• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par maksājumu, kas veikti saskaņā ar kopējo lauksaimniecības politiku, pārredzamību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.2006., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/147683

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Azerbaidžānas sadarbību enerģētikā

Vēl šajā numurā

10.11.2006., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par maksājumu, kas veikti saskaņā ar kopējo lauksaimniecības politiku, pārredzamību

 

Turpinot uzlabot atklātumu un piekļuvi informācijai, Eiropas Komisija tīmekļa vietnē EUROPA publicē atsevišķu lapu, kurā ir saites ar dalībvalstu tīmekļa vietnēm, kurās atrodamas ziņas par maksājumu, kas veikti saskaņā ar kopējo lauksaimniecības politiku (KLP), galīgajiem saņēmējiem. Tas ietilpst Eiropas pārredzamības iniciatīvā ETI. Publiskojot visus KLP maksājumu galīgos saņēmējus atbilstoši Komisijas priekšlikumiem par grozījumiem finanšu regulā, jāpanāk pilnīga pārredzamība. Padome ir piekritusi sākt šo procesu 2009.gadā, un šobrīd rit pārrunas ar Eiropas Parlamentu.

“Eiropas pilsoņiem ir tiesības zināt, kam tiek tērēta viņu nauda. Šādu saišu publicēšana ir svarīga, lai šādu informāciju padarītu pieejamu visiem,” teica lauksaimniecības un lauku attīstības komisāre Marianna Fišere-Bēla, kas bijusi saistīta ar ETI izveidi no šā darba pirmsākumiem.

Lauksaimniecības un lauku attīstības ģenerāldirektorāts 8.novembrī publicēja tīmekļa lapu, kurā apkopotas dalībvalstu iesniegtās saites ar tīmekļa vietnēm, kur savukārt atrodama informācija par KLP maksājumu saņēmējiem, uz kuriem attiecas ES un dalībvalstu kopīgā līdzekļu vadība. Šī jaunā tīmekļa lapa tiek uzturēta, lai sabiedrībai būtu vieglāk piekļūt informācijai; pašas tīmekļa vietnes ir vienīgi ES dalībvalstu pārziņā un atbildībā, Komisijas dienesti tās nepārrauga. Dalībvalstu attiecīgo vietņu starpā pastāv lielas atšķirības informācijas atspoguļošanas, pasniegšanas un detalizācijas ziņā.

Jaunajā tīmekļa lapā pašlaik ir saites ar tīmekļa vietnēm šādās vienpadsmit dalībvalstīs: Beļģijā, Čehijā, Ungārijā, Itālijā, Latvijā, Lietuvā, Nīderlandē, Portugālē, Slovākijā, Slovēnijā un Apvienotajā Karalistē. Palielinoties to valstu skaitam, kuras nodrošina piekļuvi, tiks pievienotas jaunas saites.

Nule publicētā informācija ir vēl viens solis, lai uzlabotu pārredzamību, līdzīgi kā nesen Komisijas vietnē EUROPA paziņotā informācija par centralizēti pārvaldīto ES fondu līdzekļu galīgajiem saņēmējiem. 2006.gada 10.oktobrī sabiedrībai kļuva pieejamas divas tīmekļa vietnes ar ziņām par ES dotācijām un publiskā iepirkuma līgumiem. Šāda rīcība ir saistīta ar 2005.gada novembra paziņojumu, kurā tika aicināts uzlabot Eiropas Savienībai uzticēto Eiropas pilsoņu līdzekļu izmantošanas pārredzamību un Komisijas priekšlikuma pārskatīt finanšu regulu ierosināto noteikumu pārredzamību. Šobrīd Padome piekrīt sākt šo procesu 2009.gadā attiecībā uz KLP maksājumiem, un šis jautājums vēl ir jāapspriež ar Eiropas Parlamentu. Šā mēneša beigās gaidāma galīgā vienošanās.

Ir divi galvenie ES finansējuma veidi: fondi, ko tieši un centralizēti pārvalda Komisija, piemēram, pētniecības jomā, un fondi, ko kopīgi pārvalda ES un dalībvalstis, piemēram, kopējās lauksaimniecības un zivsaimniecības politikas jomā. Otrajā gadījumā fondu pārvaldību ES uztic dalībvalstīm. Lielākā daļa ES izdevumu – 76% – tiek piešķirti fondiem, kurus dalībvalstis pārvalda kopīgi. Saņēmēju datu publiskošana ir dalībvalsts ziņā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!