• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gruzijas prezidenta runu EP plenārsēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2006., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/148181

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties darba vizītē Polijā 16.novembrī

Vēl šajā numurā

17.11.2006., Nr. 185

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gruzijas prezidenta runu EP plenārsēdē

 

Otrdien, 14.novembrī, Eiropas Parlamentā viesojās Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili. Svinīgā sēdē uzrunājot deputātus, viņš aicināja ES dalībvalstis palīdzēt pārvarēt grūtības, ar ko Gruzija saskaras pašlaik, un novērtēt valsts straujo attīstību pēdējos trīs gados.

“Eiropa vienmēr bijusi mūsu pirmā izvēle. Mūsu saikne ar Eiropu balstās vienotā kultūrā, kopējā vēsturē un vienotās vērtībās (..). Gruzija ir laba partnere, uz kuru var paļauties,” sacīja Mihails Saakašvili. Attiecībā uz Gruzijas nākotni Eiropas Savienībā prezidents norādīja: “Dalība ir attāls mērķis – tā nav mūsu darba kārtībā šodien.”

“Šodien Gruzija var uzdrošināties nosaukt sevi par Eiropas paraugkaimiņu,” teica M.Saakašvili. Iepriekšējos gados valstī ir notikušas būtiskas izmaiņas, Gruzija pārtapusi par demokrātisku valsti. “Esam pastāvīgi centušies sasniegt četrus mērķus: atjaunot demokrātiju un likuma varu, izskaust korupciju, radīt jaunas darba vietas un nodrošināt teritorijas neaizskaramību,” sacīja prezidents, kā piemēru minot reformas policijā, tiesu sistēmā un uzsverot plašsaziņas līdzekļu brīvību.

M.Saakašvili aicināja Eiropu palīdzēt pārvarēt grūtības, kas saistītas ar Krievijas īstenoto ekonomisko blokādi. “Esam sodīti par to, ka izvēlējāmies virzīties uz Eiropu un transatlantiskajām struktūrām,” teica prezidents, tomēr norādot, ka nevēlas saasināt nesaskaņas starp Gruziju un Krieviju: “Gluži pretēji, šobrīd ir īstais mirklis diplomātijai, sarunām, konstruktīvam darbam, lai noteiktu savstarpējas intereses un savstarpēju atbildību.”

“Izdarot spiedienu uz demokrātiskām sistēmām, var gūt tikai pretēju rezultātu,” teica M.Saakašvili. Viņš atgādināja, ka deviņdesmitajos gados Krievija ar ekonomiskām blokādēm centusies novērst Baltijas integrāciju Eiropas Savienībā, taču rezultātā paātrinājusi Baltijas valstu ekonomisko pārorientāciju no Austrumiem uz Rietumiem. Gruzijā, viņaprāt, varētu notikt tas pats.

Pievēršoties situācijai Dienvidosetijā un Abhāzijā, M.Saakašvili uzsvēra, ka neatbalsta vardarbību un cer uz konfliktu atrisinājumu sarunu ceļā. Prezidents apliecināja, ka kopā ar ANO un Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju Gruzija ir piedāvājusi “Dienvidosetijas un Abhāzijas reģioniem piešķirt autonomijas visplašākos veidus”. “Gruzija ir gatava kompromisiem, mēs atbalstām Eiropas iesaistīšanos un esam gatavi pastāvīgam mieram,” sacīja prezidents.

Gruzija, jo īpaši situācija Dienvidosetijā un attiecības ar kaimiņvalsti Krieviju, bija arī iepriekšējās plenārsesijas uzmanības centrā, kad Parlaments pieņēma rezolūciju par Gruziju. Eiropas Parlaments apstiprināja savu atbalstu Gruzijas suverenitātei un teritoriālajai integritātei, prasot, lai to pilnībā ievērotu Krievijas varas iestādes.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!