Ministru kabineta noteikumi Nr.931
Rīgā 2006.gada 14.novembrī (prot. Nr.59 32.§)
Noteikumi par kvalitātes prasībām svaigpienam, kas paredzēts siera ražošanai ar nogatavināšanas laiku vismaz 60 dienas, un kvalitātes atbilstības novērtēšanu
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta ceturto daļu
1.Noteikumi nosaka kvalitātes prasības svaigpienam, kas paredzēts tāda siera ražošanai, kura nogatavināšanas laiks ir vismaz 60dienas (turpmāk– siers), un kārtību, kādā novērtē svaigpiena atbilstību kvalitātes prasībām.
2.Pārtikas apritē iesaistītais tirgus dalībnieks, kas ražo vai savāc siera ražošanai paredzēto svaigpienu, ievēro prasības, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulas (EK) Nr.852/2004 par pārtikas produktu higiēnu (turpmāk– Eiropas Parlamenta un Padomes regula Nr.852/2004) I pielikumā un Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulas (EK) Nr.853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku (turpmāk– Eiropas Parlamenta un Padomes regula Nr.853/2004), III pielikuma IX sadaļas I nodaļā, izņemot I nodaļas III daļas 3.punkta prasības.
3.Pārtikas apritē iesaistītie tirgus dalībnieki, kas ražo sieru, ievēro prasības, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.852/2004 I pielikumā un Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 III pielikuma IX sadaļas II nodaļā.
4. Piena ražotājs drīkst pārdot svaigpienu siera ražošanai, ja govis tiek izmeklētas atbilstoši normatīvo aktu prasībām par valsts uzraudzībā esošo dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzību un kontroli un tām nav konstatēti infekcijas slimību ierosinātāji.
5.Piena ražotājs drīkst pārdot svaigpienu siera ražošanai pārtikas uzņēmumam, ja ar pārtikas uzņēmumu ir noslēgts līgums par:
5.1. svaigpiena iepirkšanu;
5.2. svaigpiena laboratorisko izmeklēšanu atbilstoši šo noteikumu 7.punkta prasībām.
6.Svaigpienu siera ražošanai izmanto, ja tas ir:
6.1. balts vai balts ar dzeltenu nokrāsu;
6.2. ar svaigpienam raksturīgu smaržu un garšu, bez citām piegaršām un smaržām;
6.3.šķidrs, ar viendabīgu konsistenci, bez mehāniskiem vai citiem piemaisījumiem.
7. Siera ražošanai drīkst izmantot svaigpienu, kurš atbilst šādām prasībām:
7.1.baktēriju kopskaits 30?C temperatūrā vienā mililitrā piena (vidējais ģeometriskais lielums, kas iegūts divu mēnešu periodā, kura laikā ņemti vismaz divi paraugi mēnesī) nepārsniedz 300000 koloniju veidojošo vienību;
7.2.somatisko šūnu kopskaits vienā mililitrā piena (vidējais ģeometriskais lielums, kas iegūts triju mēnešu periodā, kura laikā ņemts vismaz viens paraugs mēnesī) nepārsniedz 500000 somatisko šūnu.
8.Ja starp pārtikas apritē iesaistītajiem tirgus dalībniekiem rodas strīds par svaigpiena kvalitātes pārbaudes rezultātiem, Pārtikas un veterinārais dienests pēc iesaistītās puses rakstiska pieprasījuma ņem svaigpiena paraugu un nosūta atkārtotai izmeklēšanai uz laboratoriju, kas ir akreditēta valsts aģentūrā “Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs” atbilstoši standartam LVSENISO/IEC 17025:2005 “Testēšanas un kalibrēšanas laboratoriju kompetences vispārīgās prasības”, vai uz citu Eiropas Savienības dalībvalsts paziņotu institūciju, par kuru Ekonomikas ministrija ir publicējusi paziņojumu laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.
9.Izdevumus, kas saistīti ar atkārtotu svaigpiena paraugu ņemšanu, nosūtīšanu, izmeklēšanu un atzinuma sagatavošanu par izmeklējumu rezultātiem, sedz pieprasījuma iesniedzējs.
Ministru prezidents A.Kalvītis
Zemkopības ministrs M.Roze
Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2006.gada 18.novembri.