• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ANO Attīstības programmas konferenci bijušās Dienvidslāvijas valstu un Albānijas parlamentāriešiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.11.2006., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/147354

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas valstu sadarbību kā paraugu citām NATO valstīm

Vēl šajā numurā

07.11.2006., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ANO Attīstības programmas konferenci bijušās Dienvidslāvijas valstu un Albānijas parlamentāriešiem

 

Trešdien, 1.novembrī, Belgradā notika Apvienoto Nāciju Attīstības Programmas konference bijušās Dienvidslāvijas valstu un Albānijas parlamentāriešiem, kurā Latvijas deputāts Eiropas Parlamentā Ģirts Valdis Kristovskis iepazīstināja ar vieglo un kājnieku ieroču kontroles praksi Eiropas Savienībā. Šāda konference ir unikāla, jo pirmo reizi reģiona parlamentu deputāti ir piekrituši ierasties Belgradā, lai savstarpēji iepazītos un runātu par tādu nozīmīgu bijušās Dienvidslāvijas valstu problēmu kā esošo bruņojuma krājumu samazināšanas un stingras kontroles ieviešanas nepieciešamība ieroču izplatības ierobežošanai.

Latvijas deputāts šajā konferencē runāja ne tikai par Eiropas Savienības (ES) un tās dalībvalstu aktīvo rīcību, veicinot vieglo un kājnieku ieroču kontroles rīcības kodeksa prakses nostiprināšanu pašā Eiropas Savienībā, bet arī iepazīstināja ar Latvijas pieredzi, Latvijas likumdevēja līdzdalību ieroču kontroles sistēmas izveidē Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas deviņdesmito gadu sākumā.

Konference notiek pozitīvā gaisotnē, kuru sekmē fakts, ka pirms dažām dienām ANO atbildīgās komitejas ietvaros 139 valstis nobalsojušas par darba sākšanu pie starptautiskā ieroču tirdzniecības līguma izveides. Tas nozīmē, ka tiks sākts globāls process, kuram būtu jāpanāk ieroču izplatības kontroles starptautisku juridiski saistošu kritēriju izveide, kas nodrošinātu pārskatāmību valstiskām un nevalstiskām organizācijām, sākot ar ieroču ražošanu un beidzot ar izplatīšanu dažādās valstīs. Deputāts ir gandarīts par šo pozitīvo virzību Apvienotajās Nācijās, jo, būdams Starpparlamentārā foruma vieglo un kājnieku ieroču jautājumos biedrs un Eiropas Parlamenta Drošības un aizsardzības apakškomitejas priekšsēdētāja vietnieks, arī viņš pēdējos gados ir aktīvi piedalījies starptautiskā Ieroču tirdzniecības līguma izstrādē.

Ģ.V.Kristovskis šo jautājumu uzskata par īpaši svarīgu, jo vieglo un kājnieku ieroču izmantošanas dēļ pasaulē ik dienu iet bojā vairāk nekā 1000 cilvēku.

Ģirts Valdis Kristovskis ir vairākkārt pārstāvējis Eiropas Parlamentu starptautiskās konferencēs par vieglajiem un kājnieku ieročiem, kā arī pirms gada piedalījies Eiropas Parlamenta Attīstības komitejas atzinuma veidošanā par ES rīcības kodeksu par ieroču eksportu, bet 2006.gada vasarā bija iekļauts Eiropas Savienības delegācijā ANO rīcības programmas nelegālas ieroču izplatības ierobežošanas pārskata konferencē Ņujorkā.

Baiba Sējāne,
EP deputāta Ģ.V.Kristovska palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!