• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mobilo tālruņu viesabonēšanas maksu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.11.2006., Nr. 179 https://www.vestnesis.lv/ta/id/147476

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sastāvs no 2006.gada 7.novembra:

Vēl šajā numurā

08.11.2006., Nr. 179

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mobilo tālruņu viesabonēšanas maksu

 

Maksa par mobilo sakaru viesabonēšanu Eiropā joprojām ir augsta. Par to liecina 7.novembrī “Eirobarometrā” publicētā Eiropas mēroga aptauja un jaunākās tendences mobilo tālruņu starptautiskās viesabonēšanas cenu attīstībā. Vairums ES iedzīvotāju uzskata, ka Eiropas Savienībai jānodrošina, lai izejošie un ienākošie zvani mobilajā tīklā, abonentam ceļojot citās ES valstīs, būtiski neatšķirtos no cenām abonēšanas valstī. Eiropas mobilo tālruņu lietotāji joprojām maksā 4 – 6 eiro par četru minūšu viesabonēšanas zvanu – tā lasāms atjauninātajā Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē. Dažos gadījumos viesabonēšanas cena par tādu zvanu pārsniedz 12 eiro.

“Pārmērīgi augstās cenas ierobežo mobilo tālruņu izmantošanu ārzemēs. Cieš gan patērētāji, gan Eiropas rūpniecība, gan Eiropa kopumā,” skaidro par informācijas sabiedrību un plašsaziņas līdzekļiem atbildīgā Komisijas locekle Vivjēna Redinga. “Viesabonēšanas cenu samazināšana ir ne vien politisks Eiropas Komisijas uzdevums, bet arī interesants uzņēmējdarbības modelis – to apliecina to operatoru pieredze, kuri pēdējos mēnešus sākuši pazemināt cenas, piedāvājot īpašus viesabonēšanas pakalpojumu kompleksus. Es aicinu visus mobilo sakaru operatorus palīdzēt sagraut šo pēdējo traucēkli Eiropas vienotajā tirgū. Nav pieļaujams, ka starptautiskās mobilo sakaru viesabonēšanas izmaksu nasta jāuzņemas parastajiem patērētājiem, kas maksā pēc standarta tarifiem.”

“Eirobarometra” 7.novembra ziņojumā atrodami jaunākie dati par mobilo sakaru starptautiskās viesabonēšanas cenām. Vairums (70%) aptaujas dalībnieku atbalsta ES iesaistīšanos, lai samazinātu viesabonēšanas cenas Eiropas Savienībā. Ieguvēji būs ES iedzīvotāji. 68% respondentu uzskata, ka ES jānosaka arī pasākumi, kas samazinātu SMS viesabonēšanas cenas. Tādu viedokli pauž 78% mobilo tālruņu lietotāju vecumā no 15 līdz 24 gadiem.

Aptauja tika veikta septembrī, pēc vasaras brīvdienām, un tajā piedalījās 24565 respondenti no 25 ES dalībvalstīm. Rezultāti liecina, ka 79% respondentu pieder mobilais tālrunis un 44% no šiem tālruņu īpašniekiem pēdējo 12 mēnešu laikā ir bijuši kādā citā ES valstī personīgās darīšanās. Tātad viedokļi par viesabonēšanas cenām pamatoti ar personīgo pieredzi.

Vairums aptaujāto mobilo tālruņu lietotāju ārzemēs tālruni izmanto ievērojami mazāk. Tas jo īpaši attiecas uz gados jauniem mobilo tālruņu lietotājiem (68% vecuma grupā no 15 līdz 24 gadiem) un studentiem (70%). 81% kā īpaši kavējošu faktoru norāda augstās izmaksas. Tās kā galvenais mobilo tālruņu neizmantošanas iemesls minētas Spānijā (82%), Maltā (85%), Austrijā (87%), Vācijā (87%), Slovākijā (88%), Ungārijā (89%), Lietuvā (89%), Portugālē (90%), Čehijā (90%), Slovēnijā (94%) un Polijā (94%).

