• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Vācijas parlamentu sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.11.2006., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/148059

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Moldovas vēstnieka iepazīšanās vizīti

Vēl šajā numurā

16.11.2006., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Vācijas parlamentu sadarbību

 

Pirmdien, 13.novembrī, Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone tikās ar Vācijas Bundestāga Starptautiskās parlamentārās prakses kandidātu atlases komisijas pārstāvjiem – Bundestāga deputātu Berndu Šēlenu, Humbolta universitātes viceprezidentu pētniecības jautājumos Hansu Jirgenu Premelu un Vācijas Ārlietu ministrijas padomnieku, starptautisko apmaiņas programmu nodaļas vadītāju Prosperu Šikingu.

Tikšanās dalībnieki pauda prieku par iespēju tikties Saeimā un pārrunāt Bundestāga Starptautiskās parlamentārās prakses (SPP) darbības nosacījumus un mērķus.

P.Šikings pastāstīja, ka sākotnēji Vācijas Bundestāgā parlamentārā praksē pie kāda no deputātiem pieredzi varēja gūt jaunieši no ASV, bet gadu gaitā SPP programma paplašinājusies – šobrīd apmēram simt jauniešu no 21 valsts katru gadu stažējas Bundestāgā, iepazīstoties gan ar politikas veidošanas procesu, gan praktiskām parlamentārā darba iemaņām. Kopš 1992.gada apmaiņas programmā iesaistījusies arī Latvija, tādējādi jau četrdesmit divi jaunieši no mūsu valsts padziļināti guvuši pieredzi un zināšanas par Bundestāgu, tikušies ar dažādām amatpersonām, piedalījušies zinātniskajās papildprogrammās un apmeklējuši Eiropas Parlamentu.

Puses bija vienisprātis, ka šādas programmas ir abpusēji svarīgas – zināšanas papildina ne tikai jaunieši. Arī Bundestāga deputāti gūst lielāku ieskatu par praktikanta valsts politiskajām, ekonomiskajām un kultūras norisēm.

Viesi no Vācijas pastāstīja, ka šāda veida programmas sāks darbu arī citu valstu parlamentos, piemēram, Francijā, Polijā, Krievijā, un rosināja Latvijas Saeimu rast līdzīgas prakses iespējas mūsu valsts parlamentā.

Puses pieskārās Latvijas un Vācijas divpusējām attiecībām un pauda kopīgu viedokli, ka tās attīstījušās dinamiski; izveidojusies cieša sadarbība politikas, ekonomikas un kultūras jomā. K.Pētersone norādīja arī uz aktīvajām parlamentārajām saitēm un pauda pārliecību par to pēctecību 9.Saeimā. Saeimas priekšsēdētāja biedre iepazīstināja ar Latvijas likumdevēja vēsturi, 9.Saeimas politisko spēku samēru un paveikto integrācijas jomā.

SPP mērķis ir palielināt jauniešu interesi par demokrātiju un sabiedrību, kā arī ieinteresēt dalībai sabiedriskās dzīves procesos. SPP ir ilgtermiņa ieguldījums demokrātisko vērtību un tolerances nostiprināšanā, kā arī kultūras daudzveidības un mierīgas līdzāspastāvēšanas Eiropā sekmēšanā.

SPP piedalās Albānija, ASV, Bosnija un Hercegovina, Bulgārija, Čehija, Francija, Gruzija, Horvātija, Igaunija, Kazahstāna, Krievija, Latvija, Lietuva, Maķedonija, Polija, Rumānija, Serbija un Melnkalne, Slovākija, Slovēnija, Ukraina un Ungārija.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!