• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2006., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/148392

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkumā

Vēl šajā numurā

22.11.2006., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2006.gada 16. novembra sēdes
Latvijas radio tiešajā raidījumā

A.Brigmanis
(Zaļo un Zemnieku savienības frakcija):

Šobrīd svarīgākie jautājumi, kas skatāmi valdībā un Saeimā, ir saistīti ar šī gada sekmīgu pabeigšanu un nākamā gada valsts budžetu. Valdībā par to tiek daudz runāts, un koalīcijas partijas ir gatavas pildīt savus vēlētājiem dotos solījumus, kas saistīti gan ar skolotāju un policistu algu palielinājumu, gan arī ar pensionāru dzīves uzlabošanu. Visi šie solījumi ir jāpilda.

Ļoti daudzus uztrauc jautājums par investīciju programmu pašvaldībām, tāpēc šajā jomā pašlaik tiek saskaņoti viedokļi un noteiktas prioritātes, priekšroku dodot uzsāktajiem projektiem. Katrā ziņā mēs esam par to, lai nākamajā gadā šo objektu pabeigšanā pašvaldībām būtu garantēts valsts atbalsts.

Saeimā pašlaik vairāk notiek organizatoriskie pasākumi, no kuriem primārais ir darbs pie komisiju izveidošanas, kas tuvāko divu triju dienu laikā tiks pabeigts.

Nobeigumā – Zaļo un Zemnieku savienības vārdā sveicu visus mūsu valsts svētkos 18.novembrī. Lai gaiši un priecīgi šie svētki!

 

V.Agešins
(politisko organizāciju (partiju) apvienības “Saskaņas centrs” frakcija):

Pagājušajā nedēļā, 7.novembrī, 9.Saeima pulcējās uz savu pirmo sēdi. Pēc tās sasauktajā ārkārtas sēdē Saeima izteica uzticību Aigara Kalvīša veidotajam Ministru kabinetam. To veido Tautas partija, Zaļo un Zemnieku savienība, Latvijas Pirmās partijas un partijas “Latvijas ceļš” apvienība, kā arī apvienība “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK.

“Saskaņas centrs” neuzskatīja un arī neuzskata par iespējamu atbalstīt tādu koalīciju, kuras sastāvā ir partija, kas par savu mērķi izvirza naturalizācijas apturēšanu. Par uzticību Kalvīša valdībai nobalsoja 58 deputāti, savukārt 41 deputāts, tajā skaitā arī “Saskaņas centra” deputāti, balsoja pret. Mēs nevaram atbalstīt valdību, ja tās sastāvā ir tēvzemieši. Mēs uzskatām, ka tā ir Latvijas politiskā pagātne un šī pagātne ar pārējo koalīcijas dalībnieku spēkiem tiek ievilkta nākotnē. Tēvzemiešu piedalīšanās valdībā padziļinās sabiedrības šķelšanos pēc etniskā principa. Tā ir necieņas izrādīšana lielai valsts iedzīvotāju daļai un arī tiem, kuri balsoja par “Saskaņas centru”, un tas bremzē valsts tālāko attīstību. Piemēram, jaunievēlētais tieslietu ministrs TB/LNNK pārstāvis Gaidis Bērziņš jau paziņojis, ka viņa darba galvenais mērķis ir apturēt naturalizāciju. Mēs uzskatām, ka tas ir diezgan dīvains tieslietu ministra paziņojums. Mēs uzskatām, ka koalīcijas partijas un premjers Aigars Kalvītis personīgi ir pilnībā atbildīgi par savas koalīcijas līdzgaitnieku no TB/LNNK vārdiem un darbiem. Pašlaik Latvijā daudzi politiķi diemžēl vadās tikai no personīgajām ambīcijām un no bailēm zaudēt godīgā konkurences cīņā, nevis no veselā saprāta un valstiskas domāšanas. Mēs uzskatām, ka Latvija ir spērusi soli atpakaļ pagātnē, jo Saeima apstiprināja Ministru kabinetu, kas izveidots ar TB/LNNK atbalstu, bet tā ir partija, kas nebauda lielākās vēlētāju daļas uzticību. “Saskaņas centram” šāds variants nav pieņemams, tāpēc turpmāk mēs strādāsim opozīcijā, cenšoties kļūt par konstruktīvu opozīciju tāpat kā 8.Saeimā.

