• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Komisijas 2007.gada darba un likumdošanas programmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.2006., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/148334

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Pakalpojumu direktīvas pieņemšanu

Vēl šajā numurā

21.11.2006., Nr. 187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Komisijas 2007.gada darba un likumdošanas programmu

 

Eiropas Parlamenta deputāti ar Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju Žozē Manuelu Barrozu un komisāri Margotu Vallstrēmu apsprieda EK 2007.gada darba un likumdošanas prioritātes, lai decembra plenārsesijā Strasbūrā pieņemtu kopīgu nostāju. Daudzi no runātājiem atzinīgi vērtēja plānus kā prioritāru izvirzīt kopīgas enerģētikas politikas izveidi un pievēršanos saziņas politikai; vairāki norādīja, ka EK būtu vairāk uzmanības jāvelta izaugsmes un konkurētspējas mērķiem, jaunattīstības politikai un likumdošanas vienkāršošanai.

Fransuāza Grosetete (Francija) Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) grupas vārdā izteica gandarījumu, ka Komisija savā programmā pirmo reizi pilnībā iekļauj vienkāršošanas principu, tomēr brīdināja par tendenci nepārtraukti radīt jaunas struktūras: “Ir iespaids – ja jūs nevarat atrisināt problēmu, jūs radāt jaunu aģentūru (..). Vai mums tiešām vajadzīgas 27 aģentūras, ja mums ir 27 valstis?” Kristīgo demokrātu grupa sola vērīgi sekot līdzi Komisijas solījumiem mazināt birokrātiju un atcelt liekās likumdošanas normas. Grupa uzskata, ka vēl jāsamazina stratēģisko iniciatīvu skaits, lai mobilizētu spēkus galvenajam. Par īpaši nozīmīgu prioritāti grupas pārstāve uzskata enerģētikas politiku un atzinīgi vērtē to, ka saziņas politika programmā ir viena no prioritātēm.

Sociāldemokrātu grupas (PSE) priekšsēdētājs Martins Šulcs (Vācija) norādīja, ka programma īpaši neatšķiras no iepriekšējā gada plāna, bet atzina, ka atkārtošanos nevērtē negatīvi – tā liecina par konsekvenci. Deputāts secina – pirmo reizi Komisija uzsver, ka iekšējais tirgus nevar iztikt bez solidaritātes – šajā ziņā Komisija var paļauties uz Sociāldemokrātu grupas atbalstu. Izsakot šaubas, vai daudzvalodības jomai vajadzīgs īpašs komisārs, deputāts tomēr atbalsta Komisijas nodomu veicināt dažādību un uzsver, cik būtiski ES ir aizsargāt minoritātes un vērsties pret neiecietību.

Mazināt birokrātiju, uzlabot likumdošanu un mazināt tās izdevumus – šādas prioritātes kā īpaši svarīgas izvirza Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupa. Tās pārstāve Silvana Koha-Mērina (ALDE, Vācija) atbalsta EK apņemšanos veicināt saziņu ar iedzīvotājiem: “Pretējā gadījumā ES zaudē savu pamatu – mums vajadzīgi pilsoņi kā dialoga partneri”. Deputāte tomēr pārmeta, ka EK programmā nav pieminēts konstitucionālā līguma jautājums un nav skaidru vadlīniju par humāno palīdzību un atbalstu jaunattīstībai. Pārāk maz uzmanības, viņasprāt, pievērsts Lisabonas stratēģijai par konkurētspēju un izaugsmi.

Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupas pārstāvis Pjērs Džonkērs (Beļģija) norādīja, ka Komisijai jābūt iestādei, kas ES nodrošina vienotību, jo Padome pārstāv dalībvalstu atšķirīgās intereses. Grupa sagaida vienotību, piemēram, jautājumā par darba laiku. Vides jomā ES vajadzīgs saistošs instruments Kioto mērķu sasniegšanai, un jānosaka sankcijas pret tām dalībvalstīm, kas saistības nepilda. Enerģētikas jomā grupa vēlas redzēt jaunu, pārstrādātu direktīvu par ēku siltināšanu; Eiropai jāizsver arī kodolenerģijas ražošanas riski.

Gabriēle Cimmere (Vācija) Eiropas Apvienotās kreiso un Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku konfederālās grupas vārdā norādīja, ka Komisijas prioritātes neļauj pienācīgi risināt globālās problēmas un virzīties uz Tūkstošgades mērķiem. Īstenojot Lisabonas stratēģiju un veicinot konkurētspēju, ES jābūt aktīvākai. Grupa vēlas uzsvērt vajadzību veicināt Eiropas sociālo ievirzi. “Cilvēki baidās no sociālo standartu vājināšanās,” uzskata deputāte.

Uz to, cik daudz Eiropā vēl ir nepieņemtu svarīgu likumdošanas aktu, jo īpaši jomās, kas virza konkurētspēju, – intelektuālā īpašuma jomā, pētniecībā, Nāciju Eiropas grupas vārdā norādīja Braiens Krovlijs (Īrija). Deputāts mudināja uz Eiropas Tehnoloģiju institūta un pētniecības centru ātrāku izveidi. Viņaprāt, īpaši svarīgi izaugsmes jomā ir apkarot birokrātiju, savukārt deputātam nav pieņemami plāni harmonizēt nodokļu sistēmu.

“Komisijai vajadzētu izstrādāt nosacījumus, nevis saistošas prasības,” uzskata Neatkarības un demokrātijas grupas pārstāvis Jenss Pēters Bonde (Dānija). Viņaprāt, saistoši noteikumi visā ES ieslēdz sarkano gaismu un ierobežo nozaru attīstību.

Pie politiskajām grupām nepiederošais deputāts Franks Vanheke(Beļģija) kritizēja Komisiju par to, ka tā neieklausās Eiropas iedzīvotāju miljonos, kas pauž bažas gan par imigrācijas politiku, gan Eiropas Parlamenta darba vietu, gan arī par paplašināšanos, tomēr netiek uzklausīti.

Politiskās grupas tagad strādās pie kopīga viedokļa, lai to decembrī izteiktu rezolūcijā. Starp EK 2007.gadā izvirzītajām prioritātēm ir ekonomikas modernizācija, eirozonas paplašināšana, migrācijas plūsmas labāka pārvaldība, droša, ilgtspējīga enerģētika, dzīves apstākļu uzlabošana, Eiropas lomapasaulē.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!