• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts robežsardzes un muitas vienošanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.1999., Nr. 428/433 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14752

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente: - Tukuma rajona apmeklējumā

Vēl šajā numurā

21.12.1999., Nr. 428/433

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts robežsardzes un muitas vienošanos

Šodien, 21. decembrī, Valsts robežsardzes priekšnieks robežsardzes ģenerālis Gunārs Dāboliņš un Galvenās muitas pārvaldes direktors Aivars Krastiņš parakstīs Vienošanās protokolu par tālāko sadarbību

21.decembrī Valsts robežsardzes priekšnieks robežsardzes ģenerālis Gunārs Dāboliņš un Galvenās muitas pārvaldes direktors Aivars Krastiņš parakstīs Vienošanās protokolu par grozījumiem 1998.gada 20.janvāra "Latvijas Republikas Valsts robežsardzes un Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes vienošanās par robežsardzes un muitas darbības tehnoloģiju". Parakstīšanas ceremonijā un preses konferencē piedalīsies Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Andrejs Sončiks.

Ar šo protokolu Valsts robežsardze un Galvenā muitas pārvalde realizē robežkontroles procedūru pilnveidošanu robežšķērsošanas vietās, izslēdzot no saviem sadarbības principiem punktu par funkciju deleģēšanu, kas radīja neskaidrības dienestu darbības kompetencē, un apstiprinot un ieviešot savā darbībā šādus divus dokumentus: jaunu "Tipveida tehnoloģiju autoceļu robežkontroles punktos" un jaunu 9.punktu Vienošanās 6.pielikumam: "9. Preces, kuras robežsargi ir tiesīgi laist pāri Latvijas Republikas valsts robežai robežpārejas punktos".

Jaunajā tehnoloģijā ir optimizēta un saskaņota valsts robežas likumā, Muitas likumā, Robežsardzes likumā un citos likumdošanas aktos paredzēto valsts robežsardzes un Muitas uzdevumu, pienākumu un tiesību realizēšanas kārtība, precīzi nosakot autoceļu robežšķērsošanas vietās robežsargu, muitnieku, sanitāro robežinspektoru funkcijas un to lietošanas secību, veicot robežu šķērsojošo personu, komerciālo un nekomerciālo transportlīdzekļu, kravu un personu bagāžas kontroli.

Jaunajā tehnoloģijā ir precīzāk noteikti arī kopējo interešu gadījumi un sadarbības kārtība starp kontroles dienestu amatpersonām šajos gadījumos.

Minētā tehnoloģija izstrādāta, ievērojot pasaules bankas Ārvalstu investīciju padomdevēju dienesta pētījumā "Par administratīvajiem šķēršļiem investīcijām Latvijā" izteiktās rekomendācijas, un vērsta uz Ministru kabineta noteiktā un Latvijas Attīstības aģentūras kordinētā "Pasākumu plāna uzņēmējdarbības vides uzlabošanai Latvijas Republikā" punktu par Valsts robežsardzes un muitas funkciju dublēšanās transpostlīdzekļu robežkontrolē novēršanas izpildi.

Tehnoloģijā iestrādātie kontroles un sadarbības principi paredz arī Eiropas Savienības komisiju ekspertu slēdzienos norādīto neatbilstību Eiropas Savienības prasībām robežkontroles jomā novēršanu un rekomendāciju izpildi, kā, piemēram, uzlabot sadarbību starp kontroles dienestu amatpersonām robežšķērsošanas vietās un aktīvāk veikt valstī iebraucošo ārvalstnieku interviju.

Jaunās tehnoloģijas izstrāde ir pirmais svarīgais solis Somijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas robežsardzes, muitas un policijas dienestu tikšanās reizē Helsinkos 1999.gada 3.decembrī pieņemtās rezolūcijas izpildē, kura paredz aktīvu sadarbību starp šiem dienestiem, lai harmonizētu robežkontroles procedūras un aktivizētu pārrobežu noziedzības apkarošanu minētajās Baltijas reģiona valstīs.

Savukārt protokola otrais dokuments papildina spēkā esošo valsts robežsardzes un galvenās muitas pārvaldes sadarbības tehnoloģiju robežpārejas punktos (Vienošanās 6.pielikums) un precīzi nosaka personīgo mantu un personīgās lietošanas preču sarakstu, ko fiziskās personas drīkst pārvietot pāri Latvijas Republikas valsts robežai robežpārejas punktos, kuros nav muitas amatpersonu un muitas kontroli realizē robežsardzes amatpersonas šajā vienošanās deleģēto pilnvaru ietvaros saskaņā ar Muitas likumu un citiem tiesību aktiem muitas jomā.

Gunārs Dāboliņš, Valsts robežsardzes priekšnieks

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!