• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru 2006.gada 23.novembra sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2006., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/148799

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sadarbībā

Vēl šajā numurā

30.11.2006., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru 2006.gada 23.novembra sanāksmē

 

AM: Par NBS un Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu sadarbību

Valsts sekretāru 23.novembra sanāksmē izsludināts Aizsardzības ministrijas izstrādātais Ministru kabineta instrukcijas projekts “Kārtība, kādā Nacionālie bruņotie spēki tiek iesaistīti sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanā sauszemes teritorijā miera laikā”.

Projekts izstrādāts, lai noteiktu juridiskus pamatnosacījumus Nacionālo bruņoto spēku (NBS) iesaistīšanai sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanā miera laikā sauszemes teritorijā. Līdz šim NBS un Iekšlietu ministrijas (IeM) sadarbību minētajā jomā noteica tikai abu iestāžu iekšējie normatīvie akti, kas attiecīgi nav saistoši citai institūcijai. Sprādzienbīstamu priekšmetu atrašanas gadījumu skaits palielinās, un parasti palīdzību šajos gadījumos sniedz NBS nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti. Prakse rāda, ka sprādzienbīstama priekšmeta atrašanās vietā ir īpaši svarīga NBS personāla rīcības koordinācija ar citu institūciju, galvenokārt ar IeM pārstāvjiem.

Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanu NBS veic saskaņā ar Nacionālo bruņoto spēku likuma 7.panta pirmās daļas 4. punktu.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

FM: Par azartspēļu automātu reģistrācijas un marķēšanas kārtību

Valsts sekretāru 23.novembra sanāksmē saskaņošanai ministrijās tika izsludināts Finanšu ministrijas (FM) izstrādātais projekts Ministru kabineta (MK) noteikumiem, kas reglamentēs kārtību, kādā tiek reģistrēti un marķēti azartspēļu automāti, iekārtas un spēļu automāta spēles programmas.

Saskaņā ar noteikumu projektu Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija (IAUI) izveidos un uzturēs sertificēto azartspēļu automātu un iekārtu, kā arī azartspēļu automātu spēles programmu reģistrus, kuri būs publiski pieejami IAUI mājaslapā www.iaui.gov.lv. Noteikumi arī regulēs azartspēļu automātu un spēļu programmas reģistrāciju, kā arī automātu marķēšanas kārtību.

Noteikumu sagatavošanas nepieciešamību paredz Azartspēļu un izložu likuma pilnvarojums MK noteikt azartspēļu automātu, iekārtu un spēļu programmas reģistrāciju un marķēšanu. Ieviešot noteikumus, plānots noteikt reģistrācijas termiņus, reģistrācijas pieteikumam pievienojamos dokumentus, izsniedzamās marķējuma zīmes, kā arī to lietošanas kārtību.

Stājoties spēkā noteikumiem, par spēku zaudējušiem tiks atzīti:

• MK 2000.gada 18.jūlija noteikumi Nr.237 “Azartspēļu automātu un iekārtu marķēšanas noteikumi”;

• MK 2003.gada 30.septembra noteikumi Nr.549 "Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 18.jūlija noteikumos Nr.237 “Azartspēļu automātu un iekārtu marķēšanas noteikumi”.

Paredzams, ka saskaņā ar Azartspēļu un izložu likuma Pārejas noteikumiem FM sagatavotais noteikumu projekts “Azartspēļu automāta, iekārtas un spēļu automāta spēles programmas reģistrācijas un marķēšanas kārtība” stāsies spēkā ar 2007.gada 1.janvāri.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

IeM: Par nosūtīšanu un dalību starptautiskajās misijās un operācijās

Valsts sekretāru 23.novembra sanāksmē izsludināts Iekšlietu ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts, kas nosaka vienotu kārtību, kādā Valsts robežsardzes, Valsts policijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm nosūta dalībai starptautiskajās misijās un operācijās, dalības nosacījumus, kā arī to finansēšanas kārtību.

Projekts paredz gadījumus, kad robežsargus, policijas un VUGD amatpersonas atsauc no dalības starptautiskajās misijās un operācijās vai arī kad pašas amatpersonas var atteikties no dalības tajās. Pašlaik Latvijas Republikas tiesību aktos nav noteikta kārtība par VUGD amatpersonu piedalīšanos starptautiskajās misijās un operācijās. Savukārt kārtību, kādā nosūta robežsargus un policijas amatpersonas dalībai starptautiskajās misijās un operācijās, kā arī to finansēšanas kārtību, nosaka Ministru kabineta 2006.gada 23.maija noteikumi Nr.422 “Kārtība, kādā robežsargus un policijas darbiniekus nosūta dalībai starptautiskajās misijās un operācijās, kā arī dalības finansēšanas kārtība”.

 

IeM: Par pilnveidojumiem būvniecības procedūrās ugunsdrošības jomā

Valsts sekretāru 23.novembra sanāksmē izsludināti Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi divos būvniecības jomu regulējošos Ministru kabineta noteikumos, kas paredz pilnveidot būvniecības procedūras ugunsdrošības jomā.

Ministru kabineta 2001.gada 14.augusta noteikumu Nr.370 “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 202–01 “Būvprojekta saturs un noformēšana”” grozījumu projekts paredz, ka jau būvprojektā būs jāiekļauj ugunsdrošības pasākumu pārskats. Iecerēts, kas tas samazinās birokrātiskās barjeras uzņēmējdarbības veikšanai būvniecībā, nodrošinās ugunsdrošības prasību ievērošanu būvprojektēšanas stadijā un būvniecības gaitā, kā arī paaugstinās projektētāju atbildību par būvprojekta risinājumiem.

Savukārt noteikumu projekts “Grozījumi 2004.gada 13.aprīļa Ministru kabineta noteikumos Nr.299 “Noteikumi par būvju pieņemšanu ekspluatācijā”” paredz, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saskaņojums būs nepieciešams tikai sabiedriski nozīmīgām būvēm, kā arī publiskām ēkām un būvēm ar vairāk nekā 50 cilvēku skaitu. Pašlaik noteikumi nosaka, ka VUGD līdz būves pieņemšanai ekspluatācijā izsniedz atzinumu par tās gatavību ekspluatācijā. Bieži būvēm – ceļiem, gāzesvadu ievadiem, palīgēkām, šķūnīšiem, vasarnīcām, siltumnīcām – nav noteiktas ugunsdrošības prasības, bet VUGD atzinums ir nepieciešams.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments

IZM: Par Ministru kabineta balvas piešķiršanu par sasniegumiem starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs

Valsts sekretāru 23.novembra sanāksmē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieteica izskatīšanai Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Par Ministru kabineta balvas piešķiršanu par sasniegumiem starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs”.

MK rīkojuma projekts “Par Ministru kabineta balvas piešķiršanu par sasniegumiem starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs” ir sagatavots saskaņā ar MK 1997.gada 26.augusta noteikumiem Nr.306 “Nolikums par Ministru kabineta balvu par sasniegumiem starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs”. Rīkojuma projektā noteikts, kuri 2006.gada starptautiskās matemātikas, ķīmijas, bioloģijas, fizikas un informātikas olimpiādes uzvarētāji ir apbalvojami ar MK Goda diplomu, krūšu nozīmi un attiecīgu naudas summu. Balva noteikta arī olimpiāžu uzvarētāju pedagogiem.

2006.gadā Latvijas skolēni piecās starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs ieguva vienu sudraba medaļas, 10 bronzas medaļas un četrus Atzinības rakstus.

Starptautisko olimpiāžu uzvarētāju un viņu pedagogu apbalvošanai ar naudas balvu ir nepieciešami 17499,96 lati, kas tiks izmaksāti no likumā “Par valsts budžetu 2006.gadam” IZM apakšprogrammā “Mācību priekšmetu olimpiādes un balvas par sasniegumiem starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs” iedalītajiem līdzekļiem.

 

IZM: Par Profesiju standartu izstrādes kārtību

Valsts sekretāru 23.novembra sanāksmē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieteica izskatīšanai Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Profesiju standartu izstrādes kārtība”.

Saskaņā ar Saeimā 2006.gada 21.septembrī pieņemtajiem grozījumiem Profesionālās izglītības likumā IZM ir izstrādājusi MK noteikumu projektu “Profesiju standartu izstrādes kārtība”, lai veicinātu profesionālās izglītības atbilstības darba tirgus prasībām nodrošināšanu un palielinātu valsts institūciju, darba devēju un darbinieku organizāciju trīspusējās sadarbības lomu profesionālās izglītības satura izstrādē. Noteikumu projekts nosaka kārtību, kādā izstrādājami profesiju standarti.

Šis noteikumu projekts izstrādāts atbilstoši Profesionālās izglītības likuma 7.panta 2.punktā MK norādītajai kompetencei.

Noteikumu projekts izstrādāts, pamatojoties uz MK 2002.gada 26.marta noteikumiem Nr.131 “Profesiju standartu izstrādes kārtība”, kas noteica kārtību, kādā izstrādājami profesiju standarti, kurus atbilstoši normatīvajos aktos dotajam pilnvarojumam noteica IZM.

Projekta īstenošanai papildu valsts budžeta līdzekļi nav nepieciešami.

 

IZM: Par pedagoģijas augstskolas “Attīstība” jauno Satversmi

Valsts sekretāru 23.novembra sanāksmē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieteica izskatīšanai Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Par Ministru kabineta 1996.gada 9.jūlija noteikumu Nr.250 “Sociālā darba un sociālās pedagoģijas augstskolas “Attīstība” Satversme” atzīšanu par spēku zaudējušiem”, kā arī MK rīkojuma projektu “Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Sociālā darba un sociālās pedagoģijas augstskolas “Attīstība”” Satversmes apstiprināšanu”.

1996.gada 9.jūlijā, pamatojoties uz Augstskolu likuma 10.panta trešo daļu, pieņemti MK noteikumi Nr.250 “Sociālā darba un sociālās pedagoģijas augstskolas “Attīstība” Satversme” (Latvijas Vēstnesis, 1996, 122.num.), ar kuriem tika noteikti Sociālā darba un sociālās pedagoģijas augstskolas “Attīstība” (Augstskola) darbības mērķi, uzdevumi, pamatprincipi, kompetence un darbības formas, personāls, studijas, pārvalde un struktūra, finanses un īpašums, reorganizācija un likvidācija, kā arī augstskolas satversmes pieņemšanas un grozīšanas kārtība.

2006.gada 6.aprīlī stājās spēkā likums “Grozījumi Augstskolu likumā”, kura pārejas noteikumu 19.punkts paredz augstskolām nodrošināt savu satversmju atbilstību ar Augstskolu likumā noteiktajām prasībām un līdz 2006.gada 1.septembrim iesniegt satversmi IZM.

Augstskolas Satversmes sapulce 2006.gada 31.maijā pieņēma Augstskolas Satversmi jaunā redakcijā un iesniedza to IZM tālākai apstiprināšanai MK. Lai Augstskolas Satversmi MK apstiprinātu ar rīkojumu, ir jāatceļ MK 1996.gada 9.jūlija noteikumi Nr.250 “Sociālā darba un sociālās pedagoģijas augstskolas “Attīstība” Satversme”, jo MK ar rīkojumu nevar atcelt iepriekš izdotus noteikumus.

Jaunā Augstskolas Satversme precizē Augstskolas juridisko statusu, nosakot, ka Augstskola ir komercsabiedrība. Augstskolas Satversme ietver jaunu jēdzienu “akadēmiskajos amatos ievēlētie darbinieki” un nosaka Augstskolas personāla sastāvu un tiesības, pašpārvaldes un struktūrvienības, nosakot, ka Augstskolas pārstāvības un vadības institūcijas un galvenās lēmējinstitūcijas ir: Satversmes sapulce, Senāts, rektors, Revīzijas komisija un Akadēmiskā šķīrējtiesa. Jaunā Satversme nosaka arī Augstskolas īpašumu un finanses, Satversmes pieņemšanas un grozījumu izdarīšanas kārtību, kā arī Augstskolas reorganizācijas vai likvidācijas kārtību.

Papildu līdzekļi no valsts budžeta abu normatīvo aktu īstenošanai nav nepieciešami.

Augstskolu likuma 10.panta trešā daļa nosaka, ka citu personu dibināto augstskolu satversmi un grozījumus tajā pēc izglītības un zinātnes ministra ieteikuma apstiprina MK. No tā izriet, ka MK citu personu dibināto augstskolu satversmes un grozījumus tajās apstiprina ar rīkojumu.

Izglītības un zinātnes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!