• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzrunājot ārvalstīs dienošo militāro personālu Olimpiskajā centrā 2006. gada 29. novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2006., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/148815

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzrunājot NATO galotņu sanāksmes dalībniekus Latvijas Nacionālajā operā 2006. gada 28. novembrī

Vēl šajā numurā

30.11.2006., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzrunājot ārvalstīs dienošo militāro personālu Olimpiskajā centrā 2006. gada 29. novembrī:

 

Ģenerālsekretāra kungs [NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shefers], godājamie valstu un valdību vadītāji!

Latvija ar lepnumu sveic jūs Rīgas samitā! Mēs esam pateicīgi par uzticību, kuru esat mūsos viesuši, un par mums doto iespēju līdzdarboties aliansei, kura ir tik veiksmīgi darbojusies jau daudzus gadu desmitus, lai nodrošinātu mieru un drošību, stabilitāti un demokrātiju visām dalībvalstīm, un mēs esam uzstādījuši augstus mērķus, atbalstot un cīnoties par brīvību un demokrātiju.

Mēs, latvieši, kopā ar kaimiņiem Igaunijā un Lietuvā zinām, ko nozīmē brīvības trūkums. Mēs zinām brīvības cenu, un mēs esam dārgi samaksājuši par savas brīvības atgūšanu. Mums laimējās, ka pēc daudziem totalitārisma jūgā pavadītiem gadiem ar dziesmoto revolūciju spējām atgūt brīvību. Ne vienmēr tas ir iespējams, ir laiki, kad jāizlej asinis, lai atgūtu brīvību. Pievienojoties aliansei, mēs esam deklarējuši savas saistības stingri stāvēt to vērtību sardzē, kuras mums tika liegtas pārāk ilgi, to vērtību sardzē, kuras mūsu tauta gaidīja daudzus gadu desmitus, to vērtību sardzē, kuru dēļ mūsu tauta nu ir gatava ziedot savas dzīvības.

Brīvība ir dārgākā lieta, ko mēs varam baudīt līdz ar dzīvi, bet ir tādi brīži, kad dzīves ir jāziedo, lai nodrošinātu brīvību. Visas vērtības, kuras mēs turam par dārgām, nevar tikt brīvi kultivētas, mēs nevaram no tām gūt peļņu, ja vien mums ir mūsu suverenitāte, mūsu teritoriālā viengabalainība un ja vien mūsu tautai ir dota iespēja izvēlēties. Visām valstīm, kuras tiek pārstāvētas pie šī galda, tagad ir to tautu izvēle. Tā nosaka, kas pār tām valdīs, tās nosaka sava likteņa virzību. Es ļoti lūdzu visus, kas šeit sēž, – vēl ir nācijas, kuras nav tikušas līdz tam, ko mēs esam sasnieguši. Ir nācijas, kuras vēl joprojām cenšas nodrošināt tāda paša veida drošību, tāda paša veida brīvības, kādas pašlaik baudām mēs.

Mēs vēlamies lūgt visas mūsu sabiedrotās, NATO aliansi, atcerēties, turēt durvis atvērtas un pārliecināties, ka visām tām valstīm, kas ir gatavas stāvēt un mirt par tām pašām vērtībām, kuras atbalstām mēs, ir tādas pašas iespējas kā mums Latvijā, un visās pārējās Centrālās un Austrumu Eiropas valstīs tas ir izdevies, pateicoties jūsu sapratnei un jūsu atbalstam. Liels paldies jums!

 

Teksts: “Latvijas Vēstneša” neoficiālā tulkojumā (Ieva Pēce)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!