• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālās statistikas pārvaldes 1999. gada 22. decembra informācija "Par statistikas palīdzību uzņēmumu darbības analīzē". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.1999., Nr. 440 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14862

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu dzīves līmenis. Un mēs

Vēl šajā numurā

23.12.1999., Nr. 440

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Centrālā statistikas pārvalde

Veids: informācija

Pieņemts: 22.12.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Centrālā statistikas pārvalde

Informācija 1999.gada 22.decembrī

Par statistikas palīdzību uzņēmumu darbības analīzē

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) visiem lielajiem uzņēmumiem, kas ir iesnieguši "Pārskatu par uzņēmuma finansiālo darbību 1998.gadā" un gada formu "Operatīvā informācija par uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) darbību 1998.gadā", ir izsūtījusi CSP sagatavoto analītisko informāciju, kas ļauj uzņēmuma vadībai spriest par sava uzņēmuma vietu sev līdzīgo uzņēmumu skaitā. Ar terminu "lielie uzņēmumi" šajā gadījumā jāsaprot visi privātā sektora uzņēmumi, kas vidēji gadā nodarbina 50 un vairāk cilvēku vai iegūst neto apgrozījumu gadā 300 000 latu un vairāk, kā arī visi sabiedriskā sektora uzņēmumi.

Analītiskā informācijas sagatavošana ir CSP 1999.gadā uzsāktā projekta otrā daļa. Pirmais šāda veida mēģinājums tika veikts, izmantojot datus no uzņēmumu pārskatiem par finansiālās darbības rezultātiem 1997.gadā. No uzņēmumiem saņemtās atsauksmes apliecināja to ieinteresētību darba turpināšanā un pilnveidošanā. Tāpēc tagad analītiskā informācija ir papildināta ar aprēķinos lietoto rādītāju interpretāciju, kā arī ir pievienota otra tabula ar informāciju par uzņēmuma vietu pēc kopējā un neto apgrozījuma.

Uzņēmumam piesūtītie aprēķini ir stingri konfidenciāli. Tie tiek sagatavoti vienā eksemplārā par vienu konkrētu uzņēmumu un dod iespēju tam, pirmkārt, saskatīt savu vietu (reitingu) uzņēmumu kopā, kas ir līdzīgi pēc pamatdarbības. Uzņēmumiem ir arī iespēja pasūtīt biļetenu "Uzņēmējdarbības ekonomiskās analīzes rezultāti 1998.gadā", kurā iekļautā informācija ir kopsavilkuma datu analīze par atbilstošo uzņēmumu kopu un dod uzņēmuma vadībai papildu iespējas novērtēt sava uzņēmuma darbības veiksmes vai neveiksmes pakāpi. Otrkārt, uzņēmuma grāmatvedības speciālisti lieku reizi var pārliecināties par iesniegto pārskatu datu precizitāti, jo nav izslēgtas situācijas, ka CSP darbinieki atklāj kādas matemātiskas vai loģiskas kļūdas saņemtajos pārskatos, kad gada pārskati audita rezultātā precizēti jau pēc to iesniegšanas statistikas iestādēm, tomēr statistikas iestādes par notikušajām izmaiņām nav informētas u.tml.

Piesūtīto informāciju uzņēmums var publiskot, ja uzskata, ka sasniegtie rezultāti ir apliecinājums tā konkurētspējai, kā arī var izmantot kā papildu argumentu pārrunās ar bankām jaunu kredītu iegūšanai. Šīs ir sfēras, kurās līdzīgs statistikas produkts augstu kotējas Francijā, Spānijā, Zviedrijā, Somijā, un droši vien tās nav vienīgās iespējas šādas analītiskās informācijas pielietojumam.

CSP cer, ka uzņēmumi, saņemot analīzes rezultātus un saskatot tajos papildu līdzekli savas darbības izvērtēšanai, pārstās uzskatīt statistikas pārskatu iesniegšanu tikai un vienīgi par sev uzkrautu nevajadzīgu apgrūtinājumu, bet gan novērtēs pareizu un laikā iesniegtu datu svarīgumu. Tiek plānots, ka, attīstot CSP datu kvalitātes sistēmas nodrošināšanas procesus, būs iespējams nošķirt nedisciplinētos uzņēmumus, kas kavē pārskatu iesniegšanas termiņus un tādējādi rada problēmas makroekonomisko rādītāju sagatavošanā. Šādiem uzņēmumiem finansu rādītāju analīzes rezultāti netiks izsniegti par brīvu. Ja uzņēmumam būs interese par šiem rādītājiem, tie tiks sagatavoti par atbilstošu samaksu.

Par noteiktu samaksu uzņēmumi var pasūtīt CSP arī sev interesējošo NACE nozaru kopsavilkuma informāciju no iepriekš minētā biļetena. Pasūtīto lapu komplekts tiks papildināts arī ar projekta metodoloģijas skaidrojumu. Biļetena pilno komplektu (apmēram 600 lappuses) ir paredzēts padarīt pieejamu arī elektroniskā formātā. CSP plāno attīstīt un pilnveidot šo projektu arī turpmāk. Iespējams, ka nākamajā gadā tiks attīstīts arī tāds pakalpojums kā uzņēmuma reitinga noteikšana starp paša izvēlētajiem (tiesa, ne mazāk kā 10) partneru vai konkurentu uzņēmumiem pēc speciāla pasūtījuma.

Statistikas metodoloģijas un organizācijas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!