Paldies visiem par uzticību un sadarbību. Vēlu veiksmi!

 

K.Kariņš
(frakcija “Jaunais laiks”):

Vispirms partijas “Jaunais laiks” vārdā es apsveicu visus 18.novembra valsts svētkos.

Bet tagad par to, kas notiek Saeimā. Protams, ir izveidota valdība un koalīcija, bet “Jaunais laiks”, neskatoties uz to, ka mēs gribējām iekļauties valdībā un piedalījāmies diskusijās ar citu partiju pārstāvjiem par veidojamo programmu, vairs netika aicināts ne uz vienu sarunu, un šķiet, ka tiks izslēgts ne tikai no atbildīgiem valsts amatiem, bet arī no amatiem Saeimas komisijās. Šī koalīcija ir izveidota uz valstiski nesvarīgiem principiem ar mērķi no tās izslēgt politisko partiju “Jaunais laiks”. Ko tad šī koalīcija bez mums tagad grasās darīt? Nav pat jāskatās, ko grasās; var jau skatīties uz to, kas izdarīts. Neskatoties uz “Jaunā laika” un citu deputātu iebildumiem, Saeimā likvidēta pretkorupcijas komisija. Šodien šī koalīcija neatbalstīja Saeimai otrreizējai caurlūkošanai atgriezto grozījumu likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai. Šo likumu pieņēma 8.Saeima, bet man nesaprotamu iemeslu dēļ Valsts prezidente to atgrieza Saeimai atpakaļ. Likumā individuālajiem komersantiem bija paredzēts noteikt 15% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi līdzšinējo 25% vietā, lai pret viņiem izbeigtu nodokļu diskrimināciju. Šo likumu Valsts prezidente neparakstīja un atsūtīja Saeimai atpakaļ. Bet šodien pēc ilgām debatēm koalīcija tomēr stūrgalvīgi turējās pretī un nenodeva to atbildīgajai komisijai.

Kas, mūsuprāt, būtu darāms? Mēs uzskatām, ka jārisina īstās problēmas, un viena no tām ir inflācija. Ko valdība dara, lai samazinātu inflāciju? Šobrīd ir dzirdams vienīgi tas, ka valdība atbalsta akcīzes nodokļa palielinājumu degvielai, kas jebkurā gadījumā inflāciju nemazinās. Gaidāma ir pat situācijas pasliktināšanās.

Tātad “Jaunais laiks”, kaut šobrīd no koalīcijas izslēgts, ļoti rūpīgi sekos valdības darbam un nāks klajā ar konkrētiem priekšlikumiem. Bet tomēr jāsaka, ka šai jaunizveidotajai koalīcijai nav konkrētas valsts politikas iedzīvotāju ekonomiskā stāvokļa uzlabošanai. Tā nodarbojas ar lietām, kas mūsu valstij vēlāk radīs problēmas, konkrēti, likvidējot pretkorupcijas komisiju un neuzsākot likuma, kas paredz samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli komersantiem, otrreizēju caurskatīšanu.

 

J.Dobelis
(apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija):

Novembris latviešu tautai ir nopietnu pārdomu mēnesis. Tajā ir gan priecīgi, gan arī skumji brīži: mūsu karavīru piemiņas diena – Lāčplēša diena – 11.novembrī, kad atceramies savus varonīgos karavīrus, un mūsu Latvijas neatkarības pasludināšanas diena 18.novembrī. Mūsu apvienība sveic visus šajās mūsu valsts svētku dienās.

Bet tā nu ir sanācis, ka šajā mēnesī darbu uzsāka 9.Saeima. Pirmie soļi ir sperti. Laikam jau tā būs vienmēr, ka kādam kaut kas patiks, bet kādam nepatiks. Kāds, kas kaut ko nav dabūjis, būs neapmierināts un nodarbosies tikai ar citu darba kritiku. Pie tā laikam vienkārši ir jāpierod. Gribu aicināt kolēģus vairāk runāt par to, kas ir pašu izdarīts, nevis par to, ko citi nav izdarījuši. Līdzīga bija “Jaunā laika” deputāta uzstāšanās, kurš vienkārši faktiski sagrozīja to, kas bija noticis. Mēs taču nedrīkstam pārkāpt Saeimas Kārtības rulli, ko paši esam pieņēmuši, tāpēc ir jābūt zināmam laikam, kādā veidā tiek izskatīti likumprojekti. Jebkuri.

Mūsu frakcija Saeimai piedāvā atgriezties pie jautājuma par Valsts kultūras pieminekļu fonda likumu, lai izveidotu fondu Latvijas kultūrvēsturisko pieminekļu sakārtošanai visā Latvijā.

Šodien Saeimā galvenokārt bija organizatorisks darbs, kas saistīts ar komisiju izveidošanu un to darbības principiem. Tālāk tad arī redzēsim, kā kurš strādās un ko kurš patiesi būs padarījis. Katrā ziņā mūsu apvienība valdībā iekļāvās ar vienu vienīgu nolūku: cik iespējams īstenot to, ko mēs paši saviem pilsoņiem esam piedāvājuši.

 

A.Bērziņš
(Latvijas Pirmās partijas un partijas “Latvijas ceļš” frakcija):

Tā nu ir iznācis, ka 9.Saeimā ievēlētie deputāti šajā radiopārraidē publiski uzstāties var tikai no šodienas, tāpēc, izmantojot šo iespēju, gribu pateikties visiem vēlētājiem, kuri balsoja par mūsu vēlēšanu apvienību, un sveikt visus tuvojošajos valsts svētkos.

Jāsaka, ka 9.Saeimas darba pirmās divas nedēļas bijušas samērā ražīgas. Arī šodien ir paveikts nopietns darbs, pieņemot lēmumu par komisiju izveidošanu, to darbību un deputātu sastāvu tajās. Tas nozīmē, ka jau ar nākamo nedēļu sāksies pilnvērtīgs Saeimas darbs. Mēs esam gandarīti, ka Saeimas komisijas ir izdevies sastrukturēt tā, ka tajās būs iespēja darboties ļoti daudziem profesionāliem cilvēkiem. Es aicinu visus mūsu un citu frakciju deputātus strādāt pragmatiski un tā, lai mēs celtu dzīves līmeni Latvijā un lai vidējā alga pēc četriem gadiem tiešām būtu vismaz pieci simti latu un vidējā pensija vismaz simts astoņdesmit līdz divsimts latu. No savas puses mēs varam tikai atkārtot, ka mēs darīsim pilnīgi visu un vērtēsim katru lēmumu par tā atbilstību šī mērķa sasniegšanai.

Šodien mēs nolēmām atlikt Valsts prezidentes Saeimai otrreizējai caurlūkošanai atgriezto grozījumu likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” izskatīšanu, kas individuālajiem komersantiem paredz noteikt 15% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi līdzšinējo 25% vietā. Taču es pilnīgi droši visiem varu teikt, ka reizē ar nākamā gada valsts budžeta pieņemšanu atbalstīsim arī grozījumus šajā likumā. Tādējādi tiks radīta ļoti konkrēta un praktiski sakārtota sistēma, kad mazie uzņēmēji un individuālie komersanti turpmāk maksās tādu pašu iedzīvotāju ienākuma nodokli kā lielie uzņēmumi. Man kā cilvēkam, kas Saeimā nav strādājis, ir drusku dīvaini, ka šajos četros gados koalīcija šo jautājumu neatrisināja. Bet nu labs darbs, kas padarīts.

Es vēlreiz visiem novēlu priecīgus tuvojošos valsts svētkus un labu veselību.

 

V.Buzajevs
(politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija):

PCTVL frakcija šodien bija sagatavojusi divas dāvanas darbaļaudīm un mazajiem uzņēmējiem jeb iedzīvotāju vairākumam Latvijas Republikas proklamēšanas 88.gadadienas priekšvakarā.

Pirmā dāvana ir pieteikums Latvijas Republikas Satversmes tiesai, ko parakstījuši divdesmit deputāti, par lietas ierosināšanu saistībā ar Streiku likuma neatbilstību Latvijas Republikas Satversmei. Lieta tāda, ka Streiku likums paredz, ka jebkurš darba devējs var pārtraukt jebkuru streiku bez jebkādas kontroles. Tas neatbilst Satversmei, tāpēc mēs ceram uz uzvaru Satversmes tiesā. Tas ir jau divdesmitais mūsu frakcijas pieteikums Satversmes tiesai, no kuriem pilnīgi vai daļēji vinnētas ir gandrīz desmit lietas.

Otra dāvana ir par iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu mazajiem uzņēmējiem. Kā zināms, šis bija 8.Saeimas lēmums pēc mūsu frakcijas ierosinājuma. Bet diemžēl mūsu Valsts prezidente nolēma atdot Saeimai atpakaļ otrreizējai caurlūkošanai grozījumus likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Mēs uzstājam, ka šis likums ir jāskata vēl vienu reizi, lai atbalstītu nodokļa likmes samazināšanu no 25 līdz 15 procentiem. Bet Saeimas vairākums pieņēma citu lēmumu ar Saeimas reglamenta rupju pārkāpumu. Iespējams, ka viss paliks, kā bija, bet visi Latvijas iedzīvotāji tomēr zina, ka valdošās koalīcijas deputātu uzvedība ir līdzīga abu dzimumu prostitūtām. Un šodien viņi to apliecināja pilnā apjomā, īpaši jau Latvijas Pirmā partija, stundas laikā divreiz mainot savu lēmumu. Es vēl citēšu Latvijas mazo uzņēmēju viedokli šajā jautājumā, ko mēs izdalījām visiem Saeimas deputātiem. Jāsaka, ja jau Saeima šos grozījumus likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” pieņēma vienreiz, tad kāpēc to nevarētu atkārtot vēlreiz? Bet te jāatgādina, ka šos grozījumus pieņēma 8.Saeimas deputāti, bet atkārtoti tas būs jādara nu jau 9.Saeimai. Tas būs pārbaudījums jaunajai Saeimai, jo atkarībā no tās lēmuma būs redzama tās attieksme pret mazajiem uzņēmējiem. Vairākums diemžēl atbalsta ārzemju monopolu, tāpēc mēs vēl nodemonstrēsim šo vairākuma nelietderīgo darbību, lai visi iedzīvotāji zinātu taisnību.

 

M.Kučinskis
(Tautas partijas frakcija):

Šobrīd vadošā Tautas partija ir apņēmības pilna šajos nākamajos četros gados strādāt tā, lai turpinātu aizsāktos grūtos uzdevumus. Saskaņā ar pieņemto Nacionālās attīstības plānu ir jāveic lielas pārmaiņas izglītībā, jāsekmē zinātne, uzņēmējdarbība un ir jābūt lielākām rūpēm par reģioniem. Tāpēc mēs ar pilnu atbildības sajūtu uzsākam šo darbu un savas darbības strukturēšanu.

Pašlaik Saeimā notiek komisiju veidošana. Tautas partijas frakcija vakar apstiprināja savus pārstāvjus Saeimas komisijās. Mūsu frakcijā ir tikai četri jauni deputāti, tomēr ar savu pieredzi esam gatavi visus aizsāktos darbus turpināt. Tautas partijas frakcijas pārstāvji ar savām iecerēm tika deleģēti arī komisiju vadītāju amatam, pamatojoties gan uz pieredzi, gan atbildības sajūtu. Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadībai mēs deleģējam Juri Dalbiņu, bet Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai – Kārli Leiškalnu. Mums ir viens mērķis – lai mūsu darbs būtu ar ļoti labiem rezultātiem. Tautas partijas galvenais uzdevums nākamajiem četriem gadiem ir uzlabot saikni starp valdību un Saeimu likumdošanas jomā un stiprināt mūsu saikni ar reģioniem.

Latvijas attīstības turpmākajai veicināšanai mēs ceram arī uz visu pārējo frakciju atbalstu neatkarīgi no to atrašanās pozīcijā vai opozīcijā. Tas nebūs viegli, bet tā būs iespēja visiem uzlabot dzīves līmeni.

Noslēgumā sveicu visus tuvojošajos valsts svētkos, novēlu labu laiku un atpūtu!

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!