas risinājumiem

 

Ļoti drīz pēc paziņojuma par Eiropas demogrāfisko problēmu Eiropas Komisija 30.oktobrī sasauca pirmo ES līmeņa ekspertu forumu, lai dalītos politikas risinājumos saistībā ar Eiropas novecošanas krīzi. “Forums par Eiropas demogrāfisko nākotni” divas dienas (30. un 31.oktobrī) pulcē 400pārstāvjus no dalībvalstīm un ekspertus no visas Eiropas, lai spriestu par darbaspēka samazināšanās un iedzīvotāju novecošanas problēmu konkrētiem risināšanas veidiem.

“Nākotnē mums uz visām politikām būs jāraugās demogrāfiskā skatījumā. Acīmredzamas problēmas būs darba tirgū, veselības aprūpē un pensiju sistēmā, taču demogrāfiskā novecošana būs arī problēma mūsu izglītības sistēmām, mūsu pilsētplānošanai, dzīvokļu celtniecības iespējām vai infrastruktūrai. Šodien sasauktajā konferencē dalībvalstīm un ekspertiem tiek piedāvāta iespēja dalīties paraugpraksē un apspriest konkrētus ilgtermiņa risinājumus,” teica Eiropas nodarbinātības, sociālo lietu un vienlīdzīgu iespēju komisārs Vladimirs Špidla. “Nosakot praktiskus pasākumus, ko dalībvalstis var veikt, tiks radīts pamats rīcībai.”

Sagaidāms, ka tādu eiropiešu īpatsvars, kuri vecāki par 80gadiem, līdz 2050.gadam paaugstināsies gandrīz trīs reizes un ceturtā daļa no ES iedzīvotājiem būs vecumā no 60 līdz 79gadiem. Komisijas paziņojumā par Eiropas demogrāfisko nākotni aplūkoti šīs problēmas risināšanas veidi – labāku apstākļu radīšana demogrāfiskajai atjaunināšanai, lielākam darba vietu skaitam un ilgākam darba mūžam, augstākam ražīgumam, migrējošo darba ņēmēju integrēšanai un ilgtspējīgām valsts finansēm.

Šajā forumā aplūkos paraugprakses piemērus katrā no iepriekšminētajām jomām, piemēram, Vācijas sadarbības tīklu “sudraba ekonomikas” atbalstam saistībā ar precēm, ko lieto veci cilvēki, Itālijas “laika laboratoriju”, lai veicinātu izteiktāku līdzsvaru starp darbu un privāto dzīvi, un Zviedrijas veselīgas novecošanas veicināšanas iniciatīvu. Turklāt eksperti spriedīs par to, kāda var būt reģionu un pašvaldību nozīme demogrāfisko pārmaiņu pārvaldībā.

Forumā atspoguļos arī demogrāfisko pārmaiņu jomā veiktā Eiropas izmēģinājumprojekta rezultātus. Īstenojot Eiropas Parlamenta finansēto pētniecības iniciatīvu, ir veikti pieci plaši pētījumi par demogrāfisko ietekmi uz dažādām jomām, piemēram, gados vecāku nodarbināto darba ražīgumu, profilaktisko veselības un ilgtermiņa aprūpi, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozīmi novecošanas problēmas risināšanā. Turklāt patlaban norisinās pētniecības darbs trīs jomās – par privātu uzkrājumu ietekmi uz novecošanu, par saikni starp ekonomisko izaugsmi un iedzīvotāju skaita pieaugumu un saikni starp migrāciju, atbalstu attīstībai un tirdzniecībai.

Lai turpmākajos desmit gados saglabātu dinamisku rīcību demogrāfisko pārmaiņu jomā, Eiropas Komisija ik pēc diviem gadiem organizēs forumu. Komisija arī vēlas šo forumu izmantot kā katalizatoru, mudinot rīkot līdzīgus pasākumus un debates valsts, reģionālajā un pašvaldības līmenī.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!