• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra piedalīšanos ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.11.2006., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/147974

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ministriju parlamentārajiem sekretāriem

Vēl šajā numurā

15.11.2006., Nr. 183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra piedalīšanos ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sēdē

 

01.JPG (20395 bytes)
Briselē 13.novembrī ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sēdē ārlietu ministrs, pārstāvot Latvijas Republikas Aizsardzības ministriju, parakstīja Saprašanās memorandu par ES Kaujas grupas izveidošanu. Attēlā (no kreisās): Vācijas aizsardzības ministrs Francs Jozefs Jungs, Lietuvas aizsardzības ministrs Valis Antans, Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks, Polijas aizsardzības ministrs Radoslavs Sikorskis un Slovākijas aizsardzības ministrs Jaroslavs Baska
Foto: EPA/A.F.I.

Šā gada 13.novembrī Briselē ārlietu ministrs Artis Pabriks piedalījās Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes (VLĀAP) sanāksmē un pauda Latvijas pozīciju virknē ES darba kārtībā esošu jautājumu.

Iepazīstoties ar Eiropas Komisijas (EK) Darba programmu 2007.gadam, Artis Pabriks atzinīgi novērtēja EK centienus tuvināt ES tās iedzīvotājiem. Ministrs uzsvēra, ka ir svarīgi nodrošināt informācijas pieejamību visās ES oficiālajās valodās, lai tā dotu iespēju iedzīvotājiem sekot līdzi aktualitātēm, vairotu izpratni un uzticēšanos ES.

Ministrs aicināja nākamajā gadā EK aktīvi strādāt pie vienotas enerģētikas politikas izstrādes un pievērsa uzmanību nepieciešamībai novērst Baltijas valstu izolētību no ES enerģētikas tīkliem. Viņš atzīmēja, ka Latvija ir gatava piedāvāt izmantošanai savas pazemes gāzes krātuves.

EK iepazīstināja ministrus ar tās 8.novembrī publicēto ES paplašināšanās politikas stratēģiju un progresa ziņojumiem par ES kandidātvalstīm un potenciālajām kandidātvalstīm.

Sanāksmē ārlietu ministri pievērsās ES valstu un valdību vadītāju nākamās sanāksmes – plānotās 14. un 15.decembrī Eiropadomes Briselē – sagatavošanai. Artis Pabriks uzsvēra, ka minētās sanāksmes darba kārtībā būtu jāiekļauj jautājums par Šengenas līguma zonas tālāko paplašināšanos, kā arī aicināja pievērst uzmanību tam, ka imigrācijas jautājumi būtu jārisina ne tikai ES dienvidu, bet arī austrumu robežu virzienā.

Latvijas ārlietu ministrs pauda vēlmi sekmēt ES stratēģisko partnerību ar ASV un aicināja EK aktīvāk rīkoties, lai iespējami drīzākā laikā ES jaunajām dalībvalstīm nodrošinātu vīzu paritāti ar vairākām citām pasaules valstīm.

Sanāksmes slēgtajā sesijā ministri apmainījās viedokļiem par ES un Krievijas samita sagatavošanu, kas notiks Helsinkos 24.novembrī, un vienojās turpināt darbu pie saruna mandāta par ES un Krievijas jauno līgumprojektu.

Sanāksmē A.Pabriks pauda atbalstu ES izpētes misijas organizēšanai Afganistānā un aicināja īstenot ES un NATO koordinētāku sadarbību šajā valstī.

VLĀAP laikā ārlietu ministrs kopā ar Lietuvas, Polijas, Slovākijas un Vācijas kolēģiem parakstīja Saprašanās memorandu par ES kaujas grupas izveidošanu. Minēto ES kaujas grupu vadīs Polija, un ir plānots, ka tā darbosies dežūrrežīmā 2010.gada pirmajā pusgadā.

Pirms sanāksmes notika Baltijas valstu un Ziemeļvalstu ārlietu ministru tradicionālās darba brokastis, kuras šoreiz sniedza Latvijas ārlietu ministrs. Tajā notika viedokļu apmaiņa par ES ārlietu ministru sanāksmes darba kārtības jautājumiem, tika apspriesta ES, kā arī Šengenas līguma zonas tālākā paplašināšanās.

Pēc ES ārlietu ministru sanāksmes notika Baltijas un Višegradas grupas valstu ārlietu ministru tikšanās, kurā ministri pievērsās jautājumiem par ES jauno dalībvalstu pievienošanos Šengenas līguma zonai.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!