15% mobilo tālruņu lietotāju ceļojumā tālruni neņem līdzi vai to pilnīgi izslēdz. 21% ārzemēs izmanto tikai īsziņu (SMS) pakalpojumu. 59% apgalvo, ka tālruni ārzemēs izmantotu biežāk, ja izmaksas nebūtu tik augstas. Šāds viedoklis ir izplatīts, piemēram, Somijā (60%), Francijā (61%), Dānijā (63%), Apvienotajā Karalistē (64%), Beļģijā (66%), Kiprā (67%), Polijā (72%), Latvijā (73%), Grieķijā (74%), Luksemburgā (75%) un Maltā (78%). Apmēram 43% mobilo tālruņu lietotāju neorientējas cenās, kuras tie maksā par ienākošajiem vai izejošajiem zvaniem ārzemēs. Vismazāk par viesabonēšanas cenām zina Spānijas, Kipras, Portugāles un Grieķijas mobilo tālruņu lietotāji.

Komisija arī atjaunināja 2005.gadā atklāto tīmekļa vietni, kur atrodamas viesabonēšanas cenas. Iepriekšējā atjaunināšana notika 2006.gada martā. Tagad tur redzams, ka sakarā ar gaidāmajiem ES noteikumiem daži mobilo sakaru operatori ir sākuši piedāvāt viesabonēšanas pakalpojumu kompleksus atsevišķām patērētāju grupām. Tomēr lielākajai daļai patērētāju, kas maksā pēc standarta tarifiem, viesabonēšana nav kļuvusi lētāka. Viesabonēšanas cenas joprojām ir vidēji četras reizes augstākas nekā mobilie sakari abonēšanas valstī.

Apvienotās Karalistes patērētājs Spānijā maksā 5,92 eiro par vienu izejošā zvana minūti un līdz 4,40 eiro par tikpat ilgu ienākošo zvanu. Francijas patērētājam Itālijā jārēķinās ar 4 eiro, bet Vācijas patērētājam Apvienotajā Karalistē – līdz 6,36 eiro. Dažos gadījumos cenas ir astronomiskas: austrietis, zvanot uz mājām no Maltas, par četru minūšu sarunu var saņemt rēķinu par 9,51 eiro. Spānijas patērētājam par viesabonēšanu Latvijā jāmaksā 9,19 eiro, bet Kipras abonenta zvans uz mājām no Beļģijas maksā 12 eiro. Īrijas patērētājam cena par četru minūšu zvanu no Maltas uz Īriju var sasniegt 13,16 eiro.

Priekšvēsture

Šā gada 12. jūlijā pēc vairākiem brīdinājumiem mobilo sakaru un valstu regulatoru aicinājumiem risināt viesabonēšanas problēmas Eiropas Savienības teritorijā Eiropas Komisija pēc tās locekles Vivjēnas Redingas iniciatīvas ieteica izdot ES regulu par mobilo sakaru starptautisko viesabonēšanu iekšējā vienotajā tirgū. Eiropas Parlamentā un ES Ministru Padomē patlaban apspriežamās regulas mērķis ir novērst pārmērīgo maksu par viesabonēšanu, kas ir viens no pēdējiem šķēršļiem Eiropas iekšējā tirgū. Saskaņā ar jauno regulu, ieviešot jaunus, lētākus cenu veidošanas modeļus, visi ES iedzīvotāji un uzņēmumi būs ieguvēji no pazeminātajām viesabonēšanas cenām un plašākas mobilo sakaru operatoru konkurences. Komisija šobrīd sadarbojas ar Parlamentu un Padomi, cenšoties jaunos noteikumus apstiprināt līdz 2007.gada vasarai. Komisija pašlaik arī izmeklē pret konkurenci vērstus pārkāpumus mobilo sakaru operatoru rīcībā Apvienotajā Karalistē un Vācijā.

Šonedēļ publicētā ziņojuma galvenie secinājumi meklējami Komisijas viesabonēšanas tīmekļa vietnē. Tur atrodami arī atjaunināti visu 25 ES dalībvalstu operatoru tarifu piemēri. Vietnes adrese: http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/index_en.htm

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!