• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
NATO ģenerālsekretāra Jāpa de Hopa Shefera uzruna C-17 stratēģisko aviopārvadājumu iespēju demonstrēšanas reizē Rīgas lidostā 2006.gada 27.novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.2006., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/148941

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

NATO ģenerālsekretāra Jāpa de Hopa Shefera uzruna Rīgas konferences svinīgajās pusdienās 2006.gada 27.novembrī

Vēl šajā numurā

01.12.2006., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

NATO ģenerālsekretāra Jāpa de Hopa Shefera uzruna C-17 stratēģisko aviopārvadājumu iespēju demonstrēšanas reizē Rīgas lidostā 2006.gada 27.novembrī:

 

03.JPG (17612 bytes)
NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shefers ar kundzi Džanīnu (attēlā pa kreisi) tūlīt pēc ierašanās Rīgā 27.novembrī un Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga lidmašīnā “Boeing C–17”
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Prezidentes kundze! Dāmas un kungi!

Rīt un trešdien NATO valstu un valdību vadītāji sapulcēsies Rīgā. Viņi pieņems lēmumus par NATO vadītajām operācijām un noteiks NATO politiskās un aizsardzības transformācijas tālāko virzienu.

Šī tālākā transformācija ir ļoti būtiska, lai alianse saglabātu savas spējas reaģēt uz 21.gadsimta nopietnajiem apdraudējumiem drošībai. Un atļaujiet man izmantot šo izdevību un izteikt pateicību prezidentei Vīķes-Freibergas kundzei un Latvijas tautai par NATO samita sarīkošanu skaistajā Rīgā.

Kā to pierādījušas mūsu misijas Afganistānā un citur, mūsu operācijas arvien biežāk notiek citās valstīs un tādēļ nepieciešamība pēc uzlabotiem stratēģiskiem aviopārvadājumiem kļūst arvien lielāka.

Alianse pievērsa uzmanību šai nepieciešamībai pirms četriem gadiem mūsu Prāgas samitā, un tad mēs apņēmāmies paaugstināt mūsu stratēģisko aviopārvadājumu potenciālu. Šobrīd tiek īstenotas vairākas iniciatīvas, gan daudznacionālas, gan nacionālas, lai palielinātu mūsu potenciālu šajā jomā. Piemēram, martā mēs īstenojām Stratēģisko aviopārvadājumu starpposma iniciatīvu (SALIS), kas ļaus mums tālāk palielināt stratēģisko aviopārvadājumu potenciālu, kamēr kļūs pieejams A-400M. Jaunais projekts, kam šodien pievērsta uzmanība, papildina šīs iniciatīvas.

Kas ir šī jaunā iniciatīva? Tā ir apņēmība, ko līdz šim izteikušas piecpadsmit alianses dalībvalstis, kā arī viena partnervalsts Zviedrija, – sadarboties ar nodomu sākumā iegādāties trīs “Boeing C-17” stratēģisko aviopārvadājumu lidmašīnas.

Ierosme šim jaunajam projektam par aviopārvadājumu potenciāla paaugstināšanu tika gūta, izmantojot NATO AWACS spēku pieredzi.

Atsevišķas valstis ir izvēlējušās strādāt kopā vienā komandā, lai paaugstinātu NATO potenciālu, kas ir tik ļoti nepieciešams aliansei – lai efektīvi un ekonomiski radītu pievienoto vērtību.

C-17, kas ir jūsu priekšā, demonstrē reālas jaunas iespējas. Tas var pārvarēt lielus attālumus, uzņemt degvielu lidojuma laikā, piezemēties uz ļoti īsa skrejceļa un pārvadāt ļoti lielas kravas, parasto karaspēku vai īpašos spēkus, bruņojumu, piemēram, tankus un helikopterus vai palīdzības sūtījumus katastrofu seku pārvarēšanas operācijām.

Šādu lidmašīnu izmantošana būs svarīgs solis alianses stratēģisko aviopārvadājumu potenciāla paaugstināšanā.

Šai iniciatīvai vēl raksturīgs tas, ka lidojumus var izmantot, lai atbalstītu citu starptautisko organizāciju, piemēram, Apvienoto Nāciju Organizācijas un Eiropas Savienības, misijas.

Kopumā šī jaunā iniciatīva ir ne tikai ļoti nepieciešama mūsu spēju paaugstināšanai, bet tā iemieso mūsu Rīgas samita galvenās iezīmes – galvenās uzmanības pievēršana operācijām; paaugstinātas spējas; jaunas attiecības ar partneriem; ciešāka sadarbība ar citām institūcijām. Tas vēlreiz atgādina par to, cik daudz var sasniegt, kad ir griba gūt panākumus.

Teksts: “LV” (Ivonna Štrauhmane) neoficiālā tulkojumā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!