• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006. gada 1. decembra rīkojums Nr. 921 "Par atteikumu nodot privatizācijai valsts nekustamo īpašumu Rīgā, Lubānas ielā 49". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.2006., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149054

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.922

Par atteikumu nodot privatizācijai nekustamo īpašumu Rīgā, Jāņa Asara ielā 5

Vēl šajā numurā

05.12.2006., Nr. 193

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 921

Pieņemts: 01.12.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.921

Rīgā 2006.gada 1.decembrī (prot. Nr.61 46.§)

Par atteikumu nodot privatizācijai valsts nekustamo īpašumu Rīgā, Lubānas ielā 49

 

1. Ministru kabinets (Rīgā, Brīvības bulvārī 36, LV–1050) ir izskatījis Dzidras Mežsētas 2005.gada 1.septembrī iesniegto privatizācijas ierosinājumu (reģistrēts Privatizācijas aģentūras privatizācijas ierosinājumu reģistrā 2005.gada 1.septembrī ar Nr.1.33/7616-4824).

2. Dzidra Mežsēta ierosina privatizēt valstij piederošo nekustamo īpašumu–divstāvu administratīvo ēku (būves kadastra apzīmējums 01001210128004) – Rīgā, Lubānas ielā 49.

3. Pēc privatizācijas ierosinājuma izskatīšanas Ministru kabinets konstatē:

3.1.nekustamais īpašums Rīgā, Lubānas ielā 49 (nekustamā īpašuma kadastra Nr.01006210563), 2001.gada 8.janvārī reģistrēts Rīgas pilsētas zemesgrāmatas nodalījumā Nr.29353 uz valsts vārda Zemkopības ministrijas personā. Minētais nekustamais īpašums atrodas uz Ainai Smitei un Dzidrai Mežsētai piederošās zemes Rīgā, Piedrujas ielā, bez numura (nekustamā īpašuma kadastra Nr.01001210128);

3.2.saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju” 17.panta pirmās daļas 1.punktu pirmpirkuma tiesības ir personai, kuras īpašumā ir zemesgabals, uz kura atrodas valsts īpašuma objekts;

3.3.nekustamais īpašums Rīgā, Lubānas ielā 49, ir nodots Valsts augu aizsardzības dienesta apsaimniekošanā. Ēkā ir izvietotas vairākas dienesta struktūrvienības, kā arī Nacionālā sēklu kontroles laboratorija;

3.4.saskaņā ar Ministru kabineta 2003.gada 29.aprīļa noteikumu Nr.245 “Zemkopības ministrijas nolikums” 24.4.apakšpunktu Valsts augu aizsardzības dienests ir ministrijas padotības iestāde, atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likuma 9.pantam un Ministru kabineta 2004.gada 16.novembra noteikumiem Nr.944 “Valsts augu aizsardzības dienesta nolikums” Valsts augu aizsardzības dienests ir zemkopības ministra pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde.

Saskaņā ar Ministru kabineta 1996.gada 15.maija rīkojumu Nr.162 “Par iestāšanos Starptautiskajā sēklu kontroles asociācijā” Valsts augu aizsardzības dienests ir uzņemts Starptautiskajā sēklu kontroles asociācijā;

3.5.saskaņā ar Sēklu aprites likuma 2.panta 4.punkta “a” un “k” apakšpunktu Valsts augu aizsardzības dienesta Nacionālā sēklu kontroles laboratorija sertificē sēklas un veic references laboratorijas funkcijas sēklu kvalitātes noteikšanā. Šī laboratorija ir Latvijā vienīgā Starptautiskajā sēklu kontroles asociācijā (ISTA) akreditētā sēklu kontroles laboratorija ar tiesībām izsniegt starptautiskajā sēklu tirdzniecībā nepieciešamos ISTA sēklu sertifikātus, tās izveidošanā ieguldīti vairāk nekā 35000 latu no valsts budžeta līdzekļiem.

Valsts augu aizsardzības dienesta Nacionālās sēklu kontroles laboratorijas pārakreditācija notika 2006.gada 24.janvārī. Tika vērtēts darba telpu iekārtojums, tehniskās iekārtas un to atbilstība ISTA akreditācijas standartam (ISO/IEC 17025:1999).

4.Saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 6.panta trešo daļu Ministru kabinets, lemjot par valsts īpašuma objekta nodošanu privatizācijai, izvērtē, vai attiecīgais objekts ir nepieciešams valsts pārvaldes funkciju veikšanai saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu.

Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 6.panta piektajā daļā noteikts, ka tikai Ministru kabinets var pieņemt lēmumu par atteikumu nodot privatizācijai valsts īpašuma objektu, likuma 5.panta otrās daļas 2.punktā minēto apbūvētu zemesgabalu, kā arī neapbūvētu zemesgabalu. Ministrijas vai citas institūcijas iebildumi pret konkrētā valsts īpašuma nodošanu privatizācijai nevar būt par pamatu tam, lai valsts īpašuma privatizācijas ierosinājumu Ministru kabinets neizskatītu pēc būtības. Lēmumā par atteikumu nodot privatizācijai valsts īpašuma objektu, likuma 5.panta otrās daļas 2.punktā minēto apbūvētu zemesgabalu, kā arī neapbūvētu zemesgabalu norādāms, kuras valsts pārvaldes funkcijas veikšanai vai kādas komercdarbības veikšanai attiecīgais objekts vai zemesgabals nepieciešams.

5. Ikviena personas tiesību ierobežojuma pamatā ir apstākļi un argumenti, tātad ierobežojums tiek noteikts svarīgu valsts interešu labad. Tādēļ atteikumam, kas radītu personas tiesību ierobežojumu, ir jāatbilst samērīguma principam, proti, ja publiskā vara ierobežo personas tiesības un likumiskās intereses, ir jāievēro saprātīgs līdzsvars starp sabiedrības un indivīda interesēm.

Atbilstoši Administratīvā procesa likuma 13.pantam un 66.panta pirmās daļas 4.apakšpunktam labums, ko sabiedrība iegūst, noraidot Dzidras Mežsētas privatizācijas ierosinājumu, ir lielāks nekā viņas tiesisko interešu ierobežojums, jo netiek apdraudēta Nacionālās sēklu kontroles laboratorijas pastāvēšana, kas ir Latvijā vienīgā Starptautiskajā sēklu kontroles asociācijā (ISTA) akreditētā sēklu kontroles laboratorija.

No minētajiem apsvērumiem secināms, ka valsts nekustamais īpašums – divstāvu administratīvā ēka Rīgā, Lubānas ielā 49 (būves kadastra apzīmējums 01001210128004), – saglabājams valsts īpašumā Zemkopības ministrijas valdījumā un tā nodošana privatizācijai neatbilstu sabiedrības interesēm, jo minētais īpašums kļūtu par privātīpašumu un valsts iestādei – Nacionālajai sēklu kontroles laboratorijai– darba nodrošināšanai telpas būtu jānomā atbilstoši tirgus cenām vai jāpārceļas uz citām telpām. Tas nav racionāli, jo minētās telpas ir labiekārtotas tieši sēklu sertifikācijai un sēklu kvalitātes noteikšanai.

6. Ievērojot minētos apsvērumus un pamatojoties uz Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 6.panta trešo un piekto daļu, Valsts pārvaldes iekārtas likuma 6. un 9.pantu un 10.panta trešo un ceturto daļu, Ministru kabinets nolemj noraidīt Dzidras Mežsētas privatizācijas ierosinājumu par nekustamā īpašuma Rīgā, Lubānas ielā 49, nodošanu privatizācijai, jo tas nepieciešams valsts pārvaldes funkciju veikšanai sēklu kontroles jomā.

7. Šo rīkojumu saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 76.panta otro daļu un 188.panta pirmo daļu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā (Rīgā, Antonijas ielā 6, LV–1010) viena mēneša laikā pēc tā spēkā stāšanās.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Zemkopības ministra vietā – vides ministrs R.Vējonis